23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑυτοδιοικητικές εκλογές: Χρήσιμες οδηγίες προς τους εκλογείς

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Χρήσιμες οδηγίες προς τους εκλογείς


Της Άννας Βραϊμάκη,

Βρισκόμαστε μια μέρα πριν «ανοίξουν» οι κάλπες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023, μέσω των οποίων ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει για τα πρόσωπα που θεωρεί κατάλληλα να τον εκπροσωπούν, αλλά και για την πολιτική που θα ασκηθεί, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 8 Οκτώβρη πήραν μεγαλύτερη αξία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, επειδή φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο κύμα υποψηφίων που αφορά όλες τις ηλικίες και, επίσης, είναι προφανές ότι έχουν αλλάξει τα «πολιτικά παιχνίδια», ειδικά στην εκπροσώπηση των Περιφερειών.

Η προεκλογική περίοδος ήταν αρκετά έντονη και δραστήρια, επειδή ένα μέρος των υποψήφιων Δημάρχων και Περιφερειαρχών προσπάθησε να προσελκύσει τον κόσμο με τον τρόπο του «πονηρού πολιτευτή», όπως θα έλεγε ο Σαββόπουλος. Ο υποψήφιος, επιλέγοντας αυτό το μοντέλο πολιτευτή, προτιμά να συναντά και να συζητά με τον κόσμο δια ζώσης. Ο άλλος τρόπος για να γίνει κάποιος υποψήφιος γνωστός είναι να χρησιμοποιεί τα social media, όπως το Instagram και το Tik Tok και, ταυτόχρονα, με την προβολή του προσελκύει και τους νέους.

Πρωτεύοντα ρόλο, όμως, έχει ο κόσμος, ειδικά αυτοί που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την εκλογική διαδικασία και γι’ αυτόν τον λόγο θα παρουσιάσουμε όσα πρέπει να γνωρίσουν οι ψηφοφόροι πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές εκλέγονται οι αρχές 332 Δήμων και 13 Περιφερειών με πενταετή θητεία. Δηλαδή, με αυτήν την εκλογική διαδικασία αναδεικνύονται οι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Κοινοτήτων και αντίστοιχα εκλέγεται ο Περιφερειάρχης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και το άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012. Η αποχή από την εκλογική διαδικασία δικαιολογείται από το Σύνταγμα μόνο από τους πολίτες που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και οι κάτοικοι του εξωτερικού. Για να ενημερωθούν οι πολίτες για τον τόπο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να επισκεφτούν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mmp.ypes.gov.gr και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 8ης Οκτωβρίου ξεκινά από τις 07:00 και διαρκεί για 12 ώρες, δηλαδή μέχρι τις 19:00 το βράδυ. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 15 Οκτώβρη. Δικαίωμα ψήφου έχουν πολίτες που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, υπερβαίνουν την ηλικία των 17 ετών, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Για να ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα χρειάζεται να έχουν μαζί τους είτε την αστυνομική τους ταυτότητα (φυσικά ή ψηφιακά) είτε το διαβατήριο, είτε την άδεια οδήγησης, είτε το βιβλιάριο υγείας. Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει οι πολίτες τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα κατάλληλα έγγραφα. Οι εκλογείς που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Στρατιωτικών και των Υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να ψηφίσουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Η διαδικασία άσκησης δικαιώματος είναι αρκετά απλή, ακόμα και αν οι κάλπες είναι δύο. Ο ψηφοφόρος προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα του Δήμου του και παρουσιάζεται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητα και επαληθεύει την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Στη συνέχεια, η επιτροπή αυτή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σχετική σφραγίδα της. Μαζί με τον φάκελο, δίνονται και τα ψηφοδέλτια όλων των δημοτικών συνδυασμών, καθώς και τα λευκά. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για την ψήφο που αφορά την Περιφέρεια.

Όσον αφορά τον αριθμό προτίμησης σταυρών που μπορεί να βάλει αυτός που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε πόλης και γι’ αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων. Αντίθετα, για την εκλογή Κοινοτικών Συμβούλων, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν 2 σταυρούς σε κοινότητες που ξεπερνούν τους 200 κατοίκους. Στις Περιφερειακές Εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης μπερδευτεί και βάλει περισσότερους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, αλλά δεν προσμετρώνται οι σταυροί.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής που έχει συγκεντρώσει 43%. Διαφορετικά, επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή η εκλογική διαδικασία μεταξύ των 2 πρώτων συνδυασμών. Ο νικητής των εκλογών θα εκλέξει τα 3/5 του Συμβουλίου, δηλαδή το 60%, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγει τον ανάλογο αριθμό.

Οι πολίτες είναι καλό να γνωρίζουν ότι στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές δεν υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, εξωτερικού ή ναυτικών. Ο καθένας ψηφίζει στην περιοχή που έχει τα εκλογικά του δικαιώματα. Επίσης, και τα ΑΜΕΑ έχουν δικαίωμα ψήφου σ’ όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Ορίζεται ένας ειδικός χώρος υποδοχής αυτών των ατόμων, που εκτός από τον εκλογέα και τον συνοδό του, πρόσβαση έχει και ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Αυτός έχει την υποχρέωση να βοηθήσει τον εκλογέα να εκφράσει την επιθυμία του, τηρώντας τα δέοντα, όπως η μυστικότητα της διαδικασίας.

Ακόμα, και στις περιοχές που αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ενδέχεται να τροποποιηθούν τα εκλογικά τμήματα και γι’ αυτό χρειάζεται οι πολίτες να συμβουλευτούν τον ιστότοπο «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών (mpp.ypes.gov.gr) και για την ενημέρωση περισσότερων πληροφοριών την ηλεκτρονική σελίδα https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges. Στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Σας προτρέπουμε όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτήν την εκλογική διαδικασία, επειδή η αποχή δεν είναι λύση για τη βελτίωση της ζωής μας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε, τι ισχύει για τους σταυρούς – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, politic.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.