15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

27η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1066: Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής, ξεκινάει τη Νορμανδική Κατάκτηση της Αγγλίας, σαλπάροντας από τη Γαλλία για να περάσει το κανάλι της Μάγχης και να αποβιβαστεί με ένα στράτευμα που αριθμούσε πάνω από 10.000 πολεμιστές, πεζικάριους, ιππείς και τοξότες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αγγλία με περίπου 700 πλοία της εποχής. Οι διεκδικήσεις του για το αγγλικό στέμμα, θα τον φέρουν αντίπαλο με τον Χάρολντ Β’ της Αγγλίας στη μάχη του Χέιστινγκς. Οι Νορμανδοί θα νικήσουν και ο Χάρολντ θα χάσει τη ζωή του, με αποτέλεσμα να εγκαινιαστεί για την Αγγλία η περίοδος της κυριαρχίας των Νορμανδών, με πολλές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

1529: Ξεκινάει η Πρώτη Πολιορκία της Βιέννης από τους Οθωμανούς. Ο στρατός του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, θα προσπαθήσει να εκπορθήσει την πόλη που του έκλεινε τον δρόμο για περαιτέρω κατακτήσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Με έναν στρατό, η δύναμη του οποίου, ποικίλει ανά τις πηγές, από 120.000 έως και 300.000 πολεμιστών, θα επιτεθεί στην πόλη, η οποία θα κληθεί να υπερασπιστεί την ελευθερία της με μία δύναμη της τάξεως των 21.000 περίπου πολεμιστών. Οι υπόγειες, μέσω τούνελ, επιθέσεις των Οθωμανών θα αποκρουστούν με γενναιότητα, ενώ ο κακός βροχερός καιρός και η εξάντληση των Οθωμανών στρατιωτών, σε συνδυασμό με την πληθώρα απωλειών, θα οδηγήσουν τους Οθωμανούς σε δεινή ήττα και υποχώρηση.

1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, διατυπώνει για πρώτη φορά την περίφημή του, θεωρία της σχετικότητας μαζί με τη γνωστή της εξίσωση, E=mc², με ένα άρθρο του στο περιοδικό “Χρονικά της Φυσικής”. Ήταν μόλις 26 ετών.

1940: Υπογράφεται στο Βερολίνο, το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, η τριπλή, δηλαδή, συνθήκη στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας του Χίτλερ, της Ιταλίας του Μουσολίνι και της Ιαπωνίας του Χιροχίτο. Τη συνθήκη υπέγραψαν ως αντιπρόσωποι των κρατών τους, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Γκαλεάτσο Τσιάνο και ο Σαμπορό Κουρούσου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ