16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ συνιδρυτής του Voiotia Youth Network, μιλάει στο OffLine Post για τις...

Ο συνιδρυτής του Voiotia Youth Network, μιλάει στο OffLine Post για τις δράσεις του φιλόδοξου και καινοτόμου Δικτύου Νέων Βοιωτίας


Συνέντευξη στον Γιάννη Βεργίδη,

Το Δίκτυο Νέων Βοιωτίας – Voiotia Youth Network είναι μια προσπάθεια νέων ανθρώπων με έδρα τη Λιβαδειά της Βοιωτίας, που μέσα από μια σειρά πρωτοποριακών και φρέσκων ιδεών-εκδηλώσεων καλλιεργεί το αίσθημα της δραστηριοποίησης στους νέους και τους παροτρύνει να ασχοληθούν με την καθημερινότητα της πόλης τους και των χωριών τους. Τα μέλη της ομάδας αξιοποιούν τη νεανική σπίθα για αλλαγή και σε συνδυασμό με την απαραίτητη οργάνωση έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο, που πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τους νέους όλης της Ελλάδας και να λειτουργεί ως οδηγός για τη δημιουργία παρόμοιων αξιόλογων προσπαθειών, σε μια χρονική περίοδο που η χώρα χρειάζεται επιτακτικά τις πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων με όραμα και φιλοδοξίες.

Οι δράσεις που οργανώνονται δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη γκάμα επιλογών, αντιθέτως οι ιδέες των νέων, αυτών, παιδιών δεν γνωρίζουν από όρια και φραγμούς. Επιθυμούν να ασχοληθούν έμπρακτα, με ζητήματα πάσης φύσεως όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η τοπική ιστορία και να μην αναλωθούν αποκλειστικά σε κοινωνικά ζητήματα. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει άνοιγμα σε περιοχές πέρα από τη Βοιωτία, καταδεικνύοντας τη δυναμική που θέλουν να αναπτύξουν, ώστε να μην περιοριστεί το εγχείρημα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Συναντήσαμε στη Κομοτηνή τον Βασίλη Κουτσούμπα, εκ των ιδρυτών του Δικτύου, και μας μίλησε για το νεοσύστατο αυτό εγχείρημα, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του, τους στόχους που θέλει να πετύχει, τα μελλοντικά σχέδια και ορισμένες ακόμη πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που πρόκειται να διοργανωθούν.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης στο OffLine Post.

  • Βασίλη καλησπέρα, πες μας λίγα λόγια για σένα.

Ονομάζομαι Βασίλης Κουτσούμπας, είμαι 20 ετών, προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία είναι η 2η σχολή που φοιτώ. Αρχικά σπούδαζα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Καποδιστριακό. Είχα την ευκαιρία μέσα από το πανεπιστήμιο να παρακολουθήσω διάφορες εκδηλώσεις ή ημερίδες και διάφορες προσομοιώσεις, οι οποίες νομίζω όλες οδηγούσαν σε αυτό. Ό,τι έχω κάνει τα τελευταία 3-4 χρόνια, που σχετίζεται με το κομμάτι της ενασχόλησης σε διάφορα θέματα, από πολιτική ενεργοποίηση μέχρι πολιτισμική κληρονομιά, νομίζω ότι οδηγούσε στο Δίκτυο Νέων Βοιωτίας και ο λόγος για τον οποίον ασχολούμαστε όλοι όσοι έχουμε καταπιαστεί με αυτό είναι διότι πιστεύουμε στην δυναμική του.

  • Πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Δίκτυο; Πρόκειται για πολιτικό φορέα;

Το δίκτυο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα αποκαλούσε κανείς πολιτικό φορέα.  Τι εννοώ με αυτό: μέσω του δικτύου θέλουμε να παράγουμε πολιτική, όταν λέμε όμως πολιτική εννοούμε να κάνουμε τους νέους να ασχολούνται με τον τόπο τους. Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που ενοχοποιούμε την έννοια της πολιτικής. Νομίζω πως το να ασχοληθούν οι νέοι με τα κοινά, τον τόπο τους, είναι εξόχως σημαντικό. Και όταν εννοώ με τα κοινά, μιλάω για την εύρεση τρόπων που θα βελτιώσουν την ίδια τους τη καθημερινότητα, διότι η καθημερινότητα στις πόλεις και τα χωριά τους δεν είναι κάτι το κακό. Αντιθέτως, αυτό το αφήγημα προσπαθούμε να δώσουμε και μεις να ενεργοποιήσουμε τους νέους στη πόλη, το χωριό μας και να τους κάνουμε να δραστηριοποιηθούν λίγο παραπάνω, να τους κάνουμε να δουν ότι μπορείς να γίνεις η αλλαγή που θέλεις στον τόπο σου.

  • Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δομή; Εσένα ποιος είναι ο ρόλος σου σε αυτό το εγχείρημα;

Υπάρχει συγκεκριμένη δομή, γιατί όλες οι επιτυχημένες εκδηλώσεις, οι πετυχημένες ομάδες, έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης. Έχουμε χωρίσει το δίκτυό μας σε 7 τομείς, εκ των οποίων οι 5 είναι κύριοι και οι 2 επικουρικοί. Στη πολιτική ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση νέων, στην ενασχόληση με τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, στη προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού του τόπου, στην ενασχόληση με την παιδεία και τον αθλητισμό και τέλος, στη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης. Οι 2 επικουρικοί τομείς είναι τα social media και το fund raising ή αλλιώς χορηγίες για να τρέχουνε τα project. Ο κάθε τομέας έχει αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως «υπεύθυνο», ο οποίος ασχολείται ξεκάθαρα με το συγκεκριμένο αντικείμενο προσπαθώντας να παράγει ιδέες, να προτείνει διάφορες εκδηλώσεις, διάφορα workshop και γενικά να ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πλέον με την επέκταση που κάναμε πρόσφατα, προσπαθήσαμε να αφομοιώσουμε και να κάνουμε όλο και περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με το δίκτυό μας οπότε ο κάθε υπεύθυνος τομέα πήρε και από έναν ειδικό συνεργάτη. Ένα άτομο, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει με την ενασχόλησή του στο δίκτυο. Ωστόσο δεν έχουμε περιοριστεί μόνο σε αυτό, έχουμε και εξωτερικούς συνεργάτες, που προέρχονται από διάφορα χωριά και άλλες πόλεις της Βοιωτίας, προωθώντας το δίκτυο στον τόπο τους. Όσο άφορα εμένα, δεν έχω αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο πόστο στο δίκτυο, γιατί είμαι ένα άτομο που θέλει να βρίσκεται παντού και να κάνει κάτι απ’ όλα και θέλω να βοηθάω οπουδήποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 

  • Η ιδέα αυτή πως γεννήθηκε;

Δεν υπάρχει κάποια περίπλοκη ιστορία πίσω από το πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα. Ήταν μια ανάγκη για τη Βοιωτία και μια επιθυμία των νέων να κάνουν κάτι παραπάνω και να ασχοληθούν ενεργά με τον τόπο τους. Ο λόγος που σκεφτόμασταν αυτό ήταν επειδή δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με τις δράσεις που γίνονταν για τους νέους και σκεφτήκαμε πως αν δεν το κάνουμε εμείς τότε ποιος; Αν όχι τώρα, πότε; Οπότε πήραμε την πρωτοβουλία, μια μέρα του καλοκαιριού να κάνουμε ένα πλάνο εκδηλώσεων και στη συνέχεια προχωρήσαμε στη πρόταση μας στις τοπικές αρχές. Καταφέραμε πολύ γρήγορα να οργανώσουμε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία έγινε στις 27 Οκτωβρίου και σχετίζεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, αλλά δεν περιορίστηκε εκεί το αφήγημα που αφήσαμε στη συγκεκριμένη εκδήλωση από έμπειρους ομιλητές. Για εμάς, δεν είναι αρκετό να είσαι άνθρωπος της επιτυχίας, αλλά άτομο αξίας.

  • Η ομάδα αυτή είναι αποκλειστικά στη Βοιωτία; Οι δράσεις γίνονται μόνο εκεί;

Η ομάδα αυτή έχει ιδρυθεί και δομηθεί στη Βοιωτία (από εκεί άλλωστε βγαίνει και το όνομα Δίκτυο Νέων Βοιωτίας). Ωστόσο, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι συμπαγές, μια ομάδα δυνατή, η οποία ασχολείται με εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο της ενασχόλησης των νέων στην περιοχή μας. Αλλά αυτό για μας δεν είναι αρκετό. Είχαμε την τύχη να πάμε σε διάφορες πόλεις μέσα στον προηγούμενο χρόνο, όπως η Κατερίνη και η Ξάνθη και να μιλήσουμε εκεί για το δίκτυό μας και τις δράσεις μας. Μιλήσαμε για τη σημασία της δικτύωσης των νέων, για το τι μας διαφοροποιεί ως Δίκτυο Νέων Βοιωτίας από τις υπόλοιπες νεανικές πρωτοβουλίες και για το ποιες είναι οι μελλοντικές μας δράσεις. Αρχίζουμε από τη Βοιωτία και στο μέλλον, ποτέ δεν ξέρεις.

  • Δεδομένου ότι εσύ σπουδάζεις εδώ στη Κομοτηνή, πόσο δύσκολη είναι η οργάνωση εξ αποστάσεως;

Θα παραδεχτώ ότι η οργάνωση εξ αποστάσεως είναι δύσκολη. Θα εξομολογηθώ ότι το προηγούμενο εξάμηνο πήγα στη σχολή μου μόνο 2 φορές και ο λόγος είναι επειδή το project που κάναμε, το Levadia Youth Event ήθελε αφοσίωση, ήθελε άτομα στη Λιβαδειά, ήθελε άτομα στη Βοιωτία, τα οποία θα έπρεπε να το τρέξουν. Με έχουν ρωτήσει αρκετοί αν μετανιώνουμε αυτή τη πράξη, ειδικά τώρα ενόψει εξεταστικής… η αλήθεια είναι πως όχι, γιατί αυτό που κάνουμε στη Βοιωτία, αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσω του Δικτύου, το πιστεύουμε. Πιστεύω, δηλαδή, ότι μπορούμε όντως να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον τόπο μας και αν αυτό απαιτεί αφοσίωση, προσωπικό χρόνο και μέρες που δεν θα μπορώ να πηγαίνω στη σχολή μου, εγώ θα το κάνω. Το θετικό είναι ότι αυτό δεν το κάνω μόνο εγώ. Είμαστε αρκετά άτομα στην ομάδα τα οποία και αυτά έχουν σπαταλήσει δικό τους προσωπικό χρόνο, έχουν αφήσει τη σχολή τους, έχουν φύγει από πόλεις και νησιά που σπουδάζουν για να ασχοληθούν με το project. Νομίζω αυτό είναι και το πιο σημαντικό, ότι υπάρχουν και άλλα άτομα πρόθυμα να θυσιάσουν τον προσωπικό τους χρόνο για να δουν αυτό το εγχείρημα να πετυχαίνει.

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όπως σας είπα αρχίσαμε τον Οκτώβριο με το Levadia Youth Event, αλλά δεν θέλουμε να μείνουμε εκεί. Η προηγούμενή μας εκδήλωση μιλούσε για το μέλλον και πώς μπορείς να το δομήσεις. Το αφήγημα της επόμενης εκδήλωσής μας το Σάββατο 20 Απριλίου (Σάββατο του Λαζάρου) είναι να μιλήσουμε για το πόσο σημαντικό είναι κάποιος να γνωρίζει το παρελθόν του, να γνωρίζει από πού ξεκίνησε, από πού ήρθε για να ξέρει που θέλει να πάει. Η επόμενη μας εκδήλωση σχετίζεται με τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Βοιωτίας. Θα κάνουμε ένα φωτογραφικό project της Βοιωτίας και μια έκθεση φωτογραφίας στη κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, επειδή όμως οι νέοι έχουν την τάση κάποιες φορές να θεωρούν την ιστορία ανιαρή ή βαρετή σκεφτήκαμε να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον, πιο διαδραστικό, οπότε οι εθελοντές μας, η ομάδα των οποίων τώρα στελεχώνεται, θα αναλάβουν να μάθουν κάποια ιστορικά στοιχεία για τις φωτογραφίες που θα εκτίθενται και θα λειτουργούν ως ξεναγοί εκείνη τη στιγμή, για να μπορέσει να υπάρξει διαδραστικότητα ανάμεσα σε εκείνους και στους καλεσμένους μας. Σκεφτήκαμε όμως ότι μπορούμε να το πάμε ένα βήμα παραπάνω, οπότε μιλήσαμε με μια εταιρεία που ασχολείται με την εικονική πραγματικότητα και καταφέραμε να έχουμε μερικές φωτογραφίες, οι οποίες θα ζωντανέψουν εκείνη τη στιγμή μπροστά μας… αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποιοι από τους εθελοντές θα έχουν tablet με συγκεκριμένες εφαρμογές, και έτσι οι φωτογραφίες θα μπορούν να παρουσιάζουν ένα κάστρο κατεστραμμένο π.χ και να μπορούν να το επαναφέρουν στη ζωή, να ξαναζωντανεύουν την ιστορία δηλαδή μπροστά στα μάτια μας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις το παρελθόν σου και να ξέρεις που θέλεις να πας στο μέλλον σου, αλλά αν μπορείς να τα συνδυάσεις αυτά σε μια εκδήλωση τότε νομίζω ότι έχεις πετύχει.

  • Υπάρχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο στη προσπάθεια αυτή;

Νομίζω το μόνο ιδεολογικό πρόσημο που θα μπορούσε κάποιος να βάλει σε αυτή τη προσπάθεια είναι αυτό της επιθυμίας δραστηριοποίησης των νέων. Αυτό που θέλουμε εμείς ως νέοι είναι να δούμε άλλα νέα παιδιά να ενεργοποιούνται, να εκφράζουν την επιθυμία τους να ασχοληθούν με το Δίκτυο, με τον τόπο τους και να καταλάβουν ότι δεν είναι δύσκολο να κάνεις κάτι παραπάνω στο μέρος από το οποίο προέρχεσαι. Υπάρχουν άτομα με επιθυμία, υπάρχουν άτομα με όρεξη πλέον υπάρχει και η συσπείρωση, που κάνει το Δίκτυο Νέων Βοιωτίας να είναι ανοιχτό σε όλους.

  • Τι σας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες νεανικές προσπάθειες;

Θα έλεγα ότι αυτό που μας διαφοροποιεί ως χαρακτηριστικό από όλες τις υπόλοιπες αξιόλογες προσπάθειες που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, είναι ίσως η ποικιλία στις δράσεις που έχουμε σκεφτεί. Όπως σας είπα και πριν, δεν σκοπεύουμε να περιοριστούμε σε έναν συγκεκριμένο τομέα όπως παραδείγματος χάριν, με πάρα πολύ σημαντικό ορόσημο, είναι η προσομοίωση περιφερειακού-δημοτικού συμβουλίου που έχει ήδη γίνει σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας. Εμείς γενικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεφύγουμε από την πεπατημένη. Να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά, θέλουμε δηλαδή να γίνουμε μια νεανική πρωτοβουλία, η οποία δεν θα περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αλλά μια πρωτοβουλία, της οποίας το αφήγημα κινείται σε πάρα πολλούς τομείς όπως πολιτισμό, τουρισμό, πολιτική ενεργοποίηση, ενασχόληση με φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και μετέπειτα, ακόμα και με την τεχνολογία και τη καινοτομία στα πλαίσια των πόλεων. Αυτό δηλαδή που επιθυμούμε, είναι να αφήσουμε πίσω μας κληρονομιά, ως Δίκτυο Νέων και στη συνέχεια οι επόμενες γενιές να το πάρουν αυτό και να το συνεχίσουν, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη περπατημένη, έναν ατόφιο δρόμο. Μπορούμε να χαράξουμε τον δικό μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ