17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

12η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1810: Λαμβάνει χώρα το πρώτο Oktoberfest. Ο γάμος του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α’, με την πριγκίπισσα της Σαξονίας, Τερέζα, έγινε η αφορμή για μεγάλους εορτασμούς στην πόλη, στους οποίους πήρε μέρος και ο λαός. Από τότε καθιερώθηκε και εορτάζεται ετησίως μέχρι και σήμερα, με περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες, με εξαίρεση 24 χρονιές που δεν έγινε λόγω πολεμικών αναμετρήσεων ή επιδημιών.

1935: Γεννιέται στη Μοντένα της Ιταλίας, ο Ιταλός τενόρος και ηθοποιός, Λουτσιάνο Παβαρόττι. Εξαιρετικά ικανός στις υψηλότερες νότες, έγινε αγαπητός από τους Ιταλούς και γρήγορα καταξιώθηκε τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με πέντε βραβεία Γκράμμυ.

1944: Οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, μετά από μία πρόχειρη τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποχωρούν από την Αθήνα με κατεύθυνση προς τον βορρά. Οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών, τόσο με τη νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού προς τη Γερμανία, μετά τη διάλυση της Ομάδας Στρατιών Κέντρου, στο Ανατολικό Μέτωπο, όσο και με την απόβαση της Νορμανδίας από τους Συμμάχους και τη δημιουργία νέου μετώπου στα δυτικά, δεν άφηναν περιθώριο για περαιτέρω παραμονή της Βέρμαχτ στα Βαλκάνια. Οι Γερμανοί φεύγουν βιαστικά και η Αθήνα, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα γιορτάζει την ελευθερία της ξανά, έπειτα από 1.625 ημέρες και πολλά δεινά.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ