14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΗ Δυναμικότητα της Νέας Αρχής

Η Δυναμικότητα της Νέας Αρχής


Της Σοφίας Κατωπόδη,

Πολύ σημαντικοί υποστηρίζουν πως η συνταγή για την επιτυχία, και κατ’ επέκταση για την ευτυχία, είναι οι στόχοι. Πολύ σωστά, οι στόχοι, ή αλλιώς τα μονοπάτια που θα χαράξεις. Οι άνθρωποι καθημερινά, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, θέτουν στόχους. Άλλος θέλει να φτιάξει την εικόνα του, άλλος την καριέρα του, άλλος το μέλλον του, άλλος την ψυχή του. Ξέρεις, όσον αφορά τους στόχους, δεν είναι απαραίτητο να είναι ένας και σημαντικός ή να επικεντρώνεται σε μία μόνο πτυχή μας. Μπορεί να είναι πολλοί, μικροί και μεγάλοι, τόσοι που να καλύπτουν ο ένας τον άλλον.

Βέβαια, το μυθιστόρημα των στόχων, γιατί για μυθιστόρημα πρόκειται, όταν τόσα κεφάλαια της ζωής σου γράφονται και σκηνοθετούνται γύρω από αυτούς, δεν είναι πάντα ευανάγνωστο. Κάποιες σελίδες χρειάζονται δύο και τρεις φορές ανάγνωση, ξανά και ξανά, ώστε να κατανοήσεις, κάποιες άλλες μπορεί να σε συνεπάρουν και να συγκεντρωθείς μόνο σε αυτές, κάποιες άλλες μπορεί να σε ανταμείψουν και να σου δώσουν τη δύναμη να τελειώσεις αυτό το βιβλίο και κάποιες άλλες, ίσως και να ενεργοποιήσουν το κουτάκι της ματαίωσης και της αδυναμίας. Μαζί με αυτές, μπορεί να έρθουν και οι άλλες σελίδες, που μπορεί να σε κάνουν να ξεχάσεις για ποιο λόγο ξεκίνησες αυτό το μυθιστόρημα.

Σε οποιοδήποτε σενάριο, το μυθιστόρημα αυτό εμπεριέχει και απαριθμείται από 365 σελίδες-ευκαιρίες. Καθόλου τυχαία με αυτό το άρθρο, λοιπόν, βαδίζουμε στις τελευταίες σελίδες του έτους και του μυθιστορήματος. Τις μέρες αυτές, το κουτάκι των συναισθηματισμών αυτόματα, με τα λαμπάκια και τις ευωδίες των χριστουγεννιάτικων γλυκών, ανοίγει. Μέσα στην αναπόληση, λοιπόν, των παιδικών σου στιγμών, τη λησμονιά, τη νοσταλγία των παλιών σου συνηθειών, τα μελομακάρονα και το οικογενειακό τραπέζι στην αλλαγή του χρόνου, κάνεις ένα βήμα πίσω. Παρατηρείς ό,τι περισσότερο μπορείς, θυμάσαι ποιος είσαι μέσα από όλα αυτά τα χρόνια, γεμάτος από τόσα κεφάλαια. Ύστερα, περιορίζεις τη σκέψη σου και θυμάσαι τους στόχους που είχες θέσει πέρυσι τέτοια μέρα. Ξεκινάς και τσεκάρεις τα κουτάκια. Κάποια μουτζουρώθηκαν και κάποια έμειναν κενά, κάποια άλλα δεν χρειάζεται να βρίσκονται ακόμα εκεί, αφού άλλα, ιδανικότερα για εσένα έρχονται να τα αντικαταστήσουν.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Ήρθε αυτή η στιγμή λοιπόν πια. Έρχεται η νέα αρχή, ο επόμενος χρόνος. Ο επόμενος τόμος. Πάντα δυναμικά. Η προετοιμασία σου για τη νέα αρχή είναι κάθε άλλο παρά αντανακλαστική, θα ‘λεγες, εφόσον αναζητάς την εξέλιξη. Η αρχή, λοιπόν, και ό,τι αυτή μπορεί να φέρει, συνοδεύεται από μία επερχόμενη δυναμικότητα για την επίτευξη των στόχων. Γνωρίζω πως όλοι μας πριν από κάθε νέο έτος θέτουμε στόχους που λέμε πως ό,τι και να γίνει, θα πετύχουμε. Αυτό είναι το πνεύμα, αρχικά. Έτσι ξεκινάει μια καλή ιστορία.

Αρχικά, το θέλεις πολύ. Στη συνεχεία, τη θέλησή σου απλώς τη φθείρει –ή μάλλον την καταπλακώνει– ο χρόνος πολλές φορές και οι προτεραιότητες της καθημερινότητας. Μην σε αγχώνει. Η θέληση δεν φεύγει αν εσύ ο ίδιος δεν τη διώξεις. Είναι και θα είναι εκεί, όσο εσύ ορίσεις. Όσους στόχους και να βάλεις, όποια ημέρα του χρόνου, θα τους πετύχεις, αν εσύ το θέλεις πραγματικά. Από την εμπειρία μου, ωστόσο, θα σε συμβούλευα να εκμεταλλευτείς αυτό το ολόφρεσκο ξεκίνημα. Ταιριάζει απόλυτα και σε βοηθά να απομακρύνεις τις τύψεις και τις ενοχές που μπορεί να αισθάνεσαι αυτή την εποχή. Εκμεταλλεύσου, ακόμα, όλες τις κοινότυπες και χιλιοακουσμένες φράσεις «νέο έτος, νέα εποχή, νέα βήματα, νέα αρχή, new me». Στο τέλος της ημέρας, και αυτές οι φράσεις αποτελούν μία απόφαση, έναν στόχο.

Καλή αρχή. Καλή χρονιά με υγεία, σωματική και ψυχική. Καλό ξεκίνημα στο νέο σου βιβλίο. Και σε κάθε νέο σου βιβλίο από εδώ και πέρα. Best seller και μη. Από τη στιγμή που έχεις την ευχέρεια, κάθε χρόνο να ξεκινάς και να θέτεις στόχους ξανά και ξανά και να χαράζεις το σωστό μονοπάτι, μην το ξεχνάς.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Κατωπόδη
Σοφία Κατωπόδη
Γεννήθηκε στην Πρέβεζα σε μια μικρή γραφική πόλη που βρέχεται ολόγυρά της από το Ιόνιο. Πλέον, μένει στην Πάτρα διανύοντας το τέταρτο έτος Φιλολογικών σπουδών της. Εκτός από την συγγραφή, της αρέσει να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο της με τους φίλους της, με μεγάλους περιπάτους στη φύση, μαγειρεύοντας και ανακαλυπτοντας μουσική.