20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1816: Η διάσημη όπερα μπούφα του Τζοακίνο Ροσσίνι, Ο Κουρέας της Σεβίλλης, κάνει πρεμιέρα στο Teatro Argentina της Ρώμης και αποδοκιμάζεται από το κοινό. Παρά ταύτα, παραμένει, 200 χρόνια μετά, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κατηγορίας του.


1822: Ναυμαχία της Πάτρας. Ο «τρινήσιος» στόλος των Ελλήνων επαναστατών, καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτικό στο λιμάνι της Πάτρας. Ο οθωμανικός στόλος είχε σπεύσει να βοηθήσει με έμψυχο και άψυχο υλικό τους πολιορκούμενους από τους Έλληνες, Τούρκους και ο ελληνικός, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, αφού τον καταδίωξε, του επιτέθηκε για πρώτη φορά σε παράταξη, μέσα στη φορτουνιασμένη από την κακοκαιρία θάλασσα. Ο ελληνικός στόλος διέθετε 63 πλοία και ο τουρκο-αιγυπτιακός περίπου τα διπλάσια. Τα ελληνικά σκάφη, εκμεταλλευόμενα την ευκινησία που προσέφερε η κατασκευή τους, αλλά και την εμπειρία και την ικανότητα των πληρωμάτων τους, κατάφεραν μετά από 5 περίπου ώρες να βυθίσουν μια τουρκική φρεγάτα και να προξενήσουν σημαντικές φθορές σε αρκετά ακόμη πλοία, με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί να καταφύγουν στην αγγλοκρατούμενη και ουδέτερη Ζάκυνθο για προστασία.


1877: Η δημοφιλής παράσταση μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι, Η Λίμνη των Κύκνων, κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, με χορογραφία του Γιούλιους Ράιζινχερ. Αρχικά η παράσταση δεν έλαβε καλές κριτικές, ωστόσο, η αποθέωση ήρθε τον Ιανουάριο του 1895, όταν η παράσταση δόθηκε με νέα χορογραφία, από τον Μάριους Πέτιπα και τον Λεφ Ιβάνοφ.


1967: Γεννιέται στο Αμπερντίν της Ουάσινγκτον ο Κερτ Ντόναλντ Κομπέιν, Αμερικανός μουσικός. Υπήρξε ο, κατά πολλούς, σημαντικότερος εκπρόσωπος του grunge, όντας τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του μουσικού συγκροτήματος Nirvana, το οποίο και σχημάτισε το 1987. Οι Nirvana πρωτοστάτησαν στη μουσική σκηνή του Σιάτλ και γνώρισαν παγκόσμια καταξίωση κατά τα επόμενα χρόνια. Ο Κομπέιν, ωστόσο, ανέπτυξε εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες και έθεσε τέλος στη ζωή του με μία καραμπίνα στις 5 Απριλίου του 1994. Το 2014 εντάχθηκε τιμητικά στο Rock & Roll Hall Of Fame.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ