15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

7η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1812: Μάχη του Μποροντίνο. Η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα και οι δυνάμεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας συγκρούονται στην πιο αιματηρή μάχη των Ναπολεόντειων Πολέμων. Ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη στην πορεία προς τη Μόσχα, με περίπου 250.000 εμπλεκόμενους και από τις δύο μεριές και πάνω από 70.000 συνολικές απώλειες (νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι). Οι Ρώσοι νικήθηκαν και αποσύρθηκαν από το πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος προς την κατάκτηση της Μόσχας. Η νίκη, ωστόσο, δεν ήταν αποφασιστική, ο ρωσικός στρατός δεν παραδόθηκε παρά τις μεγάλες του απώλειες και ο Τσάρος απέφυγε τη συνθηκολόγηση. Η νίκη του Ναπολέοντα αποδείχθηκε πύρρειος και σύντομα η Μεγάλη Στρατιά αναγκάστηκε να πάρει τον δύσκολο δρόμο της επιστροφής, κατά τον οποίο και αποδεκατίστηκε.

1901: Λήγει η εθνικιστική, κατά των ευρωπαίων αποικιοκρατών, Εξέγερση των Μπόξερς στην Κίνα, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου των Μπόξερς. Η Οκταεθνής συμμαχία που σχηματίστηκε από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, την Αυτοκρατορική Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Γερμανική Αυτοκρατορία, τις Η.Π.Α., την Ιταλία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, κατανίκησε τους Κινέζους και επέβαλε σκληρούς όρους και αποζημιώσεις, αποδυναμώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη δυναστεία των Τσινγκ.

1923: Ιδρύεται η Διεθνής Επιτροπή Εγκληματολογικής Αστυνομίας, κοινώς γνωστή από το 1956 και έπειτα ως «Ιντερπόλ», με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη της εγκληματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μη κυβερνητικό διακρατικό οργανισμό μετά τον ΟΗΕ.

1940: Γερμανικά βομβαρδιστικά της Luftwaffe επιτίθενται στο Λονδίνο, εγκαινιάζοντας έτσι την περίοδο βομβαρδισμού της Μεγάλης Βρετανίας, που έμεινε γνωστή ως “Blitz”, από τη γερμανική λέξη Blitzkrieg (πόλεμος-αστραπή). Οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν μετά την αποτυχία των Γερμανών να εξασφαλίσουν πλήρη αεροπορική υπεροχή στη Μάχη της Βρετανίας. Οι Βρετανοί αντιμετώπισαν με δυσκολία τις νυχτερινές επιδρομές των γερμανικών βομβαρδιστικών, ωστόσο κατάφεραν να διατηρήσουν τη μαχητικότητα της R.A.F. και να αποτρέψουν τη δυνατότητα πραγμάτωσης γερμανικής εισβολής στο Νησί. Οι Γερμανοί ηττήθηκαν και εν συνεχεία αποσύρθηκαν από τους βρετανικούς ουρανούς, λόγω της ανάγκης μεταφοράς αεροπορικών δυνάμεων στην ανατολή εν όψει της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ