15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1519: Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει με αποστολή 5 πλοίων από την Ισπανία για το ταξίδι που έμελλε να αποτελέσει τον πρώτο ιστορικά περίπλου της Γης. Υπό την αιγίδα του Ισπανού βασιλιά, Καρόλου Α’, η αποστολή έφτασε από τον Ατλαντικό στη Νότιο Αμερική, πέρασε μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρέθηκε στις Φιλιππίνες (όπου και ο Μαγγελάνος έχασε τη ζωή του) και επέστρεψε μέσω Ινδικού Ωκεανού, Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδος και ξανά Ατλαντικού πίσω στην Ισπανία μετά από 3 χρόνια.

1942: Η ελληνική αντιστασιακή οργάνωση «Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων» σε μία κορυφαία αντιστασιακή πράξη, ανατινάζει το κτήριο της εθνικοσοσιαλιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης», δωσιλογικής οργάνωσης που προπαγάνδιζε με σκοπό την εύρεση εθελοντών για να στελεχωθεί η «Ελληνική Λεγεώνα», μονάδα που είχε σκοπό να συνδράμει στον αγώνα των Γερμανών εναντίον των Σοβιετικών. Οι αντιστασιακοί, αφού κατασκεύασαν μία βόμβα, τη μετέφεραν κρυφά στο ημιόροφο του κτηρίου. Μετά την έκρηξη, κατέρρευσε το εσωτερικό του κτηρίου, 29 μέλη της ΕΣΠΟ, αλλά και 48 αξιωματικοί γερμανικών υπηρεσιών, που βρίσκονταν στο κτήριο, ανασύρθηκαν νεκροί και η δωσιλογική οργάνωση διαλύθηκε. Το χτύπημα έγινε δειθνώς γνωστό, αποσπώντας θετικά σχόλια από Βρετανούς και Σοβιετικούς, αποδοκιμάστηκε ωστόσο, από το ΕΑΜ.

1948: Γεννιέται στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ο Τζόρτζ Ρέιμοντ Ρίτσαρντ Μάρτιν, γνωστός συγγραφέας φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Έγινε γνωστός παγκοσμίως λόγω του έργου του, “A song of Ice and Fire”, το οποίο και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με τη δημοφιλή σειρά “Game Of Thrones”.

2015: Βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35, 46% και 1.925.904 ψήφους. Ακολούθησε κυβέρνηση συνεργασίας του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Παναγιώτη Καμμένου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ