18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜαρία Λιονή: «Για να αλλάξουμε τον τόπο, οφείλουμε να είμαστε παρόντες»

Μαρία Λιονή: «Για να αλλάξουμε τον τόπο, οφείλουμε να είμαστε παρόντες»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Η Μαρία Λιονή σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου, υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως Αντιδήμαρχος για θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ, επίσης, είχε υπάρξει Νομαρχιακή Σύμβουλος Ρεθύμνου, διατελώντας Αντινομάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας και Αναπληρώτρια Νομάρχης. Ακόμα, διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (2009-2010), ενώ το 2011 και το 2014 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτη σε σταυρούς Περιφερειακή Σύμβουλος Ρεθύμνης και ορίστηκε Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος για τις Περιφερειακές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, η Μαρία Λιονή, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση, στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της Περιφέρειάς της, στους στόχους της για την επερχόμενη θητεία και στη θέση της νέας γενιάς στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

  • Έχοντας διαγράψει μια πολυετή διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικείτε την εκλογή σας ως Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη. Πώς πήρατε την απόφαση να «ξαναριχθείτε» στη μάχη του σταυρού; Είναι μια συνειδητή επιλογή για την «ολοκλήρωση του έργου» σας;

Η ενστικτώδης αίσθηση και επιθυμία του ανθρώπου να είναι μέλος μιας ενωμένης ομάδας που παλεύει για έναν κοινό καλό σκοπό, με οδήγησε και αυτήν τη φορά να είμαι παρούσα μπροστά στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Από το 2010, μαζί με τον Σταύρο Αρναουτάκη, δεσμευτήκαμε πως για όσα χρόνια μας τάξει ο κρητικός λαός να υπηρετούμε την Περιφέρεια Κρήτης θα το κάνουμε πάντα με ευσυνειδησία και βαθιά αγάπη για τον τόπο. Και όταν ο Σταύρος Αρναουτάκης μου πρότεινε να συνεχίσουμε και αυτήν τη φορά με γνώμονα πάντα την προσφορά στο νησί μας, η απόφασή μου ήταν μονόδρομος. Για μένα, η ενασχόληση με την Tοπική Aυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού είναι απόφαση προσήλωσης στον στόχο, απόφαση που προέρχεται από το κίνητρο που μου δίνουν οι συμπολίτες μου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την αγάπη και την εκτίμηση με την οποία με έχουν περιβάλλει.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Λιονή. Πηγή εικόνας: ertnews.gr
  • Στη δεκατριάχρονη θητεία σας ως Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, τι σας έχει διδάξει η εμπειρία και πώς βλέπετε την Περιφερειακή Ενότητα με την πάροδο των ετών;

Αυτό που έχω διδαχτεί από αυτά τα 13 χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης είναι πως για να κάνεις καλύτερες τις συνθήκες ζωής του συμπολίτη σου και φυσικά εσένα του ίδιου, χρειάζεται σκληρή δουλειά, αλλά και όραμα. Και στον συνδυασμό μας, στις ομάδες του Σταύρου Αρναουτάκη που πέρασαν ως σήμερα, σας διαβεβαιώνω και σε αυτήν που σήμερα έχει συγκροτηθεί, δεν λείπει το όραμα για μια καλύτερη Κρήτη. Και θέλουμε και μπορούμε να το κάνουμε και το μόνο βέβαιο είναι πως θα το προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε. Επομένως, είμαστε εκεί, όπως πάντα, για να ακούμε τα προβλήματα, τα αιτήματα του κόσμου, γιατί αυτό έμαθα να κάνω ως σήμερα. Αν δεν είσαι κοντά στον πολίτη, δεν μπορείς να καταφέρεις να δώσεις λύσεις.

  • Η διακομματική στήριξη στο πρόσωπο του Στ. Αρναουτάκη αποδεικνύει ότι το έργο που έχει συντελεστεί στις τρεις θητείες σας φέρει θετικό πρόσημο. Ποιος, ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος στόχος του συνδυασμού σας για την επόμενη τετραετία;

Για τον συνδυασμό «για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε υποδομές επαρκείς για όλη την Περιφέρεια και το προσπαθούμε και το πετυχαίνουμε σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με όλους τους Δήμους της Κρήτης. Αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους.

Ειδικά στο Ρέθυμνο, η Περιφέρεια έχει μεριμνήσει να χρηματοδοτήσει εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα και στους πέντε Δήμους, πράγμα που –να είστε βέβαιοι– θα συνεχιστεί και στην επόμενη πενταετία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας τιμήσει και αυτήν τη φορά ο κρητικός λαός με την ψήφο του και να μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε.

  • Το οδικό δίκτυο αποτελεί ένα «μελανό» σημείο της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς πέρα από ορισμένες παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ εξακολουθούν να σημειώνονται καθημερινά δεκάδες ατυχήματα. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με τον νέο αυτοκινητόδρομο;

Η κατασκευή ενός νέου ασφαλούς αυτοκινητόδρομου στον βόρειο οδικό άξονα είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τους Κρητικούς και προφανώς και για την Περιφέρεια Κρήτης. Και το πολύ σημαντικό είναι πως ήδη εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται τα πρώτα έργα στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Συνεχίζει και το τμήμα Νεάπολη-Χερσόνησος, ενώ αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους Ρεθυμνιώτες είναι το μεγάλο τμήμα Χερσόνησος-Καστέλι Κισσάμου. Μάλιστα, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πριν τα τέλη του έτους αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές των κατασκευαστικών Ομίλων για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου αυτού τμήματος του ΒΟΑΚ, Χανιά-Ηράκλειο, που έχει προϋπολογισμό € 1,75 δις.

Για μας στο Ρέθυμνο είναι σημαντικό, και το διεκδικούμε με θέρμη και πολλή πίεση, ταυτόχρονα να γίνουν έργα βελτίωσης του δρόμου Σούδα-Αεροδρόμιο Χανίων, παράλληλα με τα έργα του ΒΟΑΚ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σε λίγα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σύγχρονο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι. Τότε, οι Ρεθυμνιώτες θα χρειάζονται ακόμα περισσότερο την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση προς το κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό των Χανίων, όπως, επίσης, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και για τον τουρισμό στο Ρέθυμνο και τη Δυτική Κρήτη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Λιονή. Πηγή εικόνας: hania.news
  • Προσφάτως έχουν έλθει στο φως καταγγελίες για την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, γεγονός που ταλανίζει ιδιαίτερα τους Ρεθυμνιώτες. Πώς θα μπορούσατε να συνδράμετε, εφόσον επανεκλεγείτε, στην επίλυση του ζητήματος;

Παρακολουθούμε με προσοχή το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα προβλήματα που ανακύπτουν σε στελεχιακό δυναμικό. Η Περιφέρεια Κρήτης και, γενικότερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει με ενίσχυση σε προσωπικό. Να είστε βέβαιοι ότι αν περνούσε από το χέρι μας, θα το κάναμε! Ωστόσο, παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της πίεσης προς το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας όσο το δυνατόν πιο καίριες παρεμβάσεις, κυρίως με την ενίσχυση σε γιατρούς, που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα του νοσοκομείου μας, αλλά και ολόκληρου του συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Πάντως, σε ό,τι την αφορά και μπορεί να βοηθήσει, η Περιφέρεια έχει συνδράμει τα νοσοκομεία με ιατρικά μηχανήματα, την περίοδο Covid μέσω ΕΣΠΑ, ενώ πλήρωνε μισθούς επικουρικού προσωπικού. Επίσης, μέσω ΕΣΠΑ προμηθεύσαμε τα Κέντρα Υγείας με καινούρια ασθενοφόρα.

  • Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Περιφέρεια Κρήτης (-2,39%). Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, κίνητρα για κάποιον, ώστε να αναζητήσει εργασία στο Ρέθυμνο ή να συμβιβαστούμε με την περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού;

Η συρρίκνωση του πληθυσμού δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να συμβιβαστείς. Και κυρίως δεν το θέλουμε. Η ενδοχώρα μας, η οποία είναι, άλλωστε, αυτή που έχει τη «διαρροή» πληθυσμού προς τις μεγάλες πόλεις της χώρας, είναι ο «πνεύμονας» για την Περιφέρεια Κρήτης και το Ρέθυμνο. Είναι το επίκεντρο του πρωτογενούς μας τομέα και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Το κάνουμε προχωρώντας σε υποδομές απαραίτητες για να «συγκρατήσουμε» τους συμπολίτες μας να μένουν στους οικισμούς και να τους δίνουν ζωή. Κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις στο οδικό δίκτυο, έχουμε προχωρήσει σε αποκαταστάσεις των δρόμων σε όλο το δίκτυο του νομού, από τα Μυριοκέφαλα ως τα Ανώγεια και από το Ρέθυμνο ως την Αγία Γαλήνη. Παράλληλα, όμως, «τρέχουμε» για να ολοκληρώσουμε τον αμαριώτικο δρόμο, τον αγιοβασιλιώτικο και τον δρόμο του Μυλοποτάμου. Και ως σήμερα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του 1ου τμήματος Αρμένοι-Παλέ, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα € 15 εκατ., ενώ ακολουθούν για δημοπράτηση τα τμήματα Παλέ-Σπήλι προϋπολογισμού € 29 εκατ., Σπήλι-Ακούμια προϋπολογισμού € 22 εκατ. και Ακούμια-Άγιος Δημήτριος προϋπολογισμού € 22 εκατ.

Για τον οδικό άξονα Πάνορμο-Ανώγεια προχωρούν τμηματικά οι επιμέρους μελέτες: για το τμήμα Πάνορμο-Γαράζο, η οποία είναι προς δημοπράτηση, η μελέτη για την παράκαμψη των Ανωγείων εκπονείται και το τμήμα Γαράζο-Ανώγεια έχει ολοκληρωθεί και έχει προκύψει ώριμο προς δημοπράτηση έργο προϋπολογισμού € 40 εκατ.

Επίσης, στο στάδιο υπογραφής σύμβασης για τον Αμαριώτικο Δρόμο, είναι το τμήμα Ρέθυμνο-Φράγμα Ποταμών προϋπολογισμού € 14 εκατ. και έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα τμήματα Φράγμα-Παντάνασσα και Παντάνασσα-Απόστολοι.

Παράλληλα, ο άλλος μεγάλος μας στόχος είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού μας.

Στο Ρέθυμνο έχουμε εκπονήσει μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και των ρεμάτων και προγραμματίζουμε παρεμβάσεις που αφορούν το ρέμα Πλατανιά, τμήματα του Γεροποτάμου, το ρέμα Πλατύ, τον Γενιανό Ποταμό, τον Μέγα Ποταμό, το ρέμα Αρκαδιώτη, το ρέμα Κόρακα στο Ροδάκινο και άλλα σημεία, με το προεκτιμώμενο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που προέκυψαν από αυτές τις μελέτες να ανέρχεται σε € 106 εκατ.

Όμως, δεν είναι μόνο οι υποδομές που θα δώσουν δύναμη και ώθηση στον τόπο μας. Αλλά και η ορθή διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μας, η ανάπτυξη της αγροδιατροφής, η ενίσχυση του πολιτιστικού μας στοιχείου, η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας στις πόλεις και τους οικισμούς, με δράσεις, παρεμβάσεις και προγράμματα, τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας. Έτσι, συνολικά στην Κρήτη και στην Π.Ε. Ρεθύμνου χρηματοδοτείται η λειτουργία 8 δομών παροχής βασικών αγαθών με ωφελούμενες 1.686 οικογένειες, 16 Κέντρων Κοινότητας με 6.331 ωφελούμενους και παραρτήματα για ειδικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες).

Ακόμα, χρηματοδοτείται η λειτουργία 17 ΚΗΦΗ, 4 δομών καταπολέμησης της έμφυλης βίας, 5 ΚΔΗΦ, καθώς και η εκπαιδευτική υποστήριξη για 726 παιδιά ΑμεΑ. Ενισχύονται τουλάχιστον 300 επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, ενώ εξασφαλίστηκε η φροντίδα και η φιλοξενία 11.665 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Επομένως, αυτό που λέμε είναι πως για να παραμείνουν οι συμπολίτες μας στον τόπο τους πρέπει εμείς ως Περιφέρεια να τους δώσουμε τα κίνητρα. Και αυτό είναι για το οποίο παλεύουμε από το 2010 και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Λιονή. Πηγή εικόνας: rethnea.gr
  • Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι μία «πληγή» για τον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται να έλθουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αυτοδιοίκηση, σε ποιους τομείς θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να κατευθυνθούν;

Πραγματικά, είναι κρίσιμο το θέμα της χρηματοδότησης. Και ενώ η κεντρική πολιτεία έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες, συχνά «ξεχνάει» ότι για να εφαρμοστούν αυτές απαιτούνται χρήματα. Ωστόσο, για τον Σταύρο Αρναουτάκη και την ομάδα του ο στόχος είναι να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα χρήματα που μπορεί να διεκδικήσει η Κρήτη από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και έτσι, για την επόμενη πενταετία, η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να λάβει πόρους κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για έργα υποδομών και δράσεις, επενδύσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, για έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, για τη διαχείριση των υδάτων και αποβλήτων και, φυσικά, για αντιπλημμυρικά έργα.

Το ίδιο ισχύει για την περαιτέρω αναβάθμιση του οδικού μας δικτύου, ενώ –επαναλαμβάνω– δεν βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τις δράσεις κοινωνικής συνοχής, όπως υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στη νέα γενιά, προκειμένου να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ενεργά στις επερχόμενες εκλογές;

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης θέλησε και σε αυτήν τη νέα προσπάθεια να συνδυάσει την εμπειρία με τη νεότητα και τον ενθουσιασμό που τη συνοδεύει. Επομένως, στον συνδυασμό για την Π.Ε. Ρεθύμνου συμμετέχουν –συμμετέχουμε– άνθρωποι με εμπειρία, «παλιοί» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού, που έχουν γνώσεις των θεμάτων της Τ.Α., έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρεια. Παράλληλα, το ψηφοδέλτιο εμπλουτίστηκε με το «νέο αίμα», νέους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Όλοι, όμως, έχουμε έναν κοινό στόχο: να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και στα μεγάλα θέματα του τόπου. Όλοι οι συμμετέχοντες υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι καταξιωμένοι στον τομέα που δραστηριοποιούνται και αυτό που κάνει σημαντική την παρουσία τους είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση του λαού, προκειμένου να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Χρειαζόμαστε και τη νέα γενιά! Τα νέα παιδιά είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι τα ίδια μπορούν και πρέπει να αλλάξουν τις συνθήκες για τη ζωή τους.

Επομένως, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω: πως για να αλλάξουμε τον τόπο, οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Αυτό υπηρετώ τόσα χρόνια και θα το κάνω για όσο μου δίνει τη δύναμη με την ψήφο του ο ρεθυμνιώτικος λαός.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ευχαριστούμε θερμά κι εμείς την κυρία Λιονή για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.