15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαCoworking spaces: Είναι η νέα μόδα στην εργασία;

Coworking spaces: Είναι η νέα μόδα στην εργασία;


Της Μαρίας Μπότη,

Οι μεγάλες αλλαγές που συνδέονται κυρίως με τον οικονομικό και τον τεχνολογικό κλάδο, δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και επαναπροσδιορίζουν τις συνθήκες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια αναδύθηκε μία νέα μόδα εργασίας:˙η εργασία σε συνεργατικούς χώρους (co-working spaces).

Δεν είναι ένας όρος που εμφανίστηκε πρόσφατα, καθώς επικρατεί σε πολλές χώρες εδώ και μερικά χρόνια και φαίνεται πως θα συνεχίσει, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας νόρμας σε ό,τι αφορά την εργασία. Αναφορικά με την Ελλάδα, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένοι, μετά την έλευση της πανδημίας η φήμη τους εξαπλώθηκε.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Οι συνεργατικοί χώροι εργασίας μάς είναι ιδανικοί για ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ανθρώπους που εργάζονται απομακρυσμένα (remote working). Είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που εξυπηρετούν απόλυτα όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όταν θέλουν να συγκεντρωθούν, να μελετήσουν, να συζητήσουν για τη δουλειά, να συνεργαστούν. Οι παροχές των συνεργατικών χώρων ποικίλουν, ωστόσο, οι περισσότεροι διαθέτουν μεμονωμένα γραφεία, ταχύτατες συνδέσεις διαδικτύου, προσωπικά ντουλάπια, εκτυπωτές, scanners, υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων, αίθουσες συνεδριάσεων (meeting rooms), καθιστικό και κουζίνα. Φυσικά, κάποια co-working spaces παρέχουν αυξημένες υπηρεσίες με το ανάλογο κόστος (εβδομαδιαίο, μηνιαίο, ετήσιο).

Είναι η τέλεια λύση για όσους έχουν ευελιξία στη δουλειά τους! Προτιμάται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, άτομα που δουλεύουν απομακρυσμένα.

Η τηλεργασία –που αυξήθηκε ραγδαία από την αρχή της πανδημίας– συχνά απομονώνει το άτομο και του αφαιρεί τα οφέλη της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεπίδρασης που παράγει η συναναστροφή με άλλους εργαζομένους. Ως εκ τούτου, οι συνεργατικοί χώροι «ήρθαν» ως απάντηση στην ανάγκη για επικοινωνία και συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους, που βελτιώνει την αποδοτικότητα και συμβάλλει στην ψυχολογική ευημερία. Οι συγκεκριμένοι χώροι ολοένα και αυξάνονται, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξή τους θα συνεχίσει και μετά το πέρας της πανδημίας.

Παράλληλα, οι συνεργατικοί χώροι λειτουργούν πολλές φορές ως δίχτυ ασφαλείας στην αυξανόμενη επισφάλεια των τελευταίων ετών. Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζει άμεσα τις αποφάσεις των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η αυξητική τάση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων, εκτόξευσαν τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δυσεύρετοι και με υψηλά μισθώματα. Έτσι, οι συνεργατικοί χώροι αποτέλεσαν την ιδανική λύση για προσβάσιμους εργασιακούς χώρους, με σχετικά χαμηλά έξοδα και ευχάριστο περιβάλλον.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, στην υλοποίηση μεγαλύτερων έργων και στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας. Η συνεχής αλληλεπίδραση των εργαζομένων που προσφέρει η γεωγραφική εγγύτητα, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για συγκέντρωση, παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων, ενθαρρύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και αυξάνονται οι νέες γνώσεις.

Ειδικά για τους νέους αυτοαπασχολούμενους, οι συνεργατικοί χώροι προσφέρουν μια πρώτη «δεξαμενή» εν δυνάμει πελατών και ένα πρώτο επαγγελματικό δίκτυο, καθώς συναναστρέφονται με ποικίλες ειδικότητες, εμπνέονται, υιοθετούν νέες ιδέες και σχεδιάζουν καλύτερα τα πρώτα τους βήματα.

Αλλά και για τους νεαρούς εργαζομένους, τα co-working spaces προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για τα πρώτα βήματα γνωριμίας με την αγορά εργασίας. Τα περισσότερα coworking spaces προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινότητες και να διασυνδέσουν τα μέλη τους, καθώς δεν αποτελούν μόνο χώρο εργασίας, αλλά δίνουν μεγάλη βάση στην άνθιση των συνεργασιών. Για αυτό και οργανώνουν events, προωθώντας τις συναντήσεις μεταξύ των μελών της κοινότητας που επιχειρούν να χτίσουν.

Παράλληλα, τα co-working spaces αποτελούν τη σωτήρια επιλογή για όσους εργαζομένους αναγκάζονται να ταξιδεύουν και να δουλεύουν μακριά από τη βάση τους. Πέραν του ότι βρίσκονται συνήθως σε κεντρικά σημεία στις πόλεις, οι εργαζόμενοι έχουν την ασφάλεια ότι θα έχουν ένα κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για αποδοτική εργασία.

Σίγουρα, οι συνεργατικοί χώροι εργασίας είναι φτιαγμένοι εξ ορισμού για την ανάπτυξη του καινούριου, άρα πιο επίκαιροι από ποτέ. Προσφέρουν τη διάθεση, την επικοινωνία, τη συνεργασία και την έμπνευση που στερήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού. Αποτελούν μία «ανάσα» στο αίσθημα μοναχικότητας και απομόνωσης «από τον έξω κόσμο» που δημιουργείται σε πολλούς εργαζομένους, λόγω της διάβρωσης των ορίων μεταξύ του σπιτιού και του επαγγελματικού βίου.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Αναμφίβολα, τα co-working spaces είναι μία μόδα που ήρθε για να μείνει και στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται και κερδίζουν την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων εργαζομένων. Και αυτό, γιατί αποτελούν μία «ακτίδα αισιοδοξίας» σε ένα δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, που κυριαρχεί πολλές φορές ο ανταγωνισμός, η απομόνωση και η έλλειψη όρεξης. Προσφέρουν ένα ευχάριστο περιβάλλον που ξεχωρίζει η έμπνευση, η καινοτομία, η συνεργασία, η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση.

Και εάν ποτέ αναρωτηθείτε εάν είναι η κατάλληλη επιλογή για την εργασία σας ένα co-working space, η απάντηση είναι σίγουρα ναι!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Συνεργατικοί χώροι εργασίας: χαρακτηριστικά, τάσεις και προτάσεις πολιτικής, Ερευνητικά Κείμενα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, researchgate.net, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.