15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Οικιακή βοηθός» της Stephanie Land

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Οικιακή βοηθός» της Stephanie Land


Της Μιχαέλας Αθηνιώτη,

Η Stephanie Land είναι συγγραφέας και δημόσια ομιλήτρια σχετικά με το ζήτημα της φτώχειας και των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι κυρίως γνωστή για το βιβλίο της με τίτλο Οικιακή Βοηθός, που διατίθεται από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Το βιβλίο προσαρμόστηκε σε σενάριο και έγινε σειρά στην πλατφόρμα του Netflix. Γράφει συχνά άρθρα σχετικά με την πρότερη ζωή της στο επάγγελμα της οικιακής βοηθού, για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία, της οποίας ήταν θύμα.

Η Stephanie ξεκίνησε από πολύ μικρή με το όνειρο να γίνει συγγραφέας, όμως, στη ζωή της, οι δυσκολίες της στέκονταν συνεχώς εμπόδιο, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να μην μπορέσει να κατακτήσει το όνειρό της. Προτεραιότητά της ήταν η επιβίωση η δική της και της κόρης της, την οποία είχε υπό την προστασία της ως μονογονεϊκή οικογένεια. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και μόλις κατάφερνε να ορθοποδήσει και να βασιστεί στις δυνάμεις της, η ζωή τη δοκίμαζε ξανά, γκρεμίζοντας πολλές φορές όλα όσα είχε χτίσει.

Το βιβλίο της, η βιογραφία της, η περιγραφή μιας ζωής με σκληρή δουλειά, με χαμηλούς μισθούς και με τη συνεχή προσπάθεια της επιβίωσης περισσότερο παρά της καλοζωίας, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, γιατί δεν κάνει λόγο απλώς για το πώς η σκληρή δουλειά μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου, αλλά για την αδιαφορία που δείχνει η μεσοαστική τάξη για τις δυσκολίες που αναδύονται στη ζωή των συνανθρώπων τους, απλώς επειδή έτυχε να γεννηθούν σε φτωχότερα κοινωνικά στρώματα ή επειδή οι αναποδιές της ζωής δεν τους βοήθησαν να σταθούν στα πόδια τους.

H Stephanie Land με τις κόρες της. Πηγή εικόνας: cnn.com

Η βαθιά συγκινητική ιστορία της Stephanie δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων στους αναγνώστες του βιβλίου της. Συμπόνια, κατανόηση, συγκίνηση και περηφάνια για μια μητέρα που δεν τα παράτησε. Σε καμία περίπτωση δε γεννάται το αίσθημα του οίκτου ή της λύπησης. Ο αναγνώστης, πορευόμενος με τη Stephanie, νιώθει τον πόνο της, την επιμονή και το πείσμα της.

Η Stephanie, που γεννήθηκε σε μια φτωχή σχετικά οικογένεια, δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει και να ξεφύγει από τη μοίρα της. Η ξαφνική της εγκυμοσύνη ανέτρεψε το όνειρό της να φύγει μακριά από το μέρος που μεγάλωσε, για να σπουδάσει και να πάρει ένα πτυχίο. Στη συνέχεια, υφίσταται ενδοοικογενειακή βία από τον πατέρα της κόρης της, όσο συγκατοικούσαν οι τρεις τους. Έτσι αποφασίζει να φύγει και να μείνει μόνη της, παλεύοντας να προσφέρει τα απαραίτητα στη σχεδόν εννιά μηνών κόρη της. Η αναπάντεχη εγκυμοσύνη είχε ως αποτέλεσμα τις ατελείωτες ώρες εργασίας ως καθαρίστρια για να παρέχει στέγη στην κόρη της, καθαρίζοντας τις τουαλέτες των πιο πλούσιων συμπολιτών της, δίνοντας συνεχείς μάχες για να κερδίσει επιδόματα για στέγαση, βρεφονηπιακή φύλαξη και για τη διατροφή τους, που με τους πενιχρούς μισθούς της δε μπορούσε να καλύψει. Φρόντιζε, παράλληλα, τις σπουδές της, ως μια ελπίδα αλλαγής της ζωής της δικής της και της κόρης της.

Όμως, παρά τις δυσκολίες, μέσα σε όλα τα εμπόδια που της έθετε η ζωή, η Stephanie έγραφε όλα όσα δε μπορούσε να πει, γιατί φοβόταν να μην κριθεί. Έγραφε για τη ζωή τη δική της, τη δουλειά της μέχρι εξαντλήσεως, για τον συνεχή αγώνα και την προσπάθεια να καταρρίψει τις κοινωνικές προκαταλήψεις κατά των φτωχών εργαζομένων. Έγραφε, ώστε να θυμάται τις στιγμές της ζωής της, μια λυτρωτική συνήθεια, τις στιγμές της μαζί με την κόρη της, αλλά έγραφε και για τους πελάτες της, έκανε συγκρίσεις και προσπαθούσε να γεμίσει τον εαυτό της αισιοδοξία, για να μπορέσει να συνεχίσει.

Πηγή εικόνας: womeninneed.ca

Το θάρρος και η αποφασιστικότητα της Stephanie διατρέχουν το βιβλίο. Είναι πηγή κουράγιου, δύναμης και έμπνευσης για τη συνέχεια της μάχης που έρχεται συνοδεία με τη ζωή που ζούμε. Το βιβλίο Οικιακή βοηθός διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά ότι μπορεί μια μάχη να χάνεται, στο τέλος, όμως, μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο. Η ακατανίκητη εσωτερική δύναμη ξεχειλίζει από τη Stephanie, αν και ίσως σε μερικές στιγμές φαίνεται να θέλει να τα παρατήσει, όμως, το φως της ζωής της κόρης της θυμίζει σε κάθε αναγνώστη για ποιον λόγο αξίζει να παλεύει, για να κερδίσει όλα όσα επιθυμεί στη ζωή του.

Το βιβλίο Οικιακή βοηθός είναι η ιστορία της Stephanie Land, αλλά όχι μόνο. Είναι μια ιστορία απαράμιλλου θάρρους, αποφασιστικότητας και ψυχικής δύναμης. Η ιστορία της Stephanie εμπεριέχεται στη λίστα των προτεινόμενων βιβλίων του Barack Obama. Ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει δηλώσει αναφορικά με την ιστορία ότι είναι: «Η συγκλονιστική ματιά μιας μοναχικής μητέρας απέναντι στις ταξικές διακρίσεις της Αμερικής, μια ιστορία για όλες εκείνες τις οικογένειες που σχοινοβατούν για να επιβιώσουν και μια υπενθύμιση για την αξιοπρέπεια της εργατικής τάξης».

Το βιβλίο έγινε bestseller και έλαβε υποψηφιότητα στα Goodreads Choice Awards στην κατηγορία της καλύτερης αυτοβιογραφίας. Η μεγάλη επιτυχία του ενισχύθηκε από τη μεταφορά του στις οθόνες με τη σειρά του Netflix, που η συγκινητική ιστορία άγγιξε τους θεατές. Αν και η πλοκή της σειράς έχει κάποιες διαφορές από το αρχικό κείμενο της Land, ώστε να προσαρμοστεί το σενάριο για την τηλεόραση, εντούτοις και στη σειρά τονίζονται οι δυσκολίες και η σκληρότητα της φτώχειας σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχαέλα Αθηνιώτη
Μιχαέλα Αθηνιώτη
Γεννήθηκε το 2002 στον Πειραιά. Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειώνοντας τις σπουδές της, επιθυμεί να ασχοληθεί με το marketing. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και σκοπεύει να μάθει όσες πιο πολλές μπορεί, ενώ ήδη γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και μαθαίνει Ισπανικά και Ιταλικά, παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι εθελόντρια σε ζωοφιλικές εταιρίες και περνάει τον ελεύθερό της χρόνο με τα σκυλιά της ή διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία.