19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟ φανταστικός κόσμος του David Lynch

Ο φανταστικός κόσμος του David Lynch


Της Ειρήνης-Μαρίας Εξάρχου, 

Ο David Lynch αποτελεί ίσως την πιο πολυδιάστατη προσωπικότητα του παγκοσμίου σινεμά, γνωστός και ως ο σκηνοθέτης των παράλληλων φανταστικών κόσμων που, όμως, διασταυρώνονται με την πραγματικότητα, καθώς οι χαρακτήρες που επινοεί δεν παύουν να είναι αληθινοί και ανθρώπινοι παρά τα απόκοσμα στοιχεία τους. Ίσως ο βασιλιάς του μαγικού σουρεαλισμού ο Lynch παρατηρεί τους ανθρώπους και βγάζει προς τα έξω τον πιο περίεργο εαυτό τους. Η εμμονή του με τον καφέ, τις μικρές επαρχιακές πόλεις που κρύβουν μυστικά και τις πίτες με κεράσι είναι πέρα από το εμφανές προφανείς σε όλα του τα έργα. Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα το ”Twin peaks σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν τίποτα να μην βγάζει νόημα αλλά όλα κάπως να ταιριάζουν συνολικά. Ορίστε κάποια από τα αγαπημένα μου highlights του έργου του.

1.Twin Peaks, Fire walk with me(1992)

Μόνο ο Lynch θα μπορούσε να μετατρέψει μια εφηβική ταινία σε θρίλερ μυστηρίου, σίγουρα πολύ πιο αλλόκοτο και εφιαλτικό από τα συνηθισμένα. Για τους μη γνώστες πρόκειται για το prequel της σειράς “Τwin peaks, που όμως βγήκε αργότερα, καθώς ο Lynch ήθελε να αφιερώσει μια ολόκληρη ταινία στην αγαπημένη του ηρωίδα, Laura Palmer.

Η Laura είναι πλέον ζωντανή και εμείς παρακολουθούμε την τελευταία της εβδομάδας (κυριολεκτικά). Σε αντίθεση με τη σειρά, όπου κυριαρχούν στοιχεία μαύρης κωμωδίας και μαθαίνουμε τα κουτσομπολιά των κατοίκων, η ταινία είναι αβυσσαλέα σκοτεινή και γρήγορα σε καθιστά θεατή στον ατέρμονο εφιάλτη της Laura. Λύνονται πολλές απορίες, που σίγουρα θα έχεις από τη σειρά, και παρατηρείς ότι η ταινία είναι πιο αληθοφανής, καθώς πραγματεύεται ζητήματα όπως η γυναικεία κακοποίηση, τα ναρκωτικά και το trafficking. Δεν λείπουν άλλοι βασικοί χαρακτήρες όπως ο agent Cooper, αλλά και μια μικρή συμμετοχή του David Bowie.

Πρόκειται για μία πολύ ωμή ταινία που σοκάρει, γοητεύει και σε κάνει να κολλήσεις περισσότερο με τον κόσμο του Lynch.

Πηγή Εικόνας: fragilemag.gr
  1. Blue Velvet(1986)

In dreams I walk with you, in dreams I talk to you. In dreams you’re mine, all of the time. We’re together in dreams, in dreams.

Ένα νέο-νουάρ θρίλερ μυστηρίου που συγχέει έναν φανταστικό κόσμο με αλήθειες της πραγματικότητας. Όλα ξεκινούν όταν ο Jefrey, ένας νεαρός φοιτητής, ανακαλύπτει ένα κομμένο αυτί σε ένα χωράφι. Αυτό πυροδοτεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στην προσπάθεια να βρει τον κάτοχό του. Οδηγείται σε έναν σκοτεινό κόσμο παρανομίας και εκφυλισμού, ενώ συνδέεται ερωτικά με τη μοιραία τραγουδίστρια Dorothy.

Σύμφωνα με τον Lynch, η ταινία αντικατοπτρίζει έναν υπόκοσμο που βρίσκεται κρυμμένος ακόμα και πίσω από φαινομενικά άκακες πόλεις, γιατί πίσω απ’ όλα κρύβεται μια άσχημη αλήθεια. Ονειρικά σκηνικά και κρυμμένοι συμβολισμοί, όλα συνθέτουν μία ταινία ορόσημο, ένα αριστούργημα.

Πηγή Εικόνας: ourgoldenage.com.au
  1. Lost highway” (1997)

A 21st century noir horror film.A graphic investigation into parallel identity crisis. A word where time is dangerously out of control. A terrifying ride down the lost highway. Καλώς ήρθες σε μία ακόμα παράνοια του Lynch. Σίγουρα θα φτάσεις στα μέσα της ταινίας και θα αναρωτιέσαι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως η πιο σκοτεινή ταινία του, ένα από τα πιο παρανοϊκά σύμπαντα που έχει δημιουργήσει με διαφορετικούς χωροχρόνους. Το παράλογο κυριαρχεί εκτοπίζοντας κατά πολύ τη λογική. Χωράνε σίγουρα άπειρες διαφορετικές ερμηνείες. Παράλληλα, η υπέροχη μουσική επένδυση από Nine Inch Nails, The smashing pumpkins και Ramstein, κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ηλεκτρισμένη.

Ο Φρεντ, ένας σαξοφωνίστας, ζει μαζί με τη γυναίκα του, Ρενέ, μια φαινομενικά ήσυχη ζωή. Μέχρι που αρχίζουν να λαμβάνουν απειλητικές κασέτες στις οποίες καταγράφεται το σπίτι τους αλλά και οι ίδιοι. Και ενώ ψάχνουν να βρουν ποιος τους παρακολουθεί η γυναίκα του ξαφνικά βρίσκεται δολοφονημένη και όλα δείχνουν πως ο δράστης είναι ο ίδιος ο Φρεντ. Ενώ είναι στη φυλακή λοιπόν, περιμένοντας τη θανατική ποινή, ξυπνάει μια μέρα στο σώμα κάποιου άλλου, ενός νεαρού μηχανικού αυτοκινήτων που ζει ελεύθερος μια εντελώς διαφορετική ζωή. Και κάπου εκεί ξεκινά η παράνοια των συγκρουόμενων συμπάντων.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, σε όποιον κόσμο του Lynch αποφασίσετε να βουτήξετε σίγουρα το ταξίδι θα είναι συναρπαστικό και γεμάτο εκπλήξεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • David Lynch, imdb.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη - Μαρία Εξάρχου
Ειρήνη - Μαρία Εξάρχου
Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2001 στην Αθήνα. Σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών και ενδιαφέρεται κυρίως για ζητήματα διεθνούς δικαίου και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία και είναι σινεφίλ. Γνωρίζει αγγλικά, ισπανικά και (λίγα) γαλλικά. Εάν ήταν εφικτό θα ταξίδευε συνεχώς.