14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Φονική Παλίρροια» του Σαμ Λόιντ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Φονική Παλίρροια» του Σαμ Λόιντ


 Της Άννας-Νικολέτας Γρίβα,

«Η ζωή μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή». Αυτό είναι, ίσως, το βασικό χαρακτηριστικό της πλοκής του λογοτεχνικού θρίλερ Φονική Παλίρροια του Σαμ Λόιντ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. «Η είδηση δεν πέφτει πάνω στο κεφάλι της μονομιάς σαν τη λεπίδα της γκιλοτίνας. Δεν υπάρχει ακαριαία καρατόμηση. Τίποτα τόσο ευσπλαχνικό. Αυτή η είδηση ταξιδεύει με το πάσο της, σέρνοντας τα πόδια της και αποκαλύπτοντας σταδιακά τη φρίκη της. Ωστόσο, αναγγέλλει την άφιξή της με βιαιότητα με ένα επίμονο σφυροκόπημα στην εξώπορτα του σπιτιού της Λούσι Λοκ».

Η Λούσι Λοκ, ο κεντρικός χαρακτήρας, αντιμετωπίζει –όπως υπονοεί και το παραπάνω απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου– μία τραγωδία, όταν ανακαλύπτει πως ενώ τα είχε όλα, τα έχασε σε μια στιγμή. Από ένα τηλεφώνημα μαθαίνει ότι το ιστιοπλοϊκό πάνω στο οποίο βρισκόταν ο αγαπημένος της σύζυγος, Ντάνιελ, εντοπίζεται ακυβέρνητο να παραδέρνει στα ανοιχτά. Ο σύζυγός της έχει εξαφανιστεί κι η ίδια αρχίζει να αναρωτιέται: Μήπως ήταν ο ίδιος που πήρε το σκάφος τους και βγήκε στη θάλασσα; Και αν αυτή είναι η αλήθεια, πού βρίσκεται τώρα;

Πηγή εικόνας: wallpaperflare.com

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκινά εν μέσω ενός τεράστιου κύματος κακοκαιρίας και αμέσως η Λούσι αρχίζει να λύνει το μυστήριο. Η λύση, όμως, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους της. Στο ιστιοπλοϊκό της οικογένειας, ο Ντάνιελ δεν ήταν μόνος του. Θα επιστρέψουν, λοιπόν, στην αγκαλιά της Λούσι ο σύζυγος και τα παιδιά της; Η ίδια η Λούσι είναι τελικά πλήρως αθώα; Τις απαντήσεις λαμβάνει ο αναγνώστης σιγά-σιγά και μέσα από πολλές ανατροπές στην πλοκή, γνωρίζοντας παράλληλα εις βάθος την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων.

Αυτή είναι και η βασικότερη επιτυχία του βιβλίου. Η πλοκή έχει τη δύναμη ενός αστυνομικού μυθιστορήματος και την αγωνία ενός θρίλερ, χωρίς, όμως, να επικαλύπτει την ενδελεχή ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων. Η πλοκή εκτυλίσσεται με τρόπο αριστοτεχνικό, αλλά κύριο συστατικό της είναι το ψυχογράφημα των ηρώων, στο οποίο βασίζονται και όλες οι ανατροπές. Οι αντιδράσεις ανθρώπων, οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους παρουσιάζονται τόσο παραστατικά, που ο αναγνώστης νιώθει πως ακούει τους πρωταγωνιστές να μιλούν στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή. Η ανθρώπινη διάσταση και η εκπληκτική απόδοσή της από τον συγγραφέα κυριαρχούν.

Δε θα μπορούσε, όμως, κανείς να παραλείψει και την αναφορά στις ζωντανές περιγραφές του σκηνικού, το οποίο αντικατοπτρίζει πλήρως την ταραγμένη ψυχή των ηρώων. Η θλίψη και ο φόβος ταιριάζουν με το απόλυτο γκρίζο του Ατλαντικού Ωκεανού, τη θύελλα και τη φονική παλίρροια. Τελικά, όμως, ο Λόιντ πρυτανεύει τα πολύ θετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και δείχνει εμφανώς την πίστη του στον άνθρωπο και τις αντοχές του. Και, βεβαίως, επιβεβαιώνεται.

Πηγή εικόνας: cbsnews.com

Ποιος είναι, όμως, ο συγγραφέας που βρίσκεται πίσω από το αριστοτεχνικό στήσιμο του θρίλερ αυτού; Ο Σαμ Λόιντ μεγάλωσε στο Χάμσαϊρ, φτιάχνοντας ιστορίες και μυστικά κρησφύγετα στα γύρω δάση. Σήμερα, ζει στο Σάρεϊ με τη γυναίκα του, τους τρεις γιους τους και τον σκύλο τους. Το Δάσος της Μνήμης, το πρώτο του θρίλερ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ η Φονική Παλίρροια είναι το δεύτερο βιβλίο του για ενήλικες. Ο λόγος του ρέει, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη δεξιοτεχνία του μεταφραστή Νεκτάριου Καλαϊτζή.

Όπως καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς, η Φονική Παλίρροια —το στήσιμο της οποίας βασίζεται στην αρχαιοελληνική θεωρία κάθαρσης μέσω τραγωδίας, όπως διατυπώθηκε αυτή από τον Αριστοτέλη– είναι ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα, ακόμα και σε αναγνώστες που δεν αγαπούν τα θρίλερ, στους οποίους, άλλωστε, ανήκω και εγώ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, και είναι φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Βιολογίας. Την ενδιαφέρουν θέματα που αφορούν την έρευνα και τις επιστήμες, και ιδίως τη βιολογία, την ιατρική, το διάστημα, τη φιλοσοφία και τη βιοηθική, ενώ παράλληλα αγαπά την αρθρογραφία. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τον μοντέρνο χορό και ερασιτεχνικά με την αστροφωτογραφία.