19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Firefly Lane”: Μία συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και το...

“Firefly Lane”: Μία συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και το αναπόδραστο του θανάτου


Της Χιόνας Οικονομάκη, 

H 14χρονη Kate Mularkey είναι ένα κορίτσι, μάλλον μοναχικό, που ζει στην «Οδό Πυγολαμπίδων» μαζί με τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδελφό της. Αυθόρμητη, ντροπαλή και κλεισμένη στον εαυτό της, αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους, καθώς αισθάνεται διαρκώς απαρατήρητη και περιθωριοποιημένη. Αυτά, μέχρι το καλοκαίρι του 1974, οπότε στο απέναντι διαμέρισμα μετακομίζει η επίσης 14χρονη Tully Hart. Ένα κορίτσι δυναμικό και φιλόδοξο που δείχνει αποφασισμένο να δημιουργήσει μία νέα ζωή κάτω από τους δικούς του όρους. Η Tully μετακομίζει στην «Οδό Πυγολαμπίδων» με τη μητέρα της, Cloud, μία γυναίκα εθισμένη στις ουσίες με μία απόλυτα ανεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στην ανήλικη κόρη της. Τα δύο κορίτσια, Tully και Kate, αν και φαινομενικά αταίριαστα, θα χτίσουν μία φιλία αξιοζήλευτη, γεμάτη ειλικρίνεια, αλληλοϋποστήριξη και αληθινή αγάπη. Το τραγούδι των Abba, “Dancing Queen” θα είναι το… «δικό τους τραγούδι» σηματοδοτώντας τη δυνατή τους φιλία από τα εφηβικά τους, ακόμη, χρόνια.

Σαν δύο δοχεία συγκοινωνούντα που αλληλοσυμπληρώνονται, η Tully θα βοηθήσει τη φίλη της στο να καλλιεργήσει τον δυναμισμό και τη φιλοδοξία της, ενώ η Kate με τη σειρά της, θα είναι η ήρεμη δύναμη της φιλίας τους, η φωνή της λογικής και το ασφαλές καταφύγιο της Tully που από πολύ μικρή ηλικία θα βρεθεί στο επίκεντρο έντονων και δυσμενών καταστάσεων. Η κατάσταση της Cloud, ο εθισμός της στα ναρκωτικά, οι κίνδυνοι στους οποίους εξέθετε την κόρη της και η ανευθυνότητα με την οποία συμπεριφερόταν σε όλα τα επίπεδα της ζωής της, δημιουργώντας στην κόρη της ένα διαρκές αίσθημα ντροπής και ανασφάλειας, θα την οδηγήσουν στη φυλακή με την οικογένεια των Mularkey να αναλαμβάνει την ανατροφή της νεαρής Tully, και τις δύο φίλες να έρχονται πιο κοντά από ποτέ.

Πηγή Εικόνας:mashable.com / Δικαιώματα χρήσης: NETFLIX

Τα χρόνια θα περάσουν και τα κορίτσια θα μετακομίσουν μακριά από την «Οδό Πυγολαμπίδων», προκειμένου να σπουδάσουν. Η φιλόδοξη Tully ονειρεύεται να εργαστεί στον χώρο της δημοσιογραφίας και να γίνει σπουδαία παρουσιάστρια τηλεοπτικών προγραμμάτων, ενώ η Kate αγαπά τη γραφή και ελπίζει, κάποτε, να καταφέρει να γράψει ένα δικό της βιβλίο. Οι δύο φίλες θα πιάσουν δουλειά, ως ασκούμενες, σε ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Εκεί, θα γνωρίσουν τον γοητευτικό διευθυντή, Johnny Ryan, τον οποίο η Kate θα ερωτευτεί βαθιά. Εκείνος είναι ένας άνδρας παθιασμένος με τη δουλειά του, «ορκισμένος εργένης», που δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την Kate. Η μοίρα, όμως, που έχει έναν ρόλο καθοριστικό στη συγκεκριμένη σειρά, είχε άλλα σχέδια. Η Kate και ο Johnny θα έρθουν κοντά, δημιουργώντας μία σχέση γεμάτη έρωτα, αγάπη και κατανόηση, με την Tully να χαίρεται ειλικρινά με την ευτυχία της φίλης της, θέτοντας τους δικούς της στόχους για το μέλλον. Η επαγγελματική καταξίωση συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για εκείνη, ενώ το ζήτημα ενός συντρόφου τής ήταν αδιάφορο, αφού αρκούνταν σε μερικές βραδιές πρόσκαιρης ικανοποίησης.

H Kate και o Johnny θα κάνουν το επόμενη βήμα στη σχέση τους με έναν γάμο που συνοδεύτηκε από τον ερχομό της κόρης τους, Mara. Η γέννηση της Mara ήταν μία στιγμή, σαφώς, καθοριστική για τη ζωή του ζευγαριού που δημιούργησε μία νέα δυναμική. Η νέα πραγματικότητα, με τη σειρά της, δημιούργησε ανασφάλεια στην Tully, η οποία συνειδητοποιώντας πως η φίλη της έχει πια νέες προτεραιότητες, αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, εξερευνώντας τις επαγγελματικές προοπτικές της και, παράλληλα, αναζητώντας τη μητέρα της. Για αρκετά χρόνια οι δύο φίλες θα ζουν διαφορετικές ζωές, μακριά η μία από την άλλη, με την Tully να γνωρίζει την απόλυτη επαγγελματική καταξίωση, κάνοντας τα πρώτα βήματα για την εκπλήρωση του παιδικού ονείρου της, ενώ η Kate θα αφοσιωθεί στην ανατροφή της λατρεμένης της κόρης. Η απόσταση δεν ήταν αρκετή για να «χωρίσει» τις δύο φίλες, η σχέση των οποίων παρέμεινε αναλλοίωτη στον χρόνο. Η Tully θα φύγει από τη Νέα Υόρκη θέλοντας να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της, κι αυτή ήταν η Kate.

Πηγή Εικόνας:mashable.com / Δικαιώματα χρήσης: NETFLIX

Τα χρόνια θα περάσουν, κι όταν η Mara βρεθεί στην εφηβεία οι γονείς της θα πάρουν διαζύγιο. Η Kate επιδίδεται σε προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του ίδιου της του εαυτού σε επαγγελματικό, κοινωνικό κι ερωτικό επίπεδο, με συνοδοιπόρο την αγαπημένη της Tully που μετά από μία αποβολή βιώνει τον δικό της Γολγοθά. Μέσα από μία σειρά συγκυριακών γεγονότων, η Kate και ο Johnny θα έρθουν και πάλι κοντά, ενώ η Tully θα προσφερθεί να μείνει μερικές μέρες με τη Mara, ώστε το ζευγάρι να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του. Η βραδιά εκείνη θα αποβεί μοιραία, αφού η Tully θα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με την Mara μέσα στο αυτοκίνητο, από το οποίο και οι δύο θα βρεθούν σοβαρά τραυματισμένες. Το συμβάν αυτό, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της έφηβης Mara, θα απομακρύνει τις δύο φίλες πιο πολύ από ποτέ, με την Kate να είναι αμετανόητη και απόλυτα αποφασισμένη πως δεν θα συγχωρήσει ποτέ την Tully. Η τελευταία, συνειδητοποιώντας πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποκαταστήσει τη σχέση της με την αγαπημένη της Kate, αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω της και να δεχτεί μία επαγγελματική πρόταση για ένα ντοκιμαντέρ στην Ανταρκτική. Τότε ήταν που όλα άλλαξαν και πάλι…

Στο διάστημα απουσίας της Tully, η Kate θα διαγνωστεί με μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, μία συνθήκη που την τρομάζει ιδιαίτερα και την οδηγεί στο να αποζητήσει τη στήριξη της αγαπημένης της φίλης. Η Tully, αμέσως μόλις ενημερώνεται για την κατάσταση, σπεύδει στο σπίτι της φίλης της και αναδεικνύεται σε ένα σημαντικότατο πρακτικό και συναισθηματικό στήριγμά της. Ο Johnny στέκεται άγρυπνος φρουρός της αγαπημένης του Kate, η οποία καταφέρνει να καταπολεμήσει την ασθένειά της. Η ζωή μοιάζει να έχει ανακτήσει τη «φως» της, με το ζευγάρι να αποφασίζει να παντρευτεί ξανά. Η λιποθυμία της Kate στο τέλος της γαμήλιας τελετής, όμως, είναι αρκετή για να σκορπίσει και πάλι τον φόβο, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των αγαπημένων της: Ο καρκίνος είχε επιστρέψει.

Πηγή Εικόνας: today.com / Δικαιώματα χρήσης: NETFLIX

Οι προσπάθειες θεραπείας φαίνεται να ήταν ανεπαρκείς με την αρρώστια της Kate να εξαπλώνεται… και μέρα με τη μέρα να την «καταπίνει». Η κατάστασή της ήταν πια μη αναστρέψιμη και απαγορευτική για να τη δεχτούν σε οποιαδήποτε πειραματική μελέτη. Φοβισμένη, κουρασμένη και με μία λυπηρά έντονη διάθεση για ζωή η Kate έχει μονάχα μία ανησυχία: Πώς θα αφήσει πίσω τους αγαπημένους της; Τη μητέρα της, την αγαπημένη της Tully που είχαν περάσει μαζί μία ολόκληρη ζωή, τον Johnny που υπήρξε απόλυτο στήριγμά της και φυσικά την 14χρονη κόρη της, τη μικρή Mara, που από τόσο μικρή ηλικία θα έχανε τη λατρεμένη της μαμά.

Επιμένοντας στο τελευταίο, η Kate καταρρέει σκεπτόμενη ότι η ίδια θα είναι απούσα από όλες τις σημαντικές στιγμές της κόρης της, η οποία δεν πρόλαβε να γνωρίσει ουσιαστικά τη μητέρα της. Λίγο πριν τον θάνατό της, λοιπόν, η Kate θα πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο και θα γράψει ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο για την ίδια της τη ζωή και τους ανθρώπους που έφεραν το φως και το σκοτάδι μέσα σε αυτή. Ένα βιβλίο μέσα από το οποίο η κόρη της θα γνωρίσει τη μαμά της, αμβλύνοντας όσο είναι εφικτό, το κενό που αισθάνεται ένα παιδί που χάνει τη μητέρα του.

Την ημέρα της κηδείας της Kate, ο Johnny θα εκτελέσει μία «οδηγία» που του είχε δώσει η αγαπημένη του, δίνοντας στην Tully ένα κουτί γεμάτο με μικροπράγματα συμβολικής αξίας. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται ένα mp3 με το τραγούδι των Abba που σηματοδοτούσε τη φιλία των κοριτσιών. “You can dance, you can jive, having the time of your life see that girl, watch that scene digging the Dancing Queen” χορεύει η Tully με δάκρυα στα μάτια, αυτή τη φορά μόνη της, κοιτάζοντας τον ουρανό. Γιατί οι άνθρωποί μας, τελικά, φεύγουν μόνο όταν τους ξεχνάμε.


EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πυγολαμπίδες, netflix.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.