21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαThink Global, Act LocalThink Global, Act Local - «Smart Cities»: Το νέο trend που γίνεται...

Think Global, Act Local – «Smart Cities»: Το νέο trend που γίνεται κανόνας για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Του Μιχάλη Τζάνη,

Ταξίδευα, που λέτε, προχτές προς Στουτγάρδη και καθώς προσγειωθήκαμε στο υπερσύγχρονο αεροδρόμιό της, μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε με το που πατήσαμε το πόδι μας στο έδαφος.

Πρόκειται για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία με τα οποία αντικαταστήθηκαν τα παλιά συμβατικά λεωφορεία μεταφοράς των ταξιδιωτών, από και προς τον αεροδιάδρομο. Αυτό έχει ως στόχο τη μηδενική εκπομπή ρύπων, οδηγία που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με χαρά μου, επίσης, διαπίστωσα, ότι και στη Θεσσαλονίκη, την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα ηλεκτρικά πατίνια, που έχουν ως στόχο τη μείωση χρήσης του αυτοκινήτου για μικρές διαδρομές στο κέντρο της πόλης.

Οι προκλήσεις των καιρών χρειάζονται και γενναίες αποφάσεις. Έτσι, λοιπόν, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις κάνουν στροφή προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας, χρησιμοποιώντας όλη τη νέα τεχνολογία και καινοτομία.

Ασφαλώς, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να αντιμετωπίσουμε δραστικά την κλιματική αλλαγή, ωστόσο για πρώτη φορά βλέπουμε να γίνονται μεγάλες αλλαγές.

Φανταστείτε μια πόλη με μέσα μεταφοράς που δε ρυπαίνουν το περιβάλλον, οχήματα του δήμου που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και εναλλακτικές μορφές μετακίνησης για μικρές αποστάσεις, όπως αυτή του ποδηλάτου και του πατινιού.

Το επόμενο διάστημα έρχονται σημαντικές αλλαγές, όπως αυτή της πλήρους κατάργησης πλαστικού μιας χρήσης – η αρχή έγινε με τα καλαμάκια – ενώ οι συσκευασίες στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να είναι πλήρως ανακυκλώσιμες.

Θεωρώ πως για να δούμε πραγματικά μεγάλες αλλαγές στις πόλεις μας, η όλη προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από πάνω προς τα κάτω. Όλες οι πόλεις που διεκδικούν μια θέση στη λίστα των «έξυπνων» πόλεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν αναβαθμίζοντας πρώτα απ’ όλα τις ίδιες τις υπηρεσίες του δήμου και της πόλης γενικότερα.

Στην εποχή του Machine Learning και του Artificial Intelligence, είναι δεδομένο ότι η εικόνα των πόλεων θα αλλάξει σημαντικά, προς όφελος των πολιτών αλλά και του πλανήτη μας γενικότερα.

Από τη νέα χρονιά, θα είμαστε εδώ να παρατηρούμε όλες αυτές τις αλλαγές ανά τον κόσμο.

Καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία!

Μιχάλης Τζάνης

Γεννημένος στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, αποφοίτησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε ενεργά με το Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξε συνδιαχειριστής της ιντερνετικής πλατφόρμας Newn.gr & Newn Webradio. Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως καθηγητής Θετικών Επιστημών σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως Science Teacher, ενώ παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Queen Mary University of London. Η αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και τα ερεθίσματά του από τη ζωή στο εξωτερικό, στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία της στήλης Think Global, Act Local.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ