18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

16η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

42 π.Χ.: Γεννιέται στη Ρώμη ο Τιβέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διαδέχθηκε στον θρόνο τον πρώτο Αυτοκράτορα της νέας εποχής της Ρώμης, Οκταβιανό/Αύγουστο, ως θετός του υιός, καθώς ήταν γιος της Λιβίας Δρουσίλλας, η οποία αφού χώρισε με τον πατέρα του Τιβερίου, παντρεύτηκε τον Οκταβιανό. Διέπρεψε στα πεδία των μαχών ως ικανός στρατιωτικός ηγέτης και διασφάλισε τα παραδουνάβια σύνορα της αυτοκρατορίας.

1828: Υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1828. Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ρωσία, επικυρώνουν τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτος, το οποίο θα είναι φόρου υποτελές στους Οθωμανούς. Το νέο κράτος, κυβερνήτης του οποίου είχε οριστεί ο Ιωάννης Καποδίστριας, θα περιλάμβανε την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Τα σύνορα του κράτους θα επεκταθούν στη γραμμή Αβρακικού-Παγασητικού τον επόμενο χρόνο και το νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος θα αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία το 1830.

1947: Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) εξειδικευμένος διεθνής οργανισμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προωθεί την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, μέσω της παιδείας, των επιστημών και των πολιτισμικών τους ταυτοτήτων, με στόχο την παγκόσμια ειρήνη. Ο οργανισμός έχει την έδρα του στο Παρίσι και τα κράτη-μέλη, που τον απαρτίζουν διαθέτουν Εθνικές Επιτροπές, οι οποίες προωθούν τις ιδέες του οργανισμού στο εσωτερικό των κρατών τους και συμβάλλουν στην υλοποίησή τους. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO συστάθηκε το 1988.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ