24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟφέλη και μειονεκτήματα στην τάση του Thrifting

Οφέλη και μειονεκτήματα στην τάση του Thrifting


Της Κωνσταντίνας Φαλέκα,

Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχετε ακούσει κάποιον γνωστό σας ή ακόμα και κάποιον influencer να λέει ότι αγόρασε κάτι από κάποιο thrift shop. Όταν αναφερόμαστε σε thrift shops, εννοούμε καταστήματα που μεταπωλούν ρούχα που είτε έχουν ήδη φορεθεί από κάποιον είτε αποτελούν μέρος της συλλογής καταστημάτων και βιοτεχνιών που έχουν κλείσει. Πόσο, όμως, τελικά, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αξίζει τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Για αρχή, αρκεί να αναφέρουμε πως στα πλεονεκτήματα εντάσσεται το φαινόμενο ότι τα ρούχα από «δεύτερο χέρι» είναι συνήθως πιο οικονομικά. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι το thrifting συμβάλλει στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Προκειμένου να παραχθεί ένα και μόνο ρούχο, απαιτείται μια ολόκληρη διαδικασία αλόγιστης σπατάλης νερού και ενέργειας. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε και τις τραγικές -απάνθρωπες θα έλεγε κανείς- συνθήκες εργασίας που αφορούν τη “fast fashion” ή αλλιώς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο. Έτσι, μη στηρίζοντας αυτές, δεν στηρίζουμε αυτόματα και την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, οι οποίοι πολύ συχνά δεν είναι άλλοι από ανήλικα παιδιά που δουλεύουν παράνομα πολλές ώρες με ελάχιστα χρήματα.

Τέλος, ανάμεσα στα απεριόριστα πλέον καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων που υπάρχουν δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεν βρείτε ξεχωριστά και μοναδικά κομμάτια, τα οποία δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο. Τα thrift shops είναι ιδανικά για τους λάτρεις των vintage κομματιών. Η επιλογή και το ταίριασμά τους θα εξασκήσουν σίγουρα τη φαντασία σας και θα σας κάνουν να γίνετε περισσότερο δημιουργικοί!

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Becca McHaffie

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά στοιχεία όσον αφορά την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων, τα οποία είναι σχεδόν μηδαμινά, αλλά δεν παύουν να είναι υπαρκτά. Αρχικά, ενδέχεται ένας μεγάλος αριθμός ρούχων από «δεύτερο χέρι» να μην είναι σε άριστη κατάσταση. Επίσης, μερικά κομμάτια που θεωρούνται «μοναδικά» μεταπωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές, συγκριτικά με αυτές που είχαν παλαιότερα. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές των μεταχειρισμένων ρούχων, δεδομένου ότι το thrifting έχει γίνει της μόδας και προτιμάται πλέον και από μεγάλη μερίδα εύπορων καταναλωτών. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να κάνετε σύντομα την πρώτη σας αγορά από κάποιο κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών καλό είναι να έχετε κατά νου όλα όσα προαναφέρθηκαν!

Η μόδα είναι ένας πολυδιάστατος τομέας που συνεχώς διαφοροποιείται και εξελίσσεται. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή εμφανίζονται στο προσκήνιο νέα πρότυπα κι εμείς επιθυμούμε να τα υιοθετήσουμε, προκειμένου να νιώσουμε αποδοχή και να αισθανθούμε μέρος του συνόλου. Ωστόσο, καλό θα ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε άλλες, οι οποίες συνάδουν με μια πιο φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

Προφανέστατα, η νέα τάση του thrifting δεν θα καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τη βιομηχανία της μόδας, αλλά αποτελεί έναν τρόπο για να γίνουν ορισμένα μικρά βήματα. Είναι ανάγκη ο καθένας από εμάς να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί από πλευράς του. Χρειάζεται μόνο χρόνος και υπομονή προκειμένου να βρείτε αυτά που σας αρέσουν και που σας ταιριάζουν!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Thrifting: Η νέα τάση στα ψώνια που ήρθε για να μείνει, in.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Φαλέκα
Κωνσταντίνα Φαλέκα
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2002 και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στη σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, ζωγραφίζει, κάνει ταξίδια και παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.