19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕθνικές Εκλογές 2023: Οδηγός για την εκλογική διαδικασία

Εθνικές Εκλογές 2023: Οδηγός για την εκλογική διαδικασία


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Περίπου έναν μήνα μετά τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, καλούμαστε να ασκήσουμε εκ νέου το εκλογικό μας δικαίωμα, καθώς αύριο Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 διενεργείται μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Αν και το πολιτικό σκηνικό έχει σε έναν βαθμό διαμορφωθεί από τις πρόσφατες εκλογές, υπάρχει ενδιαφέρον λόγω των «μικρών» κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου προκάλεσε έκπληξη τόσο για το θριαμβευτικό 40,79% -που μεταφράζεται σε 146 έδρες στη Βουλή και, επομένως, δεν προκύπτει απόλυτη πλειοψηφία- που συγκέντρωσε η Ν.Δ., όσο και για την κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που αρκέστηκε στο 20,07%. Παράλληλα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αύξησε το ποσοστό του συγκριτικά με τις Εκλογές του 2019, αγγίζοντας το 11,46% και τον στόχο του Νίκου Ανδρουλάκη περί διψήφιου, αν και όχι τόσο ισχυρού, ποσοστού, όπως και το Κ.Κ.Ε. που σημείωσε 7,23%. Η Ελληνική Λύση συμπληρώνει την «πεντάδα» των κομμάτων στη Βουλή, έχοντας συγκεντρώσει την προτίμηση του 4,45% των ψηφισάντων.

Πηγή εικόνας: avgi.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από την άλλη, το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3% που θα εξασφάλιζε την είσοδό του στη Βουλή, μένοντας στο 2,63% και πίσω από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας που βρέθηκαν μια ανάσα από τη συμμετοχή τους στη Βουλή, καθώς έφτασαν το 2,92% και 2,89% αντίστοιχα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η αποχή άγγιξε το 39% στην Επικράτεια, νούμερο καθόλου αμελητέο αν αναλογιστεί κανείς ότι διακυβεύεται το μέλλον του κράτους. Η αποχή, μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, όπως στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας έφτασε το 62,47%.

Λόγω της μη επίτευξης αυτοδύναμης Κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχώρησε, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ξεκινώντας από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και συνεχίζοντας με τους αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου, καθώς τόσο ο Κυριακός Μητσοτάκης όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν την εντολή. Ακολούθως, προέκυψε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά, που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα στις αυριανές Εκλογές.

Ας δούμε, όμως, τι αλλάζει στην αυριανή εκλογική διαδικασία. Πρώτα από όλα, η εν λόγω αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, βάσει της οποίας αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα, με ανώτατο όριο το 40%.

Οι πολίτες οφείλουν να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν, για το οποίο μπορούν να ενημερωθούν είτε μέσω του ειδικού ιστότοπου «Μάθε πού Ψηφίζεις» (δείτε εδώ), στον οποίο ο ενδιαφερόμενος εισάγει τα στοιχεία του και, σε λίγα δευτερόλεπτα, ενημερώνεται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο πρέπει να μεταβεί είτε μέσω επικοινωνίας με το τηλεφωνικό κέντρο (2131361500 και 2131313800).

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά από τις 07:00 και διαρκεί για 12 ώρες, δηλαδή έως τις 19:00. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Για να καταφέρει κάποιος να ψηφίσει, πρέπει να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του από τον δικαστικό αντιπρόσωπο του τμήματός του, κάτι που επιτυγχάνεται με την προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας ή προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο υγείας. Δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Alexandros Michailidis / SOOC

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, οι εκλογείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να «σταυρώσουν» το ψηφοδέλτιο, καθώς οι δεύτερες κάλπες διεξάγονται με λίστα, οπότε οφείλουν να επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούν. Η σειρά των υποψηφίων προέκυψε στις περισσότερες περιπτώσεις από τις επιδόσεις τους τον Μάιο, με εξαίρεση το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αφού τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, ο οποίος πρέπει να σφραγιστεί, μπορεί να τον ρίξει στην κάλπη κι έτσι έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι τα ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου είναι άκυρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αύριο.

Όσον αφορά τους ετεροδημότες, δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους έχουν εκείνοι που υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2023. Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 26η Μαΐου, ενώ έχουν προστεθεί περίπου 7.000 ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε αν υπάρχει αυτοδυναμία και πόσες έδρες θα έχει κάθε κόμμα. Ευχή όλων είναι να μην αναδειχθεί νικήτρια η αποχή. Μένει να δούμε αύριο το βράδυ το αποτέλεσμα έτσι όπως θα διαμορφωθεί από την προτίμηση του εκλογικού σώματος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εθνικές Εκλογές Μάιος 2023, ekloges-prev.singularlogic.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.