15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

23η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

63 (π.Χ.): Γεννιέται ο Οκταβιανός, Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός. Υπήρξε μέλος της Δεύτερης Τριανδρίας και μετά την εξουδετέρωση των ανταγωνιστών του, μένοντας απόλυτος ηγέτης της Ρώμης, υιοθέτησε τον τίτλο του Αυγούστου, εγκαθίδρυσε με μία σειρά μεταρρυθμίσεων τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εγκαινίασε μία εποχή ειρήνης και σταθερότητας γνωστή ως Pax Romana.

1821: Άλωση της Τριπολιτσάς. Μετά από ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ των Ελλήνων και των πολιορκημένων Αλβανών περί ασφαλούς αποχώρησης των δεύτερων από την πόλη, ξεσπούν ταραχές ανάμεσα σε αυτούς και τους Τούρκους μόνιμους κατοίκους της. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται κενό στη φρούρηση της πόλης, το οποίο και εκμεταλλεύονται οι πολιορκητές για να εισέλθουν στο εσωτερικό της. Τους πρώτους εισβολείς ακολουθεί το κυρίως σώμα του ελληνικού στρατεύματος το οποίο θα ξεκινήσει να σφάζει τον τουρκικό και τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης για τρεις ημέρες, σπέρνοντας τον θάνατο σε πάνω από 10.000 πολιορκημένους, ενώ οι Αλβανοί θα αποχωρήσουν με ασφάλεια, όπως είχε συμφωνηθεί. Η κατάληψη της πόλης από τους Έλληνες θα εδραιώσει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.

1913: O Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τη Μεσόγειο με πτήση χωρίς στάση, πετώντας από το Φρεζού της Γαλλίας στην Μπιζέρτα της Τυνησίας.

1974: Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή καταργεί τον νόμο 509 και νομιμοποιεί το ΚΚΕ, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ