17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΠυξ Λαξ: Μια μουσική πορεία που αγγίζει καρδιές

Πυξ Λαξ: Μια μουσική πορεία που αγγίζει καρδιές


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Το συγκρότημα των Πυξ Λαξ αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και επιδραστικά συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής εδώ και για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Με μια πορεία που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι Πυξ Λαξ κατάφεραν να κατακτήσουν τις καρδιές του κοινού με τον μοναδικό τους ήχο, τα συναισθηματικά τραγούδια και τους εκπληκτικούς στίχους τους.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα. Οι δυο αυτοί φίλοι από το Μενίδι, κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την αυθεντικότητά τους και τα ιδιαίτερα κομμάτια τους, όταν βρέθηκαν στον δρόμο του Μάνου Ξυδούς που τότε εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρία και βοήθησε τους Πυξ Λαξ να ανελιχθούν δισκογραφικά. Το όνομα του συγκροτήματος είναι έμπνευση του Δημήτρη Φεργάδη και στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «με γροθιές και κλωτσιές». Η ξεχωριστή φωνή του Φίλιππου Πλιάτσικα και οι μελωδικές γραμμές των κομματιών τους, συνθέτουν τον μοναδικό ήχο των Πυξ Λαξ, ενώ οι στίχοι τους προκαλούν συναισθήματα και αντανακλούν ζωντανά την ελληνική πραγματικότητα.

Ο πρώτος τους δίσκος, με τίτλο Τι άλλο να πεις πιο απλά, κυκλοφόρησε το 1990 και περιείχε ιδιαίτερα κομμάτια που αγαπήθηκαν και έγιναν αμέσως επιτυχίες. Το συγκρότημα έγινε αμέσως αγαπημένο του κοινού και οι Πυξ Λαξ ανέδειξαν τη μοναδική ταυτότητα του συγκροτήματος. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, οι Πυξ Λαξ άρχισαν να κατακτούν την κορυφή των μουσικών charts και να γίνονται αναγνωρίσιμοι από το ευρύ κοινό.

Πηγή εικόνας: tirnavospress.gr/youtube.com

Οι στίχοι τους απευθύνονται σε κάθε άτομο που έχει αισθανθεί έστω και για μια στιγμή την πίκρα, την απώλεια ή την αγάπη. Η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια που αποπνέουν οι στίχοι τους καταφέρνουν να συνδέονται με το κοινό και να τους δίνουν μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική μουσική σκηνή.

Οι Πυξ Λαξ έχουν κυκλοφορήσει πολλούς επιτυχημένους δίσκους, μερικούς από τους οποίους θα αναφέρουμε και είναι οι: Ζόρικοι καιροί (1991), Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, (1993), Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης (1994), Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996) -που σε αυτόν τον δίσκο ξεχωρίζουμε και τη μεγάλη επιτυχία Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο με στίχους απ’ το ομώνυμο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη, Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997), Στίλβη (1998) και πολλούς άλλους. Κάθε δίσκος τους αντιπροσωπεύει μια νέα εξέλιξη και μια νέα προοπτική, καθιστώντας τους πάντα φρέσκους και ενδιαφέροντες.

Η συναυλιακή τους παρουσία είναι εξίσου εντυπωσιακή με τη μουσική τους παραγωγή. Με εκατοντάδες συναυλίες στο ενεργητικό τους, οι Πυξ Λαξ έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή σχέση με το κοινό τους όλα αυτά τα χρόνια. Οι εμφανίσεις τους είναι γεμάτες συναίσθημα, με το κοινό να τραγουδά και να χορεύει μαζί τους σε κάθε εμφάνιση του συγκροτήματος. Με την μοναδική τους προσέγγιση και την αισθητική τους, έχουν διαμορφώσει έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης που συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει νέους καλλιτέχνες.

Αντί επιλόγου: Οι Πυξ Λαξ είναι πολλά περισσότερα από ένα συγκρότημα. Είναι μια μουσική εμπειρία, ένα ταξίδι στην ευαισθησία και την ανθρώπινη ύπαρξη. Με τον μοναδικό τους τρόπο, έχουν καταφέρει να αγγίζουν διαχρονικά τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων, αφήνοντας μια ανεξίτηλη σημαία στην ελληνική μουσική ιστορία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πυξ Λαξ, pyx-lax.blogspot.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.