17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSocial media VS πραγματική ζωή

Social media VS πραγματική ζωή


Της Σπυριδούλας Βλάχα,

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Πολλές από τις ανέσεις και τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα δεν θα μπορούσαμε να τις απολαμβάνουμε, χωρίς την τεχνολογική πρόοδο. Ωστόσο, ένα από τα πιο πρόσφατα και διαδεδομένα τεχνολογικά δημιουργήματα φαίνεται να έχει αλλάξει τα δεδομένα και αντί να «υπηρετεί» τους ανθρώπους, μάλλον «υπηρετείται» από εκείνους. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε τίποτα άλλο από τα social media. Τα social media αποτελούν ένα χρήσιμο «εργαλείο», το οποίο μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά μας. Ειδικότερα, «εξυπηρετούν» σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία μεταξύ μας, ενώ η λειτουργία τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ως προς την κοινοποίηση εκδηλώσεων και τη διαφήμιση μιας επιχείρησης, ενός προϊόντος και γενικότερα της εργασίας μας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως έχει δημιουργηθεί μία πληθώρα θέσεων εργασίας, οι οποίες αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο/η social media manager, καθώς και νέα επαγγέλματα, όπως οι content creators.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα social media «κατέχουν» κάτι παραπάνω από πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, αφού έχουν «πάρει τα ηνία» της καθημερινότητάς του. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι από εμάς το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί και το τελευταίο το βράδυ είναι να κοιτάμε το κινητό μας. Ή πόσοι από εμάς θεωρούμε ως περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης το scrolling down στο Tik Tok. Φυσικά, μπορούμε να πάρουμε θαυμάσιες ιδέες για πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί πιο πριν, όμως, μας είναι αλήθεια χρήσιμα όλα αυτά που βλέπουμε;

Πηγή Εικόνας: Pexels.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Elina Fairytale.

Είναι κοινό μυστικό πως η επικοινωνία μεταξύ μας έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πόσες φορές, ενώ βγήκαμε, εμείς ή η διπλανή παρέα βρέθηκε να «χαζεύει» στα κινητά της; Ή πόσες φορές είδαμε τη θλιβερή εικόνα, μια οικογένεια να δίνει το τάμπλετ ή το κινητό στο μικρό παιδάκι της, απλώς για να καθίσει ήσυχο; Οι εικόνες αυτές, δεν αποτελούνε εξαίρεση, αλλά την κανονικότητά μας. Καθώς ζούμε στην εποχή της εικόνας, ξεχνάμε συνέχεια την αληθινή ζωή. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί, για να επικοινωνεί και να βρίσκεται σε επαφή με ό,τι τον περιβάλλει. Οι άνθρωποι, η φύση, τα ζώα, η μουσική, ένα ηλιοβασίλεμα, μια θεατρική παράσταση, είναι πράγματα, τα οποία μπορεί να βιώσει κανείς μόνο εάν κλείσει το κινητό του. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και «τρομακτικό» ταυτόχρονα, πόσα πράγματα χάνουμε μόνο στη διαδρομή με το αστικό προς το σπίτι μας, συγκεντρωμένοι στο διαδικτυακό υλικό μας. Και φυσικά, πόση ανθρώπινη επικοινωνία στερούμαστε.

Ο χρόνος με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω. Όπως και οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Πάνω στη βιασύνη μας να τα προλάβουμε όλα και να ενημερωθούμε για τα πάντα, ξεχνάμε να απολαύσουμε τη ζωή μας και να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτό το μικρό, αλλά πολύτιμο «εφόδιο», την παρατήρηση. Όπως, επίσης, πολύ σημαντικό είναι να βιώνουμε την κάθε στιγμή με όλες μας τις αισθήσεις. Καταλήγοντας, τα social media αποτελούν ένα «θησαυρό», μέσα στον οποίο μπορεί να εντοπίσει κανείς τα πιο αξιοθαύμαστα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, συχνά χρειάζεται να «αποσυνδεόμαστε» από αυτά, ώστε να συναντήσουμε τα θαυμαστά πράγματα της πραγματικής ζωής. Μην περιμένεις άλλο: «αποσυνδέσου» από τα social media και «συνδέσου» με τον κόσμο γύρω σου!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Βλάχα
Σπυριδούλα Βλάχα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αγαπά τα βιβλία, την μουσική και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει κιθάρα. Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα και την φύση. Ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όσες περισσότερες γωνιές του πλανήτη και να συμμετάσχει σε οργανισμούς προστασίας ζώων.