18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠαναγιώτης Σωτηρίου: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να εργαστούμε υπηρετώντας τον τόπο μας»

Παναγιώτης Σωτηρίου: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να εργαστούμε υπηρετώντας τον τόπο μας»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Ο Παναγιώτης Σωτηρίου γεννήθηκε στη Λαμία και μεγάλωσε στη Νέα Μαγνήσια Λαμίας. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων. Σήμερα είναι Διαχειριστής (administrator) του γραφείου Νότιας Ευρώπης των εκδόσεων και των εξετάσεων του Πανεπιστημίου Cambridge. Το 2019 ανακάλυψε βίντεο του Ελευθέριου Βενιζέλου, το πρώτο οπτικοακουστικό τεκμήριο με τον Έλληνα πολιτικό σε άριστη ποιότητα, που μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδησεογραφικά site και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» και επικεφαλής τον Απόστολο Γκλέτσο, ο Παναγιώτης Σωτηρίου, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και μιλά για την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής 8ης Οκτωβρίου 2023, τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της περιοχής του και τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειάς του.

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Σωτηρίου με τον επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Ενωτική Κίνηση» Απόστολο Γκλέτσο. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Παναγιώτη Σωτηρίου
  • Στις Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα είστε για πρώτη φορά υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» του Απόστολου Γκλέτσου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να συστρατευτείτε με την παράταξή του;

Η επιθυμία μου για εμπλοκή με την Tοπική Aυτοδιοίκηση μετρά μερικά χρόνια, πάει πίσω στο 2014, όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και επέστρεψα στην πόλη καταγωγής μου, τη Λαμία. Ο Αποστόλης Γκλέτσος έχει δώσει δείγματα διοίκησης από τα χρόνια που ήταν Δήμαρχος Στυλίδας. Ο μόνος εντολέας του ήταν οι δημότες του, δεν ακολουθούσε κομματικές «γραμμές», παρά μόνο τη «γραμμή» επίλυσης των προβλημάτων της πόλης και των κατοίκων της. Έχει αποδείξει, άλλωστε, πως όσα έχει πει τα έχει κάνει πράξη. Επίσης, συνηθίζει να λέει τη φράση «καθαρά χέρια» και όλοι γνωρίζουμε πως αυτή η φράση δεν είναι κενές λέξεις, είναι κομμάτι του τρόπου ζωής του και της στάσης του απέναντι στους συμπολίτες του. Αυτό από μόνο του ήταν ικανό να με κάνει να συστρατευθώ με την «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση».

  • Ποια είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της Περιφέρειάς σας και δη της ιδιαίτερης πατρίδας σας, της Λαμίας, και πώς θα μπορούσατε να συμβάλετε στην επίλυσή τους;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μία φθίνουσα πορεία. Στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού επιβεβαιώθηκε αυτό που αντιλαμβανόμαστε οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή τη μείωση του πληθυσμού με παράλληλη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας. Σε άλλη μελέτη της Eurostat είδαμε πως στην Περιφέρεια Στερεάς 1 στους 4 (25,4%) ζει στο όριο της φτώχειας με βάση στοιχεία του 2022. Αυτό από μόνο του είναι συγκλονιστικό. Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας παραπαίει, με τελευταίους γενναίους το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζονται να κρατήσουν λειτουργικά το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας. Η υψηλή ανεργία αναγκάζει τους νέους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να αναζητήσουν εργασία και δεν τους επιτρέπει να δημιουργήσουν οικογένεια και να ονειρευτούν για το μέλλον τους.

Η «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» και εγώ προσωπικά ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φθιώτιδας ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης από τους συμπολίτες μας για να εργαστούμε, να διεκδικήσουμε και να θέσουμε τις βάσεις, ώστε η Στερεά Ελλάδα να αποτελεί προορισμό. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να εργαστούμε υπηρετώντας τον τόπο μας. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που οι πολιτικές Μπακογιάννη-Σπανού δεν κατάφεραν να επιλύσουν επί 9 χρόνια και καθιστούν αναγκαία την αλλαγή πορείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

  • Λόγω της κακοκαιρίας “Daniel” καταστράφηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν υλοποιηθεί μετά τον «Ιανό». Πώς θα μπορούσε η παράταξή σας ως νέα Περιφερειακή Αρχή να διασφαλίσει ότι τα έργα που υλοποιούνται πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται από τους ειδικούς;

Η κακοκαιρία “Daniel” αλλά και η κακοκαιρία “Elias” φανέρωσαν την απουσία υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων και αντιπλημμυρικού σχεδίου. Σε όποια μέρη αυτά είχαν πραγματοποιηθεί, φάνηκε ο κακός σχεδιασμός. Το διαπίστωσαν με τραγικό τρόπο οι κάτοικοι των καμένων περιοχών στην Εύβοια και στα χωριά του Δομοκού στη Φθιώτιδα. Αυτό που λέει η Παράταξή μας είναι να υπάρχει έλεγχος και επίβλεψη κατά την εκτέλεση των έργων, αλλά και έλεγχος κατά περίπτωση από ειδικά επιστημονικά κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά την παράδοση, ώστε να διαπιστώνεται αν πληρούν τις προδιαγραφές καλής λειτουργίας.

  • Δεδομένης της αγάπης σας για την Ιστορία και με γνώμονα το γεγονός ότι η Κεντρική Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση, πώς, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε η παράταξή σας να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιστορικοπολιτισμικής πτυχής της Περιφέρειας;

Η Στερεά Ελλάδα είναι τόπος με πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά τοπόσημα. Η τουριστική ανάπτυξη και προβολή τους θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Δυστυχώς, όμως, πολλά μένουν ανεκμετάλλευτα ή έχουν έναν, ας πούμε, σχεδιασμό τουριστικής εκμετάλλευσης που υλοποιήθηκε δεκαετίες πριν, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν και το ανάλογο οικονομικό όφελος με βάση τις δυνατότητες που έχουν.

Θα σας αναφέρω, για παράδειγμα, το γνωστό «τρίγωνο», όπως το λένε, Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος, που ουσιαστικά είναι σε ευθεία τα τρία ιστορικά σημεία, αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε σαν κορυφή του τριγώνου τη Λαμία με το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτά τα τοπόσημα θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλο οικονομικό όφελος για την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και να προσφέρουν θέσεις εργασίας, αντ’ αυτού έχουν αφεθεί στην τύχη τους…

Εκεί ερχόμαστε και προτείνουμε σχεδιασμό προγραμμάτων τουρισμού με γνώμονα την κάθε περιοχή ξεχωριστά, με τις ιδιαιτερότητες και τα προτερήματά της. Επίσης, την εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία έργων ανάδειξης του κάθε τοπόσημου. Ξέρετε, καμία φορά, ακόμα και μία απλή πινακίδα στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου μπορεί να αποφέρει χιλιάδες ευρώ, αλλά ούτε και αυτό το απλοϊκό έχει συμβεί. Οι φίλοι Λαμιώτες καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φθιώτιδας Παναγιώτης Σωτηρίου. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Παναγιώτη Σωτηρίου
  • Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους της Π.Ε. Φθιώτιδας λίγο πριν τις κάλπες;

Τους καλώ να μελετήσουν το πρόγραμμά μας. Πιστεύω πως θα το βρουν πλήρες και θα αποφασίσουν να μας δώσουν την ψήφο τους. Να διαβάσουν τα βιογραφικά των υποψηφίων, ώστε να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν πως μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και αν στο τέλος της ημέρας η «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» είναι αυτή που θα επιλέξουν, να είναι σίγουροι πως ο Αποστόλης Γκλέτσος δεν θα τους απογοητεύσει.

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους, ώστε να κινητοποιηθούν και να έχουν ενεργότερη συμμετοχή στα κοινά;

Να μην τους αποθαρρύνει το κλίμα που επικρατεί την προεκλογική περίοδο. Γνωρίζω πως το να εκθέσει κάποιος τον εαυτό του στην κρίση των συμπολιτών του δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πολύς εσωτερικός διάλογος και σκέψη για να πας κόντρα σε εσωτερικές αντιστάσεις, σε θεωρητικά πλαίσια σκέψης και στρεβλές αντιλήψεις, για να φέρεις στο προσκήνιο την επιθυμία συμμετοχής. Βέβαια, συμμετοχή στα κοινά δεν σημαίνει μόνο συμμετοχή στις Eκλογές, σημαίνει ενεργός πολίτης σε δράσεις εθελοντισμού, σε δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και συλλόγους. Όλο αυτό χτίζεται μέρα τη μέρα και κάποια στιγμή αποφασίζεις αν θες αυτή την ενέργεια να τη διοχετεύσεις προς το συμφέρον και το όφελος για το κοινό καλό του τόπου σου. Η επιθυμία για προσφορά και δημιουργία είναι από τα πιο απλά και ανθρώπινα αισθήματα και στο τέλος της ημέρας, αν έχεις κάνει όσα η εσωτερική σου φωνή προστάζει, είσαι γεμάτος ικανοποίηση και θετική ενέργεια.

Ευχαριστούμε τον κύριο Παναγιώτη Σωτηρίου για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.