14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1694: Γεννιέται στο Παρίσι ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, ευρύτερα γνωστός ως Βολταίρος, Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος. Ασχολήθηκε με την Ιστορία, τη λογοτεχνία και το θέατρο, αλλά έγινε διάσημος κυρίως ως ένας εκ των βασικών εκπροσώπων του Διαφωτισμού. Ως φιλελεύθερος και ντεϊστής, επιχειρηματολόγησε τόσο υπέρ της ελευθερίας του λόγου, του ορθολογισμού και του σκεπτικισμού, όσο και της ανεξιθρησκίας και του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.

1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει την εφεύρεση του φωνογράφου, μιας πρώιμης συσκευής εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου.

1916: Βυθίζεται στο στενό της Κέας ο Βρετανικός, βρετανικό εμπορικό πλοίο, μετά από πρόσκρουση σε νάρκη γερμανικού υποβρυχίου. Το πλοίο είχε επιταχθεί από το Βασιλικό Ναυτικό και λειτουργούσε ως πλωτό νοσοκομείο. Στο ναυάγιο χάθηκαν 30 επιβαίνοντες και διεσώθησαν 1.036. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από τον Ζακ Ιβ Κουστό και την εξερευνητική του ομάδα το 1975.

1920: Γ’ Ματωμένη Κυριακή. Στο πλαίσιο του Ιρλανδικού Αγώνα Ανεξαρτησίας, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) δολοφονεί 14 Άγγλους πράκτορες και ντόπιους συνεργάτες τους. Οι αγγλικές δυνάμεις κατοχής αντέδρασαν πυροβολώντας εναντίον φιλάθλων, που παρακολουθούσαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Κροκ Παρκ του Δουβλίνου. Ως αποτέλεσμα, 15 άνθρωποι πέφτουν νεκροί, ενώ την αιματοχυσία της ημέρας συμπληρώνουν τρεις Ιρλανδοί πολιτικοί κρατούμενοι, που βρίσκονταν φυλακισμένοι στο Κάστρο του Δουβλίνου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ