14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

2α Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1911: Γεννιέται στο Ηράκλειο ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, ευρύτερα γνωστός ως Οδυσσέας Ελύτης, Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους της λογοτεχνικής «γενιάς του ‘30», με μεγάλη απήχηση και καταξίωση από τους αναγνώστες του. Ακροβατώντας μεταξύ της ελληνικής παράδοσης και του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, ο Ελύτης δημιούργησε πληθώρα σπουδαίων έργων, όπως το περίφημο «Άξιον Εστί», με αποτέλεσμα να βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Πέρα από το λογοτεχνικό του έργο, υπήρξε και φοιτητής Νομικής στην Αθήνα, ενώ πολέμησε και στα πεδία μάχης του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941.

1912: Μοίρα του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, με επικεφαλής της το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ», υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, αποπλέει από τη Λήμνο και καταφθάνει στο Άγιο Όρος. Αφού γίνεται αποδεκτή με κωδωνοκρουσίες από τις Μονές, το «Αβέρωφ» ανταποδίδει με 21 βολές των πυροβόλων του. Από το αντιτορπιλικό «Θύελλα» αποβιβάζεται άγημα και καταλαμβάνει τις Καρυές, συλλαμβάνοντας τη μικρή εναπομείνασα στην περιοχή τουρκική φρουρά, ενώ το «Αβέρωφ» και τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» αποβιβάζουν 200 άντρες στον όρμο του Πρόβλακα, οι οποίοι θα καταλάβουν στη συνέχεια τη διώρυγα του Ξέρξη.

1951: Γεννιέται στη Μεσσήνη ο Βασίλης Λεβέντης, Έλληνας πολιτικός. Αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι ευρέως γνωστός ως πρόεδρος του κόμματος Ένωση Κεντρώων από την ίδρυσή του, το 1992, έως και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το κόμμα του μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με ποσοστό 3,43%, εκλέγοντας 9 βουλευτές.

2004: Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Νικητής αναδεικνύεται, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζορτζ Μπους ο Νεώτερος. Θα λάβει ποσοστό 50,7% με 286 εκλέκτορες, ενώ ο αντίπαλός του, Τζον Κέρι, 48,3% με 251 εκλέκτορες.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ