18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

29η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1877: Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά το φωνογράφο. Ο φωνογράφος, κοινώς γραμμόφωνο, (αγγλ. Phonograph) είναι μια από τις πρώιμες συσκευές για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της εγγραφής ήχου με παρόμοιο τρόπο υπήρχε από τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του της έδωσε σάρκα και οστά.

1932: Γεννιέται ο Ζακ Σιράκ, Γάλλος πολιτικός και πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Διοίκησης και ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις προεδρικές εκλογές το 1995, ο Σιράκ νίκησε στην τελική ψηφοφορία τον σοσιαλιστή υποψήφιο, Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινιάζοντας για τη χώρα μια δεξιά κυβέρνηση. Μια από τις πρώτες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν η επανάληψη των πυρηνικών πειραμάτων στον Ειρηνικό. Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον προνομιούχο άξονα με τη Γερμανία. Επανεξελέγη το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

1945: Ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν το γιουγκοσλαβικό κράτος, που ιδρύθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπαψε, επισήμως, να υπάρχει το 1992 κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων. Ήταν ένα σοσιαλιστικό ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από έξι δημοκρατίες, τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία. Αρχικά, η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται κάτω από το καθεστώς του Ανατολικού Μπλοκ, όμως υπό την ηγεσία του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, η Γιουγκοσλαβία, ακολούθησε μια πολιτική ουδετερότητας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Αδέσμευτων Χωρών.

1970: Πανδαιμόνιο δημιουργείται στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της πρώτης προβολής της ταινίας Γούντστοκ στον κινηματογράφο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου. Πάνω από 3.000 νεαροί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο, ενώ σκηνές υστερίας εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της προβολής, μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ακολουθεί επέμβαση της αστυνομίας με 13 συλλήψεις.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ