15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

26η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγίωτη Κουλούρη,

1802: Γεννιέται στην πόλη Μπεζανσόν του Νομού Φρανς-Κοντέ της ανατολικής Γαλλίας ο Βίκτωρ Ουγκώ. Ο Ουγκώ ήταν Γάλλος συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός. Αποτελεί τον πιο γνωστό εκπρόσωπο του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Σε ό, τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν από εκείνους τους Ευρωπαίους διανοούμενους, οι οποίοι κράτησαν θετική στάση απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση. Αν και άργησε να αποτελέσει μέλος του κύκλου των φιλελλήνων, αποτέλεσε τον πιο συνεπή από τους υποστηρικτές του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους. Από τα πιο γνωστά τού έργα είναι οι Άθλιοι (Les Misérables), το οποίο δημοσιεύθηκε το 1862.


1815: Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας (Ναπολέων Βοναπάρτης) πραγματοποιεί την απόδρασή του από την Έλβα, το νησί, στο οποίο είχε εξοριστεί από το 1814. Μετά από την αναγκαστική παραίτησή του, ο Ναπολέων έμεινε, στο νησί, για 9 μήνες και 21 μέρες. Κατά την περίοδο, που παρέμεινε εκεί, απέκτησε τον τίτλο του αυτοκράτορα της νήσου με προσωπική φρουρά 600 ανδρών.


1993: : Εξερράγη σε έναν από τους δύο ουρανοξύστες του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, εκρηκτικός μηχανισμός. Αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής ήταν να βρουν το θάνατο έξι άνθρωποι, ενώ, περισσότερα από χίλια άτομα τραυματίστηκαν. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη, μέχρι τότε, τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους.


1995: Ο τραπεζικός οίκος Barings, η παλαιότερη τράπεζα επενδύσεων στη Μεγάλη Βρετανία, κηρύσσει πτώχευση. Η επενδυτική αυτή τράπεζα ιδρύθηκε το 1762 και δούλευε αδιαλείπτως επί 233 χρόνια. Ήταν ο δεύτερος παλαιότερος τραπεζικός οίκος στον κόσμο (μετά την Berenberg, 1590). Η πτώχευση προήλθε από τις ασύμφορες οικονομικές συμφωνίες, που σύνηψε στη Σιγκαπούρη ο 32χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Τον Ιανουάριο του 1995, οι ζημίες είχαν φθάσει στα 200 εκ. λίρες. Την 16η Ιανουαρίου πόνταρε ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Σιγκαπούρης και του Τόκιο δε θα μεταβληθούν, πολύ, την επόμενη μέρα. Ωστόσο, στις 17 Ιανουαρίου, το Κόμπε της Ιαπωνίας επλήγη από έναν μεγάλο σεισμό και οι δείκτες έπεσαν σημαντικά. Πλέον, οι ζημίες έφθαναν στα 827 εκ. λίρες. Προσπάθησε να αναστρέψει την κατάσταση ποντάροντας αλλού και κυρίως στην ανάκαμψη του δείκτη Nikkei, η οποία ανάκαμψη δεν ήρθε ποτέ. Ο οίκος Barings εξαγοράστηκε από την ING για 1 λίρα.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ