17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣυνεντεύξεις σε ψυχαγωγικές εκπομπές: Η νέα τάση!

Συνεντεύξεις σε ψυχαγωγικές εκπομπές: Η νέα τάση!


Του Νικηφόρου Παγώνη, 

Τείνει να γίνει μια νέα τάση –αν όχι μάστιγα!– η εμφάνιση πολιτικών προσώπων σε ψυχαγωγικές εκπομπές. Οι πολιτικοί πλέον δίνουν τη δική τους «ψήφο εμπιστοσύνης» σε εκπομπές με λιγότερο ενημερωτική ματιά, σε εκπομπές που ηγούνται άνθρωποι που δεν ασχολούνται αποκλειστικά με «βαριά» ενημερωτικά θέματα. Συνδυαστικά, με την ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πολιτικοί θέλουν να δείξουν μια πιο καθημερινή τους πλευρά. Τους βλέπουμε να απαντούν σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, να απαντούν σε ερωτήσεις που παλαιότερα δεν θα τολμούσαμε να ρωτήσουμε έναν πολιτικό για να μην «τσαλακώσουμε» την «ξύλινη» εικόνα του. Βλέπουμε δηλαδή μια πιο εναλλακτική πορεία των σημερινών πολιτικών, με σκοπό να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες.

Σίγουρα, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλή προώθηση ενός πολιτικού προσώπου το να φαίνεται πιο χαλαρός, να μην μιλάει μόνο για οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά προβλήματα, αλλά να μιλά και για την καθημερινότητά του. Δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, που αφορά ένα κοινό το οποίο δεν ενδιαφερόταν μέχρι πρότινος για τους πολιτικούς. Ας πούμε ότι άτομα που θεωρούσαν τα πολιτικά πρόσωπα αρκετά «απρόσωπα», τώρα μέσω κάποιων συνεντεύξεων, συζητήσεων, βίντεο, παρατηρούν ότι δεν είναι μόνο αυτό, αλλά είναι και κάτι παραπάνω. Υπάρχει, δηλαδή, μια εμφανής επιθυμία των πολιτικών να γίνουν γνωστοί και σε ένα άλλο κοινό: το κοινό που ενδεχομένως να τους βοηθήσει και αριθμητικά στην υπεροχή. Άλλωστε, οι ανέκαθεν υποστηρικτές τους, ήταν, είναι, και μάλλον θα είναι εκεί για καιρό. Το ζήτημα είναι να πειστούν και άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν ασχολούνταν με τα πολιτικά. Τι καλύτερο λοιπόν, από την αμεσότητα του Τύπου και των Μέσων και την παρουσίαση μιας πιο εναλλακτικής εικόνας;

Πηγή Εικόνας: youtube.com (What to Wear for a TV interview/Public Speaking-Howcast). Δικαιώματα Χρήσης: stock.adobe.com-IvicaNS

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η εναλλακτική «πλεύση» είναι μια έξυπνη στρατηγική ή μια καλή προσπάθεια για να έρθει ένας πολιτικός όντως κοντά με τον κόσμο. Ίσως, τα τελευταία χρόνια με όλα όσα μας έχουν συμβεί, με όλα όσα έχουμε μάθει να λέμε και να καταγγέλλουμε όταν μας συμβαίνουν, ίσως σε μια εποχή που δεν συγχωρεί –καλώς ή κακώς– τα λάθη, έχουμε ανάγκη για ειλικρίνεια και πραγματικότητα. Έχουμε ανάγκη να ακούσουμε και να δούμε μπροστά στα μάτια μας αυτό που ισχύει, το αληθινό. Έχουμε δει ανά τα χρόνια πολλές «τέλειες» εικόνες που έχουν αποκαθηλωθεί. Ίσως αυτό πλέον να έχει γίνει αντιληπτό και από τους πολιτικούς, αφού προσπαθούν να βγάλουν ένα διαφορετικό –σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια– πρόσωπο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να είναι κάποιος υπερβολικά χαλαρός, αλλά να μπορεί να ανοιχτεί περισσότερο και να συζητήσει για περισσότερα, χωρίς να προσπαθεί να δείχνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Ολοκληρώνοντας, η αλήθεια, είναι κάτι που πάντα θα επιδιώκουμε από την πολιτική. Οι πολιτικοί δείχνουν να αλλάζουν και να ακολουθούν εναλλακτικότερες προσεγγίσεις. Έχουν σίγουρα φύγει οι εποχές που θα εντυπωσιαστούμε από έναν «βαρύγδουπο» λόγο, γραμμένο –τις περισσότερες φορές– από κάποιον άλλον. Η νέα «τάση» είναι η προσωπικότητα, είναι η αμεσότητα, είναι η αλήθεια, είναι η ίδια η τήρηση των τάσεων. Ένας καλά ενημερωμένος πολιτικός σίγουρα το γνωρίζει και κινείται ανάλογα. Κινείται με πράξεις, με συνομιλία, με διάλογο με άτομα που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα γινόταν, με θεματικές που δεν περιμέναμε ότι ένας πολιτικός θα έθιγε. Παρατηρούμε αλλαγές που μας απομακρύνουν από αυτή τη σοβαροφάνεια του παρελθόντος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί «ψηφίζουν» πλέον…ψυχαγωγία! (vids), mynews.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.