16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚρυπτονομίσματα: Οι προσδοκίες για τα επιτόκια αναθεωρούν την τάση της αγοράς

Κρυπτονομίσματα: Οι προσδοκίες για τα επιτόκια αναθεωρούν την τάση της αγοράς


Του Αναστάση Αναστασόπουλου, 

Παρά τα απανωτά σκαμπανεβάσματα στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, φαίνεται πως θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στην αγορά, με την ποσότητα σε κυκλοφορία να αναμένεται πως θα αυξηθεί. Παράλληλα, εκτιμάται πως τα κρυπτονομίσματα σταδιακά θα γίνονται όλο και πιο αποδεκτά από το επενδυτικό κοινό, γεγονός, ωστόσο, που είναι αντικρουόμενο με τα πρόσφατα σκάνδαλα ανταλλακτηρίων, τα οποία λειτούργησαν ως αποθαρρυντικοί παράγοντες.

Το Bitcoin, προφανώς, θα συνεχίσει να είναι ο «βασιλιάς», με τα άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum, το Litecoin και το Ripple, να ενισχύουν, με τη σειρά τους, τη δημοτικότητά τους. Επιπλέον, νέα κρυπτονομίσματα και τεχνολογίες βασισμένες στο blockchain αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο, προσφέροντας λύσεις σε  διάφορα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, όπως η κλιμάκωση και η ενεργειακή απόδοση. Συνολικά, η ανάπτυξη και η ωρίμανση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων θα συνεχιστεί, μέσω της επέκτασης της χρήσης τους σε διάφορους τομείς.

Το 2022, ήταν μια χρονιά πτώσης για τα κρυπτονομίσματα, με πολλούς να θαρρούν πως το τέλος τους είναι κοντά. Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, με προκυκλικές τάσεις. Με το ξεκίνημα της νομισματικής «σύσφιξης», καθώς και λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές, όλο και περισσότεροι επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους στα κρυπτονομίσματα, στρέφοντας το  ενδιαφέρον τους σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Παρόλα αυτά, το 2023, το πεδίο φαίνεται να αλλάζει, καθώς η χρηματιστηριακή τους αξία, εν μέρει, επανήλθε. Με το ξέσπασμα της διεθνής τραπεζικής κρίσης, το επενδυτικό κοινό έγινε πιο αισιόδοξο σχετικά με τη μελλοντική στάση των Κεντρικών Τραπεζών. Μάλιστα, μεγάλη μερίδα της αγοράς πίστευε (και πιστεύει) πως ο κύκλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής έχει φτάσει στο τέλος του και πως οι Κεντρικές Τράπεζες δεν πρόκειται να διακινδυνέψουν το ξέσπασμα μιας ευρείας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό, βέβαια, αυξάνει και τις προσδοκίες για συνέχεια του υψηλού πληθωρισμού, με τα κρυπτονομίσματα για πολλούς να θεωρούνται ένα καλό μέσο αντιστάθμισης του πληθωριστικού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, οι συζητήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, έπειτα από τα σκάνδαλα που παρουσιάστηκαν σε διάφορα διεθνή ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς τους από τις κεντρικές αρχές, διοχετεύει στο κοινό μια αίσθηση ασφάλειας, προσελκύοντας ήδη επενδυτές. Παράλληλα, σταδιακά απωθούνται τα «κακόβουλα» στοιχεία από την αγορά, τα οποία έχουν αποκτήσει τη δύναμη να εκμεταλλεύονται τις τρελές διακυμάνσεις τους, λόγω της ευάλωτης μεταβλητότητας της ψυχολογίας του επενδυτικού κοινού.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Φυσικά, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των κρυπτονομισμάτων, αν και η συσχέτιση μεταξύ τους δεν είναι πάντα απόλυτη ή άμεση. Εάν η οικονομία ανακάμψει ή αν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκιά τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Τα αυξημένα επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά –με τη σειρά τους– τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί αύξηση των τιμών σε ορισμένες αγορές. Εάν οι επενδυτές αποφασίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια ασφαλής απόδοση εναλλακτικής επένδυσης, μπορεί να δειχθεί αύξηση στη ζήτηση για τα κρυπτονομίσματα, καθώς και αύξηση των τιμών τους.

Ωστόσο, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι, σε κάποια χρόνια, δε θα παράγονται νέα bitcoins και αυτό ισχύει και για άλλα κρυπτονομίσματα, οπότε, στο μέλλον, θα υπάρχει επενδυτικό κίνητρο για επένδυση, σε αντίθεση με συμβατά νομίσματα, τα οποία δημιουργούν, συνεχώς, νέα νομίσματα και αυξάνουν την προσφορά χρήματος στην αγορά, πληθωρίζοντας το νόμισμα. Φυσικά, οι επενδυτές δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν πως οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, πολλές φορές, αντανακλούν το συναίσθημα των επενδυτών κι όχι την πραγματική τους αξία, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται πιο κάτω. Αυτό το θετικό συναίσθημα οδηγεί τους επενδυτές όλο και να αγοράζουν, φουσκώνοντας την τιμή του νομίσματος. Με τα αποτελέσματά του, όταν αυτή η φούσκα σκάσει, να είναι δυσάρεστα (χρεοκοπίες, όπως FTX, TeraLuna κ.λπ, καθώς και εκατομμύρια χαμένα δολάρια επενδυτών και, κυρίως, μικροεπενδυτών)


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Why Is Bitcoin More Expensive Than Other Cryptocurrencies?, dallasnews.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστάσης Αναστασόπουλος
Αναστάσης Αναστασόπουλος
Γεννήθηκε το 2000 στην Κόρινθο. Είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Τον ενδιαφέρει η Χρηματοοικονομική και ασχολείται αρκετές ώρες με αυτή μέσα στη μέρα. Γνωρίζει Αγγλικά και στα ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται η πολιτική, η οικονομία, το χρηματιστήριο και οι ταινίες.