14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1176: Μάχη του Μυριοκεφάλου. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του βυζαντινού αυτοκράτορα, Μανουήλ Α’ Κομνηνού, με στόχο την πολιορκία του Ικονίου και την υποταγή των Σελτζούκων του Σουλτανάτου του Ρουμ, ο στρατός του συναντιέται σε στενό πέρασμα με αυτόν του Κιλίτζ Αρσλάν. Ο Μανουήλ είχε την υπεροχή, καθώς το στράτευμά του αριθμούσε περίπου 30.000 στρατιώτες, τη στιγμή που οι Σελτζούκοι είχαν περίπου τους μισούς. Ωστόσο, το ορεινό έδαφος έπαιξε καίριο ρόλο στο αποτέλεσμα. Οι αντίπαλοι υπέστησαν βαριές απώλειες αμφότεροι και η μάχη έληξε με στρατηγική νίκη των Σελτζούκων. Μπορεί ο στρατός του βυζαντινού κράτους να ανέκαμψε σύντομα, αλλά το στρατηγικό κέρδος των Σελτζούκων ήταν αυτό που εν τέλει κατέστησε την ήττα βαριά για τον Μανουήλ. Κατά τη διάρκεια της μάχης έχασε τον πολιορκητικό του εξοπλισμό και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, το Βυζάντιο πέρασε σε μία συνεχή φάση άμυνας, καθώς δεν επιχείρησε ποτέ ξανά κάποια μεγάλη εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μικράς Ασίας.

1631: Μάχη του Μπράιτενφελντ. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, προτεσταντικές δυνάμεις της Σουηδίας και της Σαξωνίας συγκρούονται με τον Καθολικό Συνασπισμό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Σουηδός βασιλιάς και στρατηλάτης Γουσταύος Β’ Αδόλφος, θα επιδείξει την τακτική ευφυΐα του στο πεδίο της μάχης και θα κατανικήσει τον αήττητο μέχρι τότε, Δούκα του Τίλλυ. Ως αποτέλεσμα, ο Γουσταύος θα καταξιωθεί ως ηγέτης και πολλά γερμανικά κρατίδια θα μπουν στον πόλεμο στο πλευρό της Σουηδίας μετά την πρώτη αυτή μεγάλη νίκη των Προτεσταντών.

1939: Σοβιετική Εισβολή στην Πολωνία. Ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην ήδη εμπλεκόμενη σε πόλεμο με τη Γερμανία, Πολωνία, σύμφωνα με το μυστικό πρωτόκολλο του Συμφώνου μη-επίθεσης, Μολότοφ-Ρίμπεντροπ και ακολουθούν επιχειρήσεις έως και τις 6 Οκτωβρίου, όταν και η χώρα θα διαμελιστεί από τους δύο εισβολείς.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ