14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

6η Οκτωβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1910: Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Αυγούστου του 1910, η κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη παραιτείται και την εξουσία παίρνει η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος γίνεται έτσι πρωθυπουργός της Ελλάδας για πρώτη φορά. Η κυβέρνηση θα αποκτήσει την πλειοψηφία που αρχικά δεν είχε με τις εκλογές του Νοεμβρίου 1910.

1912: Μετά την κήρυξη του πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την αρχή του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη από τους Τούρκους. Στη μάχη της Ελασσόνας σκοτώθηκαν 17 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 65, ενώ στη μάχη της Δεσκάτης μετρήθηκαν 16 νεκροί και 2 τραυματίες.

1973: Ανήμερα της μεγάλης εβραϊκής εορτής του Γιομ Κιπούρ, η Αίγυπτος και η Συρία επιτίθενται ταυτόχρονα στο Ισραήλ. Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ ξεκινά. Οι επιθέσεις των Αιγυπτίων στο Σινά και των Σύριων στα υψίπεδα Γκολάν θα είναι αρχικά επιτυχείς, καθώς θα πιάσουν τους Ισραηλινούς στον ύπνο. Στόχος τους ήταν η επανάκτηση των χαμένων εδαφών μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και την τότε μεγάλη νίκη του Ισραήλ. Το Ισραήλ, όμως, θα περάσει στην αντεπίθεση και θα φέρει σε δεινή θέση τους Άραβες. Τον πόλεμο θα λήξει η διεθνής διπλωματία και το Ισραήλ θα εξέλθει της σύγκρουσης εδαφικά ζημιωμένο.

2010: Η διάσημη εφαρμογή Instagram κυκλοφορεί για πρώτη φορά. Αρχικά κυκλοφόρησε μόνο για iOS μέσω του App Store, αλλά τον Απρίλιο του 2012 έγινε διαθέσιμο και για τις συσκευές με Android.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ