23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαThink Global, Act LocalThink global, act local - Τα «έξυπνα» ποδήλατα, το νέο trend στις...

Think global, act local – Τα «έξυπνα» ποδήλατα, το νέο trend στις αστικές συγκοινωνίες


Του Μιχάλη Τζάνη,

Έστω ότι βρισκόσαστε σε μια πόλη φιλική προς τους ποδηλάτες. Έστω ότι υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο ποδηλατόδρομων στην πόλη σας. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα της ενοικίασης ενός ποδηλάτου, κάνοντας χρήση μόνο του κινητού σας τηλεφώνου; Πώς θα σας φαινόταν επίσης το ενδεχόμενο να παρκάρετε το ποδήλατό σας ακριβώς έξω από το σπίτι σας;

Πρόκειται για την καινοτόμο ιδέα στο χώρο του bike sharing και του Ιnternet of Things που ακούει στο όνομα “mobike”. Tο “mobike” δεν είναι απλά ένα ποδήλατο προς ενοικίαση, αλλά πρόκειται για ένα «έξυπνο» ποδήλατο, το οποίο έχει κατασκευαστεί για καθημερινή χρήση, χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως συντήρηση για τα 4 πρώτα χρόνια, καθώς δε διαθέτει αλυσίδα, ενώ τα ελαστικά του δεν έχουν σαμπρέλα. Κλειδώνει και ξεκλειδώνει με τη χρήση ενός μοναδικού QR code, που βρίσκεται πάνω στο ποδήλατο.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης, είναι να κατεβάσει την εφαρμογή και να «scanάρει» τον QR code. Τα mobikes διαθέτουν ενσωματωμένο GPS και η χρέωση γίνεται βάση της χιλιομετρικής απόστασης την οποία έχει διανύσει ο χρήστης, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη τη σχετική δραστηριότητα από την οθόνη του κινητού του. Τέλος, και πιο σημαντικό, είναι ότι η εν λόγω πατέντα, επιτρέπει στον ποδηλάτη να «παρκάρει» το mobike του ακριβώς έξω από το σπίτι του!

Η υπηρεσία αυτή θεωρείται από τις πιο καινοτόμες παγκοσμίως, ενώ πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της και στο Λονδίνο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένα τα ποδήλατα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Σκεφτείτε, λοιπόν, μια πόλη, γεμάτη έξυπνα ποδήλατα, που ο ποδηλάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις καθημερινές του διαδρομές, χωρίς το άγχος να βρει χώρο στάθμευσης κοντά στον προορισμό του, χωρίς το άγχος να κλαπεί το ποδήλατο. Και όλα αυτά με τη χρήση ενός smartphone.

Δεν ξέρω αν την εικόνα αυτή θα τη δούμε σύντομα στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι επιτακτική η ανάγκη μετατροπής των μεγάλων αστικών κέντρων σε smart & green cities, αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου ποδηλατόδρομων με σεβασμό στον ίδιο τον ποδηλάτη. Καλές βόλτες.

Μιχάλης Τζάνης

Γεννημένος στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, αποφοίτησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε ενεργά με το Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξε συνδιαχειριστής της ιντερνετικής πλατφόρμας Newn.gr & Newn Webradio. Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως καθηγητής Θετικών Επιστημών σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως Science Teacher, ενώ παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Queen Mary University of London. Η αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και τα ερεθίσματά του από τη ζωή στο εξωτερικό, στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία της στήλης Think Global, Act Local.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ