20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣτέργιος Τσίρκας: «Οι δημότες μας αξίζουν να ζουν σε έναν Δήμο-πρότυπο»

Στέργιος Τσίρκας: «Οι δημότες μας αξίζουν να ζουν σε έναν Δήμο-πρότυπο»


Συνέντευξη στον Θανάση Μάριζα,

Ο Στέργιος Τσίρκας είναι επιχειρηματίας στους τομείς της εστίασης και της ανάπτυξης ακινήτων, ενώ έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετεί από το 1991. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Μαραθώνος, συγκεντρώνοντας το 55,63% των ψήφων.

Υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνος για τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ο Στέργιος Τσίρκας, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση, στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου του και στο όραμά του για το μέλλον του Μαραθώνα.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος και εκ νέου υποψήφιος, Στέργιος Τσίρκας. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Στέργιου Τσίρκα.
  • Σύντομα ολοκληρώνεται η πρώτη σας θητεία ως Δήμαρχος Μαραθώνος, έπειτα από μία ευρύτερη πολυετή ενασχόληση με τα κοινά. Κατά πόσο θα λέγατε ότι έχει επιτευχθεί το αρχικό σας όραμα για την περιοχή;

Αρχικά, θέλω να τονίσω ότι όταν παραλάβαμε τη διοίκηση το 2019, ο Δήμος μας ήταν σε μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Καταφέραμε με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα να αλλάξουμε τον τόπο μας με μια σειρά έργων και συνεχίζουμε με πολλά ακόμα που ολοκληρώνουμε άμεσα.

Παρά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που μεσολάβησε, υλοποιήσαμε πολλές και σημαντικές υποδομές, όπως ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ανακαίνιση αθλητικών χώρων, παιδικές χαρές, ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις οδών, εκσυγχρονισμό δικτύου ύδρευσης στις προβληματικές περιοχές μας και άλλα. Παράλληλα με συνεχή αγώνα 4 ετών, καταφέραμε να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Γραμματικού, όπως είχαμε δεσμευθεί.

Θέσαμε γερές βάσεις για το μέλλον της περιοχής μας και οι δημότες μας αναγνωρίζουν ότι όσα δεσμευτήκαμε, τα κάναμε πράξη. Στο όραμά μου περιλαμβάνονται ακόμα πολλά έργα που θα αναβαθμίσουν περισσότερο τον τόπο μας, όπως η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου Νέας Μάκρης, οι νέες εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης και η αλλαγή χρήσης γης σε όλες τις περιοχές μας, η ανάπλαση των πλατειών Μαραθώνα και στη συνέχεια Βαρνάβα και Γραμματικού, η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, η ανάπλαση του Πολιτιστικού Κέντρου της Porcelana, η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, δημοτικού κτηνιατρείου, σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου και άλλα που έχουμε ήδη δρομολογήσει και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας για την επόμενη πενταετία.

Είμαι βέβαιος ότι κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να πει πως σε 4 χρόνια διοίκησης ολοκλήρωσε το όραμά του. Παρά τα όσα πετύχαμε, λοιπόν, ο αγώνας μας είναι συνεχής, γιατί οι δημότες μας αξίζουν να ζουν σε έναν Δήμο πρότυπο.

  • Εφόσον τιμηθείτε από τους συμπολίτες σας και επανεκλεγείτε στη δημαρχία, πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναμένεται να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτο κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, όταν πρόκειται για την κοινή ωφέλεια. Με κάθε χρηματοδότηση που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε, δημιουργήσαμε υποδομές που έλειπαν από την περιοχή μας.

Βάσει του προγράμματός μας για την επόμενη θητεία, θα διαθέσουμε τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ακόμα περισσότερες υποδομές για όλους τους δημότες μας. Παράλληλα, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής προστασίας, των αδέσποτων και άλλους.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Μαραθώνος και εκ νέου Υποψήφιος, Στέργιος Τσίρκας, στον Αρχισυντάκτη Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Θανάση Μάριζα. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Θανάση Μάριζα.
  • Παρά την κοντινή απόσταση του Δήμου από την Αθήνα, υπάρχει η αίσθηση πως δεν έχει επιτευχθεί μια αξιόπιστη δημόσια γραμμή μετακίνησης μεταξύ των δύο περιοχών. Στον απόηχο πρόσφατων πρωτοβουλιών (νέες γραμμές αστικών, όπως η γραμμή 310, κ.λπ.), υπάρχει έδαφος για περαιτέρω διευκόλυνση της σύνδεσης Μαραθώνα – πρωτεύουσας;

Με πρωτοβουλία μας και με μεγάλη προσπάθεια ξεκινήσαμε για πρώτη φορά την αστική συγκοινωνία του Γραμματικού 310 για την εξυπηρέτηση των κατοίκων μας. Επειδή η συγκοινωνία είναι βασικό κομμάτι ενός σύγχρονου Δήμου όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και για τη σύνδεση της περιοχής μας με άλλους Δήμους, ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες ενέργειες και τις επόμενες μέρες ξεκινάμε την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας που θα φτάνει ως τη Νέα Μάκρη. Άμεσα, λοιπόν, θα διευκολύνουμε τους δημότες μας, θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητά μας και θα δώσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας.

  • Μέρος της τοπικής οικονομίας βασίζεται ιδιαιτέρως στην τουριστική απήχηση του Δήμου. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για να καταστεί ο Μαραθώνας τουριστικός πόλος έλξης;

Δίνουμε ήδη μεγάλο βάρος στην τουριστική μας προβολή, η οποία βοηθά στην οικονομική μας ανάπτυξη. Έχουμε πετύχει να κάνουμε την πόλη μας πόλο έλξης και ιδανικό προορισμό με τα επιτυχημένα καλοκαιρινά Φεστιβάλ Μαραθώνα που περιλαμβάνουν δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις μας και θεατρικές παραστάσεις του Δημοτικού μας Θεάτρου, με γιορτές-θεσμούς όπως η Γιορτή Κρασιού & Παραδοσιακού Χορού, με τα Φεστιβάλ προϊόντων τοπικών παραγωγών, με τον Μαραθώνιο Γαστρονομίας, με την πεζοδρόμηση.

Στο πρόγραμμά μας που θα ανακοινωθεί σύντομα, περιλαμβάνεται σχεδιασμός για την επιπλέον ανάδειξη των τοπικών μας παραγωγών, των επιχειρήσεων και των ιστορικών μας μνημείων, για να πάμε τον Δήμο μας ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά τουριστικά και οικονομικά.

  • Έχετε θέσει ως καίριο στόχο, μιας πιθανής δεύτερης θητείας, την «αξιοποίηση και αλλαγή χρήσης» του ΧΥΤΥ Γραμματικού, “πονεμένου” θέματος για την περιοχή. Πώς σχεδιάζετε την υλοποίηση της ανωτέρω εξαγγελίας;

Ήδη με τον αγώνα και την επιμονή μας επί 4 χρόνια κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα και ανοίξαμε έναν νέο διάλογο για το θέμα που ήταν και είναι προτεραιότητα για όλους. Με την πρόταση που καταθέσαμε για αλλαγή χρήσης γης και αξιοποίηση του χώρου με τη δημιουργία πρότυπου φωτοβολταϊκού πάρκου, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ένα έργο που θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα και θέσεις εργασίας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το ότι ο ΧΥΤΑ–ΧΥΤΥ δεν λειτούργησε ποτέ όπως άλλωστε είχαμε δεσμευθεί, είναι η απόδειξη πως όταν επιμένουμε και αγωνιζόμαστε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ακόμα και αν μοιάζουν ακατόρθωτα.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος και εκ νέου υποψήφιος, Στέργιος Τσίρκας. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Στέργιου Τσίρκα.
  • Στο ψηφοδέλτιο της «Πορείας Πράξης» υπάρχουν μόλις έξι άτομα κάτω των 30 ετών. Πώς εξηγείται η απουσία των νέων από τα κοινά και πώς θα μπορούσε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο;

Πρωτίστως, είναι τιμή μου που επέλεξαν την «Πορεία Πράξης» όλοι οι υποψήφιοί μας, γιατί όλοι είναι ικανοί επαγγελματίες με ικανότητες και εξειδικευμένη κατάρτιση ο καθένας στον τομέα του. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι απέχουν από τα κοινά. Φέτος, ο νεότερος υποψήφιός μας είναι 21 ετών και στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε νέα πρόσωπα που έχουν μεγάλη θέληση να προσφέρουν στον τόπο. Φέτος, ανανεώσαμε την παράταξή μας σε ποσοστό άνω του 70%, με ποσοστό άνω του 40% γυναίκες και ενώσαμε τη γνώση των έμπειρων στελεχών με τις φρέσκες ιδέες των νεότερων. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και όλοι είναι απαραίτητοι.

  • Ως έμπειρος πολιτικός της αυτοδιοίκησης, ποιες προκλήσεις θεωρείτε πως εγείρει το μέλλον για τον Δήμο, βάσει και των πρόσφατων σε κρατικό επίπεδο αντιξοοτήτων με τις φυσικές καταστροφές;

Οι φυσικές καταστροφές είναι για εμάς κάτι γνώριμο, καθώς το 2018 ζήσαμε την απόλυτη τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς με θύματα πολλούς συμπολίτες μας. Πολύ πριν τα όσα ζούμε σήμερα με την κλιματική αλλαγή και τις πρωτοφανείς καταστροφές, ήμασταν σε εγρήγορση για να προλάβουμε κινδύνους όχι μόνο πυρκαγιάς, αλλά και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πέρα από το βάρος που έχουμε δώσει στους καθαρισμούς μας για να προστατευτούμε, σκοπεύουμε σε άμεση συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να προχωρήσουμε τα εγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου μας με τη διευθέτηση των ρεμάτων. Η φύση είναι αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο οι δικές μας προσπάθειες θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε όλα όσα διασφαλίζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της φύσης και των περιουσιών των δημοτών μας.

Ευχαριστούμε τον κύριο Στέργιο Τσίρκα για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Μάριζας, Αρχισυντάκτης Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Θανάσης Μάριζας, Αρχισυντάκτης Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Γεννήθηκε το 2001 και κατοικεί στη Νέα Μάκρη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Παντείου Πανεπιστημίου). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Νορβηγικά. Εστιάζει σε θέματα σύγχρονης πολιτικής και διπλωματικής ιστορίας. Στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, τη (κυρίως ορεινή) φύση και τα κατοικίδια ζώα του.