22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά4+1 tips για επιτυχία σε συνέντευξη

4+1 tips για επιτυχία σε συνέντευξη


Της Μαρίας Οικονόμου,

Οι συνεντεύξεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επιλογής και αξιολόγησης υποψηφίων είτε πρόκειται για τη δουλειά των ονείρων μας είτε για ένα εθελοντικό πρόγραμμα. Η γνώση του τύπου της συνέντευξης είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική προετοιμασία και απόδοση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης.

Από τη στιγμή που κατανοούμε τον τύπο της συνέντευξης, είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε ενδελεχώς, προσαρμόζοντας την προσέγγισή μας στις ειδικές απαιτήσεις και προσδοκίες. Αυτό δεν επιτρέπει μόνο μια ομαλότερη διαδικασία συνέντευξης, αλλά βοηθά και στη δημιουργία ευνοϊκών εντυπώσεων. Η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πόσο αποδοτικοί θα αισθανόμαστε απέναντι σε αυτή την πρόκληση, κάθε φορά που θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε μερικές, ίσως, όχι και τόσο… κλασικές μορφές συνέντευξης:

Ομαδική συνέντευξη

Είναι ένας τύπος συνέντευξης, όπου θα περάσετε από συνέντευξη μαζί με άλλους υποψηφίους ταυτόχρονα. Ο υπεύθυνος της συνέντευξης μπορεί να σας ζητήσει να εργαστείτε μαζί σε ένα mini project ή να συζητήσετε ένα θέμα. Σκοπός αυτού του τύπου συνέντευξης είναι να αξιολογηθεί η ομαδική εργασία, η επικοινωνία και οι ηγετικές σας ικανότητες. Θα πρέπει να δείχνετε σεβασμό και συνεργασία με τους άλλους υποψηφίους, αλλά, συνάμα, και να προσπαθήσετε να ξεχωρίσετε, συνεισφέροντας τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Stress interview

Πρόκειται για ένα είδος συνέντευξης, όπου ο συνεντευκτής θα σας θέσει σκόπιμα υπό πίεση, κάνοντας δύσκολες ή προκλητικές ερωτήσεις, διακόπτοντάς σας ή αμφισβητώντας τις απαντήσεις σας. Ο στόχος αυτού του τύπου συνέντευξης είναι να δει πως αντιμετωπίζετε το άγχος και πως αποδίδετε υπό πίεση. Δεν θα πρέπει να παίρνετε προσωπικά αυτό το είδος συνέντευξης, αλλά να παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Kevin Malik

Project interview

Πρόκειται για ένα είδος συνέντευξης, όπου θα σας ζητηθεί να ολοκληρώσετε μια εργασία ή ένα project που σχετίζεται με τη θέση. Ο υπεύθυνος της συνέντευξης μπορεί να σας δώσει κάποιες οδηγίες ή κατευθύνσεις ή να αφήσει σε εσάς να αποφασίσετε πως θα προσεγγίσετε το project. Ο σκοπός αυτού του τύπου συνέντευξης είναι να αξιολογήσει τις τεχνικές σας δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Θα πρέπει να προγραμματίσετε τον χρόνο σας με σύνεση και να δείξετε τη συλλογιστική σας πορεία. Θα πρέπει, επίσης, να εξηγήσετε τα αποτελέσματα και τα ευρήματά σας με σαφήνεια, αλλά και συντομία.

Ηχογραφημένη συνέντευξη

Πρόκειται για ένα είδος συνέντευξης, όπου θα λάβετε έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο που περιέχει ορισμένες ερωτήσεις, τις οποίες πρέπει να απαντήσετε σε βίντεο. Ο υπεύθυνος της συνέντευξης δεν θα είναι παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά θα εξετάσει τις απαντήσεις σας αργότερα. Σκοπός αυτού του τύπου συνέντευξης είναι η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και για τα δύο μέρη και η αποτελεσματικότερη εξέταση των υποψηφίων. Εσείς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε αυτό το είδος συνέντευξης σαν να επρόκειτο για ζωντανή συνέντευξη.

Case interview

Πρόκειται για ένα είδος συνέντευξης, όπου θα σας παρουσιαστεί ένα υποθετικό επιχειρηματικό σενάριο ή πρόβλημα και θα σας ζητηθεί να το αναλύσετε και να δώσετε μια λύση. Ο υπεύθυνος της συνέντευξης μπορεί να σας δώσει κάποια δεδομένα ή πληροφορίες ή να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες είτε υποθέσεις  είτε εκτιμήσεις. Ο σκοπός αυτού του τύπου συνέντευξης είναι να δοκιμαστούν οι αναλυτικές σας ικανότητες, η επιχειρηματική σας οξυδέρκεια και η λογική σας σκέψη.

Μην ξεχνάτε να κατανοείτε την οπτική γωνία του συνεντευκτή, να τονίζετε τα δυνατά σας σημεία και την καταλληλότητά σας για τον ρόλο. Με αυτό το τρόπο, όχι μόνο θα εντυπωσιάσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης, αλλά και θα του αποδείξετε πρακτικά την αξία και τις δυνατότητές σας ως υποψήφιος.

Καλή επιτυχία σε κάθε είδους συνέντευξη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ecornell, Take the Lead Program, Interview for Success, Laurie Sedgwick, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Οικονόμου
Μαρία Οικονόμου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2000, αλλά η πόλη της είναι το Αίγιο. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια Νομικής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Ζει για να ταξιδεύει, να διαβάζει βιβλία, να απολαμβάνει τη θάλασσα, να μαθαίνει και να μοιράζεται.