15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1821: Ξεκινάει η μάχη της Πολιορκία της Άρτας κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821. Στις αρχές φθινοπώρου δυνάμεις από την Ακαρνανία βρισκόντουσαν ήδη στα περίχωρα της Άρτας. Στις αρχές Νοεμβρίου η εκστρατεία εναντίον αυτής της τουρκικής εστίας ήταν έτοιμη. Αρχηγοί ήταν οι Γώγος Μπακόλας, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Μάρκος Μπότσαρης και υπαρχηγός ήταν ο Μακρυγιάννης. Στις 12 του ίδιου μήνα εξακόσιοι πενήντα Σουλιώτες υπό τον Μπότσαρη καιΑλβανούς συμμάχους κατέλαβαν τη θέση Μαράτι κοντά στον Άραχθο. Την πόλη υπεράσπιζαν τέσσερις χιλιάδες άνδρες. Την επόμενη μέρα οι Τούρκοι προσπάθησαν να εκδιώξουν τους Σουλιώτες από τη θέση Μαράτι, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 17 Νοεμβρίου οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον της Άρτας καταλαμβάνοντας τα 2/3 της πόλεως. Εν τω μεταξύ διαλύθηκε η Σουλιωτο-αλβανική συμμαχία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μεγάλο μέρος των πολιορκητών. Παράλληλα ο Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς (Κιουταχής) επικεφαλής 3.000 ανδρών έσπευσε να διαλύσει την πολιορκία. Οι Ηπειρώτες και Αιτωλοακαρνάνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πολιορκία πριν φτάσει ο Κιουταχής. Η πολιορκία της Άρτας τελικά υπήρξε οικτρή αποτυχία για τους Έλληνες.

1887: Γεννιέται ο Βρετανός Στρατάρχης Bernard Law Montgomery. Ήταν Άγγλος στρατάρχης, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν αγγλο-ιρλανδικής καταγωγής. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο ματαιόδοξο και αλαζόνα αλλά παράλληλα τίμιο, εγκρατή, ανθρώπινο και επαγγελματία. Ήταν φανατικός αντικαπνιστής, πράγμα που τον έκανε αντιπαθή στον στρατηγό Αϊζενχάουερ, που ήταν το ακριβώς αντίθετο του Μοντγκόμερυ. Ακόμα ο «Μόντυ», όπως αλλιώς αποκαλούσαν τον στρατάρχη Μοντγκόμερυ, έγινε αντιπαθής στον στρατηγό Πάττον, επειδή ο τελευταίος θεωρούσε τους στρατιώτες του το ίδιο αναλώσιμους με τις σφαίρες, ενώ ο Μοντγκόμερυ είχε την εντελώς αντίθετη αντίληψη, πράγμα που τον έκανε αμέσως συμπαθή στους άντρες, που διοικούσε.

1968: Δις εις θάνατον καταδικάζει το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας τον Αλέξανδρο Παναγούλη, κρίνοντάς τον ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου. Σε ισόβια καταδικάζεται ο Λευτέρης Βερυβάκης και σε ποινές κάθειρξης δυόμισι μέχρι 24 ετών άλλοι 8 κατηγορούμενοι.

1973: Ξεσπά η Εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αθήνα και καταλήγει σε αιματοχυσία. (ακολουθεί άρθρο από τον αρχισυντάκτη Ιστορίας Σαράντη Κοιλανίτη)

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ