20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

11η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1843: Γεννιέται στο Κλάουσταλ του Αννοβέρου ο Γερμανός μικροβιολόγος και ιατρός, Ρόμπερτ Κοχ. Ο Κοχ υπήρξε ο θεμελιωτής της σύγχρονης βακτηριολογίας και μικροβιολογίας. Ανακάλυψε τα στελέχη της φυματίωσης, της χολέρας και του άνθρακα, ενώ συστηματοποίησε τη μικροβιολογική μελέτη σε συνθήκες εργαστηρίου. Στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τις λοιμώδεις ασθένειες, μάλιστα, έθεσε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μία ασθένεια έχει προκληθεί από κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό (Κριτήρια Κοχ).


1946: Ιδρύεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και τις οικογένειές τους, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1953 έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος του ΟΗΕ και το 1965 τιμήθηκε με Νόμπελ.


1994: Αρχίζει ο Πρώτος Πόλεμος της Τσετσενίας, με εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ο πόλεμος αυτός ήταν μία σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας. Οι Τσετσένοι είχαν ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία τους, εφόσον είχε προηγηθεί η διάλυση της ΕΣΣΔ και οι Ρώσοι απάντησαν αρχικά με οικονομικό αποκλεισμό και έπειτα με στρατιωτική επέμβαση. Τα ρωσικά στρατεύματα απωθήθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες και το καταρρακωμένο τους ηθικό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της διεθνής κοινής γνώμης στον Μπόρις Γιέλτσιν, είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων και τη σύναψη ανακωχής.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ