17.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

26η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1889: Γεννιέται στο Μέσκιρχ της Γερμανίας ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ. Υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, καθώς ενώ πρόσφερε πολλά με το φιλοσοφικό του έργο στα ρεύματα του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας, οι πολέμιοί του τον κατηγορούσαν συχνά για σχέσεις με τους Ναζί.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει με τον στρατηγό Δαγκλή και τον Ναύαρχο Κουντουριώτη την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη υπό την τριανδρία αυτή. Υπό τον έλεγχό της βρίσκονται η Μακεδονία, η Κρήτη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και έχει ως στόχο την έξοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1918: Ξεκινάει η κοινή αμερικανική και γαλλική επίθεση κατά μήκους του ποταμού Μέυση και του δάσους της Αργκόν εναντίον των Γερμανών στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Θα εμπλακούν πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες, με τη συνοδεία τουλάχιστον 700 αρμάτων μάχης. Θα διαρκέσει, με ένα μικρό διάλειμμα, μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα της οριστικής ανακωχής, που θα οδηγήσει στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου.

1989: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μπακογιάννης, πέφτει νεκρός από τέσσερις σφαίρες μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που τον δολοφονούν έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας, στην οποία στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του σόκαρε το πανελλήνιο, προκαλώντας έκπληξη ακόμα και σε μέλη της ίδιας της οργάνωσης και δημιουργώντας έντονο αντιτρομοκρατικό πνεύμα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ