16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

5η Φεβρουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1878: Γεννιέται στο Παρίσι ο Αντρέ-Γκιστάβ Σιτροέν, Γάλλος βιομήχανος και μηχανικός. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού και αποφοίτησε το 1900. Επισκεπτόμενος την Πολωνία, αγόρασε την ευρεσιτεχνία του γραναζιού με διπλή κεκλιμένη οδόντωση και την κατοχύρωσε στο όνομά του. Το 1919 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, τη Citroen, έχοντας υπάρξει πρωτύτερα διευθυντής και ιδιοκτήτης του εργοστασίου της Mors. Η επιχείρησή του γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καθώς ανέλαβε την παραγωγή όπλων για την πολεμική προσπάθεια της Ανταντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1932 ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων. Χρεωκόπησε, ωστόσο και εξαγοράστηκε από τη Michellin. Ο Σιτροέν πέθανε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1935.


1919: Γεννιέται στη Χίο ο Ανδρέας Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και το 1937 εισήλθε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνελήφθη επί Μεταξά το 1939 και μετοίκισε στις ΗΠΑ, όπου και συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία. Το 1943 τελείωσε το διδακτορικό του στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Χάρβαρντ, ενώ ταυτόχρονα έλαβε και θέση αναπληρωτή καθηγητή. Συμμετείχε στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς και το 1947 μεταπήδησε ως ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και της Καλιφόρνια. Η ακαδημαϊκή του πορεία ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να λαμβάνει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του Γιορκ κατά τα χρόνια της Χούντας. Στη μεγάλη πολιτική σκηνή της χώρας εισήλθε το 1964, όταν και εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. Στη συνέχεια, συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα του πατέρα του, Γεωργίου Παπανδρέου, τόσο ως Υπουργός Προεδρίας, όσο και ως Υπουργός Συντονισμού. Φυλακίστηκε από τη Χούντα, αλλά απελευθερώθηκε μετά από αμερικανική παρέμβαση. Κατά τη Μεταπολίτευση, ίδρυσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), με το οποίο σημείωσε ραγδαία άνοδο δημοτικότητας κατά τα επόμενα χρόνια και αναδείχθηκε νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου 1981. Ο Παπανδρέου παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι και τον Ιούλιο του 1989, επανεκλέχθηκε, ωστόσο, τον Οκτώβριο του 1993 και κράτησε το πηδάλιο της χώρας μέχρι την παραίτησή του, τον Ιανουάριο του 1996 για λόγους υγείας. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1996 στην Εκάλη, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο και κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους.


1930: Εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στις Ελληνίδες να ψηφίσουν στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Το δικαίωμα ψήφου απέκτησαν όσες είχαν συμπληρώσει τα 30 έτη της ηλικίας τους και διέθεταν απολυτήριο δημοτικού. Το εκλογικό τους δικαίωμα κλήθηκαν να ασκήσουν στις δημοτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1934.


«Το OffLine Post σε συνέχεια των αφιερωμάτων, θα αναλύσει σήμερα τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω των εκατό ετών από τη γέννησή του».


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ