18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

22α Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

480 (π.Χ.): Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι ελληνικές πόλεις-κράτη και η Περσική Αυτοκρατορία συγκρούονται στον Σαρωνικό Κόλπο, στη μάχη που σταμάτησε την περσική εισβολή στον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο και έδωσε το έναυσμα για μετέπειτα ελληνική αντεπίθεση και οριστική εκδίωξη των Περσών. Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής ηγήθηκε μαζί με τον Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη της ελληνικής πολεμικής προσπάθειας, αφού πρώτα έπεισε τους υπόλοιπους συμμάχους του για την τοποθεσία στην οποία έπρεπε να διεξαχθεί η αναμέτρηση. Οι ελληνικές δυνάμεις ανέπτυξαν 371 πλοία, έναντι 600-800 των Περσών και εκμεταλλευόμενες τον στενό θαλάσσιο χώρο στον οποίο είχαν “παγιδεύσει” τους Πέρσες, τους κατατρόπωσαν θέτοντας εκτός μάχης πάνω από 200 εχθρικά πλοία. Ο Ξέρξης αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Περσία, αφήνοντας τον Μαρδόνιο στην Ελλάδα να συνεχίσει την, μετέπειτα αποτυχημένη, εκστρατεία του.

1791: Γεννιέται στο Νιούινγκτον Μπατς του Λονδίνου ο Μάικλ Φαραντέι, ο σημαντικότερος πειραματικός φυσικός του 19ου αιώνα. Ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, τους νόμους της ηλεκτρόλυσης, την περιστροφή του πολωμένου φωτός υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου κ.ά. Οι όροι ηλεκτρόδιο, ιόν, ιονισμός, εισήχθησαν από αυτόν. Προς τιμήν του έργου του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης χωρητικότητας των πυκνωτών (Farad).

1888: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περίφημου Περιοδικού του National Geographic, το οποίο συνεχίζει την κυκλοφορία του μέχρι και σήμερα, σε παγκόσμια έκταση.

1980: Ο στρατός του Ιράκ επιτίθεται από ξηράς και αέρος στο Ιράν, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη κήρυξη πολέμου, σηματοδοτώντας την έναρξη του Πολέμου Ιράν-Ιράκ. Η διολίσθηση στην ένοπλη σύγκρουση ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς αμφισβήτησης του συνοριακού καθεστώτος και από τις δύο πλευρές, καθώς και του φόβου των Ιρακινών σουνιτών της πολιτικής ελίτ για την ιρανική επιρροή στον σιιτικό πληθυσμό που αποτελούσε και το μεγαλύτερο ποσοστό του ιρακινού πληθυσμού.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ