14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΤο dropshipping στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Το dropshipping στο ηλεκτρονικό εμπόριο


Της Δήμητρας Αργυρού,

Το dropshipping είναι ένα νόμιμο επιχειρηματικό μοντέλο που πολλοί επιχειρηματίες έχουν χρησιμοποιήσει, για να δημιουργήσουν επιτυχημένα ηλεκτρονικά καταστήματα. Πλέον, το dropshipping αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους να βιοπορίζεται κάποιος online και –σύμφωνα με τα Google Trends– η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς. Αυτό υπογραμμίζει τη βιωσιμότητά του ως πηγή εισοδήματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες νομικές απαιτήσεις και ζητήματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, πριν ξεκινήσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αναλυτικότερα, το dropshipping είναι μια συμφωνία, με την οποία ένας προμηθευτής συμφωνεί να πουλήσει αγαθά σε έναν λιανοπωλητή, ο οποίος πουλά τα αγαθά σε πελάτες. Ο λιανοπωλητής δεν έχει στην κατοχή του τα αγαθά, δηλαδή δεν έχει στην πραγματικότητα απόθεμα, αλλά ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ του προμηθευτή και του πελάτη. Αφού ένας πελάτης παραγγείλει κάτι στο διαδίκτυο, η επιχείρηση dropshipping στέλνει το προϊόν απευθείας στον πελάτη. Είναι ένας τρόπος για τις μεγάλες και τις μικρές εταιρείες να προμηθεύονται προϊόντα, ενώ, παράλληλα, κερδίζουν χρήματα και εξοικονομούν χώρο αποθήκευσης.

Πηγή Εικόνας: oberlo.com

Μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το AliExpress, το Amazon, το eBay και άλλες, έχουν αναγνωρίσει και επιτρέψει το dropshipping, αλλά με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που πρέπει να ακολουθεί ο πωλητής. Για παράδειγμα, η Amazon δεν επιτρέπει σε έναν πωλητή dropshipping να πουλά αντικείμενα από προμηθευτές, όπως η ίδια η Amazon, ή προμηθευτές που ήδη πωλούν στην πλατφόρμα.

Αυτός ο τύπος διευθέτησης δεν αντιμετωπίζεται συγκεκριμένα από κανένα νόμο, αλλά διέπεται από γενικές αρχές του δικαίου των συμβάσεων, του δικαίου της αντιπροσωπείας κλπ. Μια σύμβαση ή συμφωνία δεσμεύει τον προμηθευτή και τον πωλητή σε μια τυπική συμφωνία αποστολής.

H εύκολη απάντηση στο εάν είναι νόμιμο το dropshipping, είναι πως ναι, είναι νόμιμο. Μπορεί να εγερθούν νομικά ζητήματα ανάλογα με τον προμηθευτή, αλλά το dropshipping από μόνο του είναι μια απολύτως νόμιμη μέθοδος εκπλήρωσης της παραγγελίας. Το σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται ένα Συμφωνητικό Συμφωνίας Dropshipping.

Πηγή Εικόνας: nucleoexpert.com
  1. Χρειάζεται άδεια επιχείρησης;

Παρόλο που το dropshipping είναι μια νόμιμη διαδικτυακή επιχείρηση, δεν απαιτείται και επιχειρηματική άδεια. Η έναρξη μιας επιχείρησης dropshipping –χωρίς αυτό– είναι μια κοινή πρακτική, ειδικά μεταξύ των αρχαρίων εμπόρων. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι απαραίτητο να αποκτηθεί άδεια επιχείρησης, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υφίσταται.

  1. Τι γίνεται με την ευθύνη;

Εάν υπάρχει επαγγελματική άδεια, υφίσταται περιορισμένη προσωπική ευθύνη, κάτι που είναι σημαντικό εάν προκύψουν προβλήματα με το ηλεκτρονικό κατάστημα. Επιπλέον, ανάλογα με τον προμηθευτή, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ελαττωμάτων του προϊόντος με βάση διαφορετικούς κανονισμούς παραγωγής.

  1. Τι δείχνει, επίσης, ότι το κατάστημα dropshipping είναι νόμιμο;

Τα παρακάτω στοιχεία δεν είναι απαραίτητα, ωστόσο, θα κάνουν ένα κατάστημα να φαίνεται πιο αξιόπιστο:

α) Πολιτική επιστροφής χρημάτων

Παρόλο που η πολιτική επιστροφής χρημάτων δεν απαιτείται από τον νόμο, είναι καλή ιδέα να υπάρχει. Βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ρυθμίζει τα προβλήματα που –ενδέχεται– να τύχουν με ένα ελαττωματικό αντικείμενο.

β) Όροι και Προϋποθέσεις

Η πολιτική όρων και προϋποθέσεων είναι ένα νομικό έγγραφο, που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να προστατεύσουν τις εταιρείες τους. Αυτό το νομικό έγγραφο καθορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της επιχείρησης και των πελατών.

γ) Πολιτική Απορρήτου

Η πολιτική απορρήτου είναι ένα νομικό έγγραφο, που εξηγεί πώς μια επιχείρηση συλλέγει, χρησιμοποιεί, αποκαλύπτει και προστατεύει τα δεδομένα των πελατών της.

Πηγή Εικόνας: grandeslogros.co

Στα αρνητικά αυτής της μεθόδου, ένα περιστατικό που συμβαίνει συχνά και καθίσταται ιδιαίτερα παραπλανητικό είναι όταν οι προμηθευτές χρησιμοποιούν παράνομα ένα λογότυπο με εμπορικό σήμα ή την πνευματική ιδιοκτησία άλλης εταιρείας. Αυτό το πιθανό πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με μια σταθερή Συμφωνία Dropshipping.

Εν κατακλείδι, το dropshipping είναι ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Η όλο και αυξανόμενη χρήση του ίσως δημιουργήσει στο μέλλον το πρόσφορο έδαφος, ώστε να ρυθμιστεί από το δίκαιο ενδελεχώς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Is Dropshipping Legal? + 7 Risks to be Aware of, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Αργυρού
Δήμητρα Αργυρού
Γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα και σπουδάζει στο τμήμα νομικής του ΕΚΠΑ .Έχει κλίση προς το διεθνές και το Ενωσιακό δίκαιο, ενώ τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δίκαιο του διαστήματος. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και τον τελευταίο καιρό ασχολείται με την εκμάθηση της αραβικής. Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην αρθρογραφία, μέσω του OffLine Post.