18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΝίκος Εγγονόπουλος: Ο ζωγράφος που σημάδεψε τον κόσμο της αφηρημένη τέχνης

Νίκος Εγγονόπουλος: Ο ζωγράφος που σημάδεψε τον κόσμο της αφηρημένη τέχνης


Της Ελένης Μανουδάκη,

Ο Νίκος Εγγονόπουλος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που προέκυψαν από τη γηγενή ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα. Γεννημένος στην Αθήνα το 1907, ο Εγγονόπουλος αφοσιώθηκε στην τέχνη με πάθος και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό κληροδότημα που εξακολουθεί να εμπνέει και να εντυπωσιάζει τους λάτρεις της τέχνης. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Παρίσι και ανήκε στην περίοδο του εκφρασισμού και του αφηρημένου ζωγραφικού ρεύματος. Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την πορεία του με τη ζωγραφική και γρήγορα έγινε αναγνωρίσιμος για τον μοναδικό του τρόπο έκφρασης.

Χρησιμοποιούσε έντονες χρωματικές αντιθέσεις και απεικόνιζε τις φιγούρες του με υπερρεαλιστικό τρόπο. Συνδύαζε πάντα έντονα και φωτεινά χρώματα και ενέπλεκε την πραγματικότητα με τη φαντασία, με έναν γοητευτικό και ρομαντικό τρόπο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη βαθιά συναισθηματική αντίληψη και τον εντυπωσιακό χρωματικό πλούτο. Τα κοινωνικά, φιλοσοφικά και πολιτικά θέματα που διαπνέουν το έργο του αντανακλώνται με συναισθηματική ένταση στους μεγάλους του καμβάδες.

Ποιητής και μούσα (1938). Πηγή εικόνας: nationalgallery.gr

Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση με επιρροές από τo μεταφυσικό κόσμο του Ντε Κίρικο, την υπερβατικότητα της βυζαντινής και την πολυσημία της σουρεαλιστικής γραφής. Συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και το 1954 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 27η Μπιενάλε της Βενετίας με 72 έργα. Το 1958, τιμήθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για τη συλλογή ποιητικών έργων Εν Ανθηρώ Έλληνι Λόγω. Ήταν, επίσης, μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Εταιρίας Αισθητικής, και της Société Européenne de Culture, με ικανότητα να μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Ζούσε μόνιμα στην Αθήνα, και ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Εγγονόπουλος αφιέρωσε μέρος της καριέρας του στη γλυπτική. Τα γλυπτά του αναδεικνύουν την ανθρώπινη μορφή με μια μοναδική αφαιρετική αισθητική, δημιουργώντας έργα που προκαλούν συζητήσεις και σκέψη.

Το 1938 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν. Σχεδόν όλα τα ποιήματα του Εγγονόπουλου έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες όπως γαλλικά, ιταλικά, δανέζικα, πολωνικά, ουγγρικά και τη βενετική διάλεκτο. Ορισμένα, επίσης, έχουν μελοποιηθεί από τον Νίκο Μαμαγκάκη και τον Αργύρη Κουνάδη. Πέρα από την τέχνη του, ο Νίκος Εγγονόπουλος δίδασκε σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές τέχνης. Επηρέασε μια ολόκληρη γενιά νέων καλλιτεχνών και συνέβαλε στην ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Ο Νίκος Εγγονόπουλος απεβίωσε το 1985, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο και σημαντικό έργο που συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και αναφοράς για τους καλλιτέχνες και τους λάτρεις της τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έτος 2007 ανακηρύχθηκε από τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας ως «Έτος Ν. Εγγονόπουλου». Η τέχνη του Νίκου Εγγονόπουλου μας υπενθυμίζει τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και την ικανότητα της τέχνης να μεταφέρει συναισθήματα και ιδέες μέσα από τα έργα της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 148 έργα του Νίκου Εγγονόπουλου παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, athinorama.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.