16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

2η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη, 

1828: Ιδρύεται στην Αίγινα με ψήφισμα του κυβερνήτη του ελληνικού εθνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια, η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, πρόδρομος της Εθνικής Τράπεζας. Το εγχείρημα, που αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα διασφάλιζε την τραπεζική πίστη, ενάντια στους τοκογλύφους της εποχής, καθώς και στην ενορχήστρωση της οικονομικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, ήλθε εις πέρας με τη βοήθεια του του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη Εϋνάρδου.


1905: Γεννιέται στην Αγία Πετρούπολη η Αλίσα Ζινόβιεβνα Ρόζενμπαουμ, γνωστή ως Άιν Ραντ, Ρωσίδα μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας και φιλόσοφος. Σπούδασε Κοινωνική Παιδαγωγική με ειδίκευση στην Ιστορία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Αργότερα μετακόμισε στις ΗΠΑ και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1931. Άρχισε να γράφει τα πρώτα της έργα, ενώ παράλληλα ανέπτυξε τη φιλοσοφική θεωρία του Αντικειμενισμού, υποστηρίζοντας τη λογική, την τον αθεϊσμό, τη αναρχία και την ελεύθερη αγορά, βρίσκοντας απήχηση στον ελευθεριακό χώρο. Απεβίωσε από καρκίνο του πνεύμονα τον Μάρτιο του 1982 στη Νέα Υόρκη.


1943: Μάχη του Στάλινγκραντ. Ο Γερμανός στρατάρχης Πάουλους, παραδίδεται με την 6η Στρατιά στον Κόκκινο Στρατό, δίνοντας τέλος στην τιτάνια σύγκρουση Γερμανών και Σοβιετικών που μαινόταν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Στάλινγκραντ από τα τέλη του Αυγούστου της προηγούμενης χρονιάς. Αν και οι αρχικές εξελίξεις στο πεδίο της μάχης προμήνυαν νίκη της Βέρμαχτ, η σοβιετική αντεπίθεση του στρατάρχη Ζούκοφ τον Νοέμβριο του 1942, ανέτρεψε τις ισορροπίες, περικυκλώνοντας και καθηλώνοντας τους Γερμανούς. Το σφάλμα του Χίτλερ να διατάξει τις μονάδες του να παραμείνουν και να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων αποδείχθηκε μοιραίο και οι 91.000, εναπομείναντες στην πόλη, Γερμανοί παραδόθηκαν, έπειτα από ανελέητες συγκρούσεις σε κοντινές αποστάσεις και εκ του συστάδην, σφραγίζοντας την αποφασιστική σοβιετική νίκη και καταφέρνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στη Βέρμαχτ και το γερμανικό ηθικό. Το τέλος της μάχης βρήκε το μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα στις όχθες του Βόλγα κατεστραμμένο στο μεγαλύτερο μέρος του. Μεγάλος ήταν και ο φόρος αίματος των δύο αντιπάλων. Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους (Ιταλοί, Ρουμάνοι, Ούγγροι) απώλεσαν 800.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι σοβιετικοί 480.000 περίπου νεκρούς και 650.000 τραυματίες.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ