20.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΤι πρέπει να γνωρίζουμε για την κοιλιοπλαστική;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κοιλιοπλαστική;


Της Χριστίνας Τέλλη,

Η κοιλιοπλαστική, αλλιώς αναφερόμενη με τον αγγλικό όρο “tummy tuck”, είναι από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής και δεν πρέπει να μας προξενεί έκπληξη η συχνότητα με την οποία μπορεί να τη συναντάμε τόσο στην κλινική καθημερινότητα, όσο και στα social media. Σε μία εποχή χαρακτηριζόμενη από αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της προσωπικής αισθητικής και ένα σταθερό «κυνηγητό» μίας καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας, είναι σημαντικό να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για πολλές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, πόσο μάλλον για την κοιλιοπλαστική, που κατέχει 3η θέση σε συχνότητα.

Ως επαγγελματίες υγείας, πρέπει να γνωρίζουμε τη διαχείριση ενός τέτοιου ασθενούς (πχ. εάν προσέλθει στο αγροτικό με κάποια επιπλοκή) και ως απλοί αναγνώστες πρέπει να έχουμε στοιχειώδεις γνώσεις για να πάρουμε τυχόν σωστές αποφάσεις στο μέλλον. Θα αφιερώσω, λοιπόν, το σημερινό μου άρθρο στην κοιλιοπλαστική, ξεκινώντας με έναν ορισμό: πρόκειται για τη χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας ιστού (δέρματος και λίπους), μετά από σημαντική απώλεια βάρους ή ως συμπληρωματικό μέσο για την επίτευξη αυτής. Ο στόχος της επέμβασης είναι η απόκτηση μιας αισθητικά ωραίας κοιλιάς.

Οι λόγοι για να υποβληθεί κανείς σε κοιλιοπλαστική είναι πολλοί, όπως:

  • Άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν αισθητική βελτίωση της κοιλιάς τους.
  • Γυναίκες με σημαντική χαλάρωση του δέρματος και του κοιλιακού τοιχώματος μετά από πολλαπλές εγκυμοσύνες.
  • Ασθενείς με περίσσεια δέρματος μετά από σημαντική απώλεια βάρους.

Η επούλωση των τραυμάτων είναι ζωτικής σημασίας μετά την επέμβαση και οι ασθενείς πρέπει να έχουν καλή διατροφική κατάσταση, καθώς και βέλτιστη κατάσταση υγείας. Συγκεκριμένα, για τους βαριατρικούς ασθενείς, μετά την απώλεια βάρους μπορεί να είναι απαραίτητη η διενέργεια πολλαπλών επιπλέον επεμβάσεων (όπως η ανόρθωση των μηρών, της πλάτης κ.τ.λ.) για τη διατήρηση της συνολικής συμμετρίας του σώματος. Οι ασθενείς με χαμηλότερο BMI τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές.

Όσον αφορά την επιλογή των ασθενών που μπορεί να υποβληθούν στην επέμβαση, πρέπει να έχουμε στο νου μας τα εξής:

  • Οι ασθενείς με λίγο έως καθόλου λίπος και χωρίς χαλαρότητα του κοιλιακού τοιχώματος είναι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση χωρίς κοιλιοπλαστική.
  • Οι ασθενείς με ελάχιστο έως μέτριο υποδόριο λίπος και ελάχιστη έως μέτρια χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος είναι υποψήφιοι για τη «μίνι κοιλιοπλαστική».
  • Οι ασθενείς με υπερβολική χαλάρωση του δέρματος, λίπος και αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος είναι ιδανικοί υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική.
Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα Χρήσης: istockphoto.com / anatoliy_gleb

Όπως και σε άλλες επεμβάσεις, απόλυτες αντενδείξεις για τη διενέργεια της κοιλιοπλαστικής αποτελούν η κακή γενική κατάσταση υγείας, η προχωρημένη καρδιοπνευμονική νόσος, η κίρρωση και ο μη ελεγχόμενος διαβήτης. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί θεωρούν το κάπνισμα ως αντένδειξη, καθώς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ως προς την επούλωση και τη σωστή αιμάτωση.

Το αιμάτωμα και η συλλογή ορώδους υγρού είναι σχετικά συχνές μετεγχειρητικές επιπλοκές, που εμφανίζονται στο 1/3 των περιπτώσεων. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση του κρημνού λόγω έλλειψης αιμάτωσης ή σε λοιμώξεις που μπορούν να καταστρέψουν τον κρημνό και είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Η τοποθέτηση παροχετεύσεων είναι απαραίτητη και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης των επιπλοκών αυτών. Η νέκρωση του ομφαλού είναι μια σημαντική επιπλοκή που πρέπει να αποφευχθεί. Είναι απαραίτητη η διατήρηση αρκετού λίπους γύρω από τον ομφαλό κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να διατηρηθεί επαρκής παροχή αίματος. Οι επιπλοκές του επιφανειακού τραύματος είναι οι πιο συχνές επιπλοκές. Η μόλυνση και η διάνοιξη του τραύματος μπορεί να προκύψουν όταν η συρραφή γίνει υπό υπερβολική τάση.

Όταν η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημαντικότητα της αλλαγής στον τρόπο ζωής, για την πρόληψη της εκ νέου συσσώρευσης λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Αυτό σημαίνει σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και αποχή από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Και κάπου εδώ θα κλείσω το άρθρο μου –απέφυγα να μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τις χειρουργικές τεχνικές και προτίμησα να εστιάσω σε πιο γενικές πληροφορίες που θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικές να γνωρίζουμε. “Strive to be a better version of yourself”, αλλά πάντα μετά από σωστή πληροφόρηση!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Abdominoplasty, ΝΙΗ. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Τέλλη
Χριστίνα Τέλλη
Γεννήθηκε και ζει στα Ιωάννινα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την ενδιαφέρει η ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα υγείας. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη λογοτεχνία, την τέχνη και τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής.