17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη, 

497 π.Χ.: Εορτάζονται τα πρώτα Σατουρνάλια, μία εκ των σπουδαιότερων αρχαίων ρωμαϊκών εορτών. Διοργανώνονταν κάθε χρόνο προς τιμήν του θεού Saturnus, ο οποίος αντιστοιχεί με τον Κρόνο της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Η περίοδος αυτή συνέπιπτε χρονικά με το τέλος της περιόδου της σποράς του σιταριού, προστάτης της οποίας ήταν ο Κρόνος. Οι εορτασμοί άρχιζαν με θυσία, την οποία ακολουθούσε δείπνο των πολιτών, δημοσία δαπάνη. Στο πλαίσιο των εορτασμών οι δούλοι επιτρεπόταν να ενεργούν ως ελεύθεροι πολίτες και αρκετές φορές οι ιδιοκτήτες τους έπαιρναν τον ρόλο τους. Τα τυχερά παιχνίδια αποποινικοποιούνταν. Οι πολίτες αγόραζαν αγαλματίδια και τα προσέφεραν ως δώρα σε άλλους και οι πιο εύποροι προσέφεραν συχνά δωρεές στους πιο αδύναμους. Το έθιμο διατηρήθηκε μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. και καταργήθηκε λόγω της επικράτησης του Χριστιανισμού.


1903: Οι αδελφοί Ράιτ εκτελούν την πρώτη ολοκληρωμένη πτήση παγκοσμίως. Ο Γουίλμπερ και ο Όρβιλ Ράιτ είχαν αναπτύξει από καιρό ενδιαφέρον για τις πτήσεις και η ιδιότητά τους ως κατασκευαστές ποδηλάτων τους προσέφερε πολύτιμη γνώση για την υλοποίηση του ονείρου τους. Η περίφημη πρώτη πτήση της ιστορίας έγινε σε ένα ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας, το Κίτι Χοκ. Το μέσο ήταν το ξύλινο διπλάνο Flyer 1. Είχε βάρος 341 κιλά μαζί με τον πιλότο, μήκος 6,5 μέτρα και άνοιγμα πτερύγων 12,3 μέτρα. Πιλότος του ήταν ο Όρβιλ Ράιτ, ο οποίος απογειώθηκε αυτοδύναμα και μετά απο 12 δευτερόλεπτα προσγειώθηκε, έχοντας διανύσει μία απόσταση 37 μέτρων.


1905: Γεννιέται στην κωμόπολη Ραουτγέρβι της Φινλανδίας, ο Σίμο Χέιχε, Φινλανδός αγρότης, κυνηγός και στρατιωτικός. Είναι γνωστός ως ο ελεύθερος σκοπευτής με τους περισσότερους επιβεβαιωμένους θανάτους (505 σε λιγότερο από 100 ημέρες δράσης), τους οποίους σημείωσε εναντίον των Σοβιετικών στον Πόλεμο του Χειμώνα (1939-1940). Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε όταν κατατάχθηκε στην Εθνοφυλακή στην ηλικία των 20, όπου και διακρίθηκε για το σημάδι του. Στον πόλεμο υπηρέτησε ως υποδεκανέας και σκόρπισε τον όλεθρο στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος τον επικήρυξε και του έδωσε το παρατσούκλι «Λευκός Θάνατος». Οι Σοβιετικοί πάσχισαν να τον εξοντώσουν, στέλνοντας εναντίον του ομάδες σκοπευτών και βολές πυροβολικού. Ο Χέιχε τραυματίστηκε σοβαρά από μία εκρηκτική σφαίρα που τον πέτυχε στο μάγουλο και τον έριξε σε κώμα, από το οποίο ανένηψε την ημέρα λήξης των εχθροπραξιών. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προήχθη σε ανθυπολοχαγό και λατρεύτηκε ως εθνικός ήρωας, μέχρι τον θάνατό του από γεράματα, το 2002.


1944: Σφαγή του Μαλμεντί. Γερμανοί στρατιώτες του Συγκροτήματος Μάχης Πάιπερ της μεραρχίας των SS “Liebstandarte”, εκτελούν 84 Αμερικανούς αιχμαλώτους στο σταυροδρόμι του Μπονέζ, κοντά στο Μαλμεντί του Βελγίου. Η σφαγή αυτή έγινε στο πλαίσιο της μάχης των Αρδεννών και αποτέλεσε το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου με θύματα Αμερικανούς στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ