23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣκληρή δουλειά με στόχο την εδραίωση

Σκληρή δουλειά με στόχο την εδραίωση


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επανέλθει δριμύτερο στο πολιτικό σκηνικό έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πέρα από το γεγονός ότι αύξησε τα ποσοστά του στις Εθνικές Εκλογές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το φέρνουν στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω του τον πληγωμένο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Παράλληλα, κάτι τέτοιο φαίνεται να γίνεται αντιληπτό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τόσο με τις παρεμβάσεις του κόμματος σε φλέγοντα ζητήματα όσο και με τη στάση του απέναντι στην κυβερνώσα παράταξη και τη «σύγκρουση» με αφορμή την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Η πρόθεση από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη να καταστεί το αντίπαλο δέος της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη σαφώς και υπάρχει, σίγουρα, όμως, χρειάζεται δουλειά και συγκροτημένο πλάνο, για να επιτευχθεί.

Άλλωστε, ο στόχος που έθεσε ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός βάσει των τρεχουσών συνθηκών στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, αλλά χρειάζεται η δέουσα σοβαρότητα, ώστε να μην γίνουν λάθη. Από την άλλη, ο δεύτερος στόχος για τις Εθνικές Εκλογές του 2027, σύμφωνα με τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα επανέλθει στην εξουσία, αυτήν τη στιγμή μοιάζει μακρινός. Το κυβερνών κόμμα, παρά τα «στραβοπατήματα», κρατά σε μεγάλη απόσταση τα υπόλοιπα κόμματα και μοιάζει να παίζει μπάλα μόνο του.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Δημήτρης Καπάνταης / SOOC

Και εδώ έρχεται ο φόβος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: η επάνοδος μετά από χρόνια στη δεύτερη θέση πού οφείλεται; Πρόκειται για το πρόγραμμα και τις ιδέες του κόμματος ή η αύξηση των ποσοστών οφείλεται μόνο στον κατακερματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Μπορεί να κερδίσει ξανά τους κεντρώους ψηφοφόρους, που πλέον βρίσκονται και στο «στόχαστρο» της Ν.Δ.; Αν η στασιμότητα στα ποσοστά συνεχιστεί, θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς δεν υπάρχει πολυτέλεια για απώλεια δυνάμεων, δεδομένου ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται κοντά, το Κ.Κ.Ε. ανεβαίνει και η Νέα Αριστερά, ακόμη κι αν προς το παρόν καταγράφει «χαμηλές πτήσεις», προσπαθεί να κερδίσει δυνάμεις.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος, θα πρέπει να επικυρωθεί στο άμεσο μέλλον και αυτό είναι το στοίχημα που οφείλουν να κερδίσουν. Αν καταφέρουν αυτό, μετά με άλλον αέρα θα δουλέψουν, ώστε να καταστούν ο βασικός αντίπαλος της «γαλάζιας» παράταξης. Ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν είναι η κατανόηση των αναγκών των πολιτών, οι ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματά τους και η σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων.

Επομένως, για να ανατείλει με αξιώσεις ξανά ο «πράσινος ήλιος», θα πρέπει να απευθυνθεί σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και να καταθέσει μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Για την ώρα, τίποτα δεν έχει κριθεί και η μικρής ταχύτητας ανοδική πορεία δεν θεωρείται απειλητική από την Κυβέρνηση. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πώς έχουν κρίνει οι πολίτες τις ενέργειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη στάση του σε κρίσιμα θέματα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.