17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

1η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1792: Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Έλληνας στρατιωτικός και λόγιος. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας Φαναριωτών. Πολέμησε στους Ναπολεόντειους Πολέμους ως ανθυπίλαρχος στον ρωσικό στρατό του Αλέξανδρου Α’. Έμεινε γνωστός κυρίως ως ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, θέση που του προσέφερε ο Εμμανουήλ Ξάνθος. Συγκρότησε τον Ιερό Λόχο και το 1821 ηγήθηκε της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Μετά την καταστροφή στο Δραγατσάνι, διέφυγε στην Αυστρία, όπου και συνελήφθη. Παρέμεινε αιχμάλωτος μέχρι το 1827 και απεβίωσε το 1828, δύο μήνες μετά την απελευθέρωσή του.

1891: Ο Καναδός πάστορας και γυμναστής του κολλεγίου Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, Τζέιμς Νέισμιθ, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα παιχνίδι κλειστού χώρου για τους μαθητές του, επινοεί την καλαθοσφαίριση. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στις 21 του μηνός και το άθλημα σύντομα διαδόθηκε σε όλη τη χώρα, γνωρίζοντας ευρεία αποδοχή.

1913: Η Κρήτη ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος. Στα Χανιά, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ανακοινώνεται επίσημα η ένωση του νησιού με τον ελληνικό εθνικό κορμό. Καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή ήταν ο ελληνικός θρίαμβος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μέσα στο 1913, ο Οθωμανός σουλτάνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί πρώτα από τα δικαιώματά του στο νησί και έπειτα και από την επικυριαρχία του, φέρνοντας έτσι λύση στο Κρητικό Ζήτημα.

1918: Συγκροτείται το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, ευρύτερα γνωστό ως Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Η δημιουργία του νέου κράτους ανακοινώθηκε από τον Αλέξανδρο Καραγιώργη, αντιβασιλέα του πατέρα του, Πέτρου Α’ της Σερβίας και το αποτελούσαν τα πρώην βασίλεια της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, καθώς και περιοχές της διαλυμένης μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αυστροουγγαρίας, στα οποία κατοικούσαν Νοτιοσλάβοι.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ