17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1809: Γεννιέται στην Μπεζανσόν της Γαλλίας ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, Γάλλος πολιτικός, φιλόσοφος και συγγραφέας. Ο Προυντόν επαγγελόταν τυπογράφος, ωστόσο ασχολήθηκε εκτενώς με τη συγγραφή φιλοσοφικών πονημάτων. Ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε τον εαυτό του «αναρχικό» και το ιδεολογικό του έργο κινήθηκε γύρω από τον ελευθεριακό σοσιαλισμό, θεσπίζοντας παράλληλα τον μουτουαλισμό ως οικονομικό μοντέλο. Οι σκέψεις του επηρέασαν μελλοντικά το αναρχικό κίνημα, ασκώντας επιρροή σε πολλούς θεωρητικούς του, γεγονός για το οποίο αποκαλείται από πολλούς «ο πατέρας του αναρχισμού». Πέθανε τον Ιανουάριο του 1865 στο Παρίσι.


1822: Ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, με επιστολή που στέλνει στον Αδαμάντιο Κοραή, δηλώνει τη στήριξή του προς τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας, καθιστώντας έτσι την Αϊτή το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση.

 


1929: Γεννιέται στην Ατλάντα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Νεώτερος, Αφροαμερικανός ιερωμένος και πολιτικός ακτιβιστής. Σπούδασε σε ηλικία 15 ετών στο Κολλέγιο Μόρχαουζ της Ατλάντα, παράτησε, ωστόσο τις σπουδές του και φοιτώντας στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κρόζερ στο Τσεότερ της Πενσιλβάνια, έλαβε δίπλωμα θεολογίας. Επηρεασμένος από τις μεθόδους της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας» του Γκάντι, ξεκίνησε έναν αγώνα για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και την εξασφάλιση πολιτικών δικαιωμάτων για τους αφροαμερικανούς. Το κίνημά του διήρκησε από το 1954 έως και τον θάνατό του το 1968. Υπήρξε ηγέτης της οργάνωσης «Ένωση για την Πρόοδο» του Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, καθώς και της «Συνδιάσκεψης της Χριστιανικής Ηγεσίας Πολιτειών του Νότου». Με τα χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους ακολούθους καθώς περιοδεύει στην επικράτεια των ΗΠΑ, κάνοντας ομιλίες και οργανώνοντας διαδηλώσεις. Το 1964 λαμβάνει για τη δράση του το Νόμπελ Ειρήνης και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υιοθετεί τον Νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, ο οποίος απαλείφει σταδιακά τις φυλετικές διακρίσεις σε δημόσιους χώρους και τις διώκει στα κρατικά μέσα κοινής ωφέλειας και στον τομέα της απασχόλησης. Στις 4 Απριλίου του 1968 θα δολοφονηθεί για τη δράση του από τον Τζέιμς Ιρλ Ρέι.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ