16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαThink Global, Act LocalThink Global, Act Local - Εισαγωγικό σημείωμα

Think Global, Act Local – Εισαγωγικό σημείωμα


Του Μιχάλη Τζάνη,

Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα, από αυτό της επιστροφής στα πάτρια εδάφη για τις διακοπές του καλοκαιριού. Αύγουστος, μήνας κορύφωσης των καλοκαιρινών εξορμήσεων, όλη η Ελλάδα μια ζωγραφιά. Κάθε γωνιά και διαφορετικές μυρωδιές, κάθε σοκάκι και ξεχωριστές αναμνήσεις.

Έχοντας συμπληρώσει πλέον 10 μήνες εκτός Ελλάδας, ένα ερώτημα πλανάται έπειτα από κάθε συνομιλία μου με οικεία πρόσωπα. Γιατί αυτή η χώρα με τη μοναδική ομορφιά μετά από τόσα χρόνια ύφεσης να μη μπορεί να σταθεί στα πόδια της;

Δεν σας κρύβω πως, κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος προσπαθεί να πει κάτι αρνητικό για την Ελλάδα, σχεδόν αυτόματα μου βγαίνει το συναίσθημα της υπεράσπισης της χώρας μας, ακόμη κι αν ξέρω μέσα μου πως αυτό που προσπαθώ ενστικτωδώς να κάνω, είναι πρώτα απ’ όλα να πείσω τον ίδιο μου τον εαυτό ότι έχω δίκιο.

Δυστυχώς, όμως, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Μέσα απ’ την καθημερινότητά μου πλέον, αλλά και από το ίδιο το περιβάλλον εργασίας μου, διαπιστώνω πως είναι πολλά αυτά, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς. Κανείς, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει, παρότι όλοι ζητούν αλλαγές.

Όλα τα παραπάνω, στάθηκαν αφορμή, αλλά και πηγή έμπνευσης για τη στήλη του site μας με τίτλο “Think Global, Act Local”. Στόχος μου είναι να αναδείξω μέσα απ τις δικές μου παραστάσεις αλλά και τη δική μου οπτική γωνία, απλά παραδείγματα άλλων χωρών, που τα κατάφεραν, και πως όλα αυτά τα παραδείγματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή, στην ελληνική πραγματικότητα.

Με αυτό το «εισαγωγικό σημείωμα» λοιπόν, εγκαινιάζω τη μηνιαία μας επικοινωνία, ευελπιστώντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και εποικοδομητικότερη διάδραση, μέσω των άρθρων. Καλή σας ανάγνωση.

Ο Τζάνης Μιχάλης, το τελευταίο χρόνο, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως Science Teacher.


Μιχάλης Τζάνης

Γεννημένος στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, αποφοίτησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε ενεργά με το Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξε συνδιαχειριστής της ιντερνετικής πλατφόρμας Newn.gr & Newn Webradio. Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως καθηγητής Θετικών Επιστημών σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως Science Teacher, ενώ παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Queen Mary University of London. Η αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και τα ερεθίσματά του από τη ζωή στο εξωτερικό, στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία της στήλης Think Global, Act Local.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ