15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Γραμμής Μαρτύρων και οι απαραίτητες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών

Η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Γραμμής Μαρτύρων και οι απαραίτητες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Δυστυχώς, για άλλη μια εβδομάδα η επικαιρότητα είναι ζοφερή, με το θέμα της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία υπήρξε θύμα νοσηρών μυαλών, που δε δίστασαν να την εκπορνεύσουν. Μια είδηση που σόκαρε το πανελλήνιο, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο δράσης των εμπλεκομένων. Η βιαιότητα της υπόθεσης και η μικρή ηλικία του παιδιού, που στην ουσία έπεσε θύμα trafficking, έθεσε στο προσκήνιο, και μάλιστα δια στόματος της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τη δημιουργία μιας γραμμής καταγραφής μαρτυριών. Μια γραμμή στην οποία θα απευθύνονται όλοι όσοι έχουν δει ή ακούσει κάτι, στοχεύοντας στην πρόληψη και όχι απλά στην καταστολή ενός εγκλήματος.

Είναι γεγονός πως πολλές κακουργηματικές πράξεις στην Ελλάδα κωλύονται λόγω μη επάρκειας πληροφοριών γύρω από τη δράση των θυτών. Έτσι, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην κατάσταση αυτή με αφορμή την επικαιρότητα, σχολιάζοντας πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας να δημιουργήσει μηχανισμούς στους οποίους οι πολίτες που γνωρίζουν οτιδήποτε για κάποιο θέμα θα μπορούν να μιλούν χωρίς να φοβούνται, αφού το πλήθος μαρτυριών είναι απολύτως απαραίτητο και για την απονομή δικαιοσύνης.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, όμως, δε στάθηκε μόνο σε αυτό, αλλά αναφέρθηκε και στην έλλειψη κοινωνικών λειτουργών από τις κοινωνικές δομές των Δήμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος διαθέτει μόνο 6, δηλαδή κάθε κοινωνικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για 106 χιλιάδες περίπου πολίτες. Πρόκειται για μια ειδικότητα η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών, όπως στην επαρκή στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης παιδικής κακοποίησης. Άλλωστε, τέτοιου είδους υποθέσεις ζητούν σοβαρή έρευνα από τις κοινωνικές υπηρεσίες αν πρόκειται για κάποια καταγγελία, ενώ, ταυτόχρονα, οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν καταστάσεις για τις οποίες ένας εισαγγελέας θα επενέβαινε αυτεπαγγέλτως.

Τα τελευταία χρόνια καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια επικαιρότητα που μας ξεπερνάει. Καθημερινά, οι ειδήσεις γίνονται ολοένα και πιο μαύρες. Ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες, παιδεραστία και διάφορες άλλες μορφές «βίας» καθημερινά κατακλύζουν τους τίτλους των ειδήσεων. Στην ουσία, κάποιος βλέπει ή ακούει, αλλά δεν μιλάει. Καθημερινά, γίνονται καταγγελίες που δεν στοιχειοθετούνται πλήρως μέχρι να αποβεί το μοιραίο. Η Πολιτεία φαίνεται, δυστυχώς, αμέτοχη, αφού έχει περιοριστεί στον ρόλο του καταστολέα, έχοντας αποτύχει να προλάβει το οτιδήποτε. Ένας τρόπος, επομένως, να επανακτήσει τον έλεγχο είναι οι κοινωνικές δομές να δουλέψουν επιτέλους όπως πρέπει.

Πηγή εικόνας: Net-time.gr

Καταληκτικά, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ευτυχώς, αν και κατόπιν εορτής, έχει αντιληφθεί το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την πρόληψη σοβαρών εγκλημάτων που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και η μοναδική, αφού ανάλογη πρόταση δεν έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό από κανέναν. Δυστυχώς, όμως, η πρότασή της για τη γραμμή των μαρτύρων και την πρόσληψη επιπλέον κοινωνικών λειτουργών δεν έχει λάβει την αναγνώριση που αξίζει, ενώ από κανέναν δεν έχει σχολιαστεί. Με τα τόσα συμβάντα γύρω μας, αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί. Με χιλιάδες γεγονότα τέτοιου βεληνεκούς, η γραμμή θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη από χθες, ώστε σήμερα να είχε βγει και η προκήρυξη για κοινωνικούς λειτουργούς. Άλλωστε, τόσο καιρό βλέπουμε να γίνονται προσλήψεις στην αστυνομία και τον στρατό, χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια… Καιρός, λοιπόν, κι αυτός ο κλάδος να λάβει εμπράκτως από την Πολιτεία την αναγνώριση που αξίζει, ενισχύοντας, όπως πρέπει, την πρόληψη και όχι απλά την καταστολή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μιχαηλίδου για Κολωνό: Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών για μαρτυρίες πολιτών, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.