15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσική5+1 άλμπουμ της εγχώριας ροκ σκηνής που δεν ήξερες μέχρι σήμερα

5+1 άλμπουμ της εγχώριας ροκ σκηνής που δεν ήξερες μέχρι σήμερα


Του Δημήτρη Σεργάκη,

Ένα από τα καλά του ίντερνετ είναι πως με ένα κλικ μπορείς να βρεις αμέτρητη νέα μουσική, προερχόμενη από μικρές ή μεγάλες μπάντες, από στούντιο ή από υπόγεια και παλιά προβάδικα. Βέβαια, αν ξεκινούσαμε να αναφέρουμε ανεξάρτητα συγκροτήματα που αξίζει να ακούσει κανείς, η λίστα θα ήταν ατέλειωτη. Για αυτό, επιλέχθηκαν κάποια άλμπουμ από μπάντες που έχουν ανεξήγητα χαμηλό αριθμό ακροατών στο ίντερνετ (μέσος όρος 300 μηνιαίους ακροατές στο Spotify), παρόλο που οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες έχουν πιστό κοινό στα lives της τοπικής σκηνής. Πολύ πιθανόν, ακούγοντας τα παρακάτω άλμπουμ να αναρωτηθείτε και εσείς, όπως εγώ, πόσες ακόμη «καλές» ελληνικές μπάντες βρίσκονται βαθιά κρυμμένες εκεί έξω. Μα στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή, το «όποιος ψάχνει βρίσκει» ισχύει και με το παραπάνω. Σε καμία περίπτωση η ελληνική μουσική σκηνή δεν υστερεί από ταλαντούχους μουσικούς γεμάτους πάθος και ιδέες, αλλά ο ακροατής είναι που πρέπει να μάθει να «ψάχνει», παρά να ακούει οτιδήποτε βρίσκεται στην επιφάνεια. Ακολουθεί, λοιπόν, μία σύντομη λίστα, από 5+1 άλμπουμ της εγχώριας ροκ σκηνής που πιθανόν δεν ήξερες και ίσως σε πείσει να αρχίσεις να ψάχνεις.

Breath After Coma – Woke up in Babel (2019)

Πηγή Εικόνας: breathafetrcomaband.bandcamp.com

Το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ των Breath after Coma μάς αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για μία Alternative Heavy Rock/Garage Rock μπάντα που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια μουσική σκηνή εδώ και χρόνια. Σε σχέση με το debut album τους Leaders, διακρίνεται ένας πιο “raw” ήχος και χαρακτηριστική “garage” αισθητική, θέλοντας να πετύχουν την αίσθηση του live, τόσο στη μουσική όσο και στα φωνητικά. Πέρα, όμως, από τη διαφορά στον χαρακτήρα, είναι φανερή η εξέλιξη και η ωριμότητα στη μουσική τους. Αρκετά heavy/stoner στοιχεία, καλοδουλεμένα riffs και εντυπωσιακές κορυφώσεις. Για το κομμάτι “Make Amends”, έχουν γυρίσει μια ταινία σχεδόν μικρού μήκους με animation στοιχεία. Εκπληκτική ενέργεια και συνοχή.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ.

Odysseas TziritasGonzo Bliss (2020)

Πηγή Εικόνας: rocking.gr

Όταν κυκλοφόρησε το Gonzo Bliss, το πρώτο του studio album, ήταν μόλις 18 ετών. O Οδυσσέας Τζιρίτας είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες στην εγχώρια εναλλακτική σκηνή. Η μουσική του έχει μία πολύ χαρακτηριστική ταυτότητα και συνδυάζει διαφορετικές μουσικές επιρροές. Ο ήχος του θυμίζει ‘90s με το παρόν το pop στοιχείο σε ολόκληρο τον δίσκο. Δυνατές κιθάρες, χαρακτηριστικές μπασογραμμές και ιδιαίτερα δημιουργικό songwriting. Απρόσμενα πλούσιος δίσκος, γεμάτος ολόφρεσκες ιδέες που σε κάνουν να εκπλήσσεσαι συνεχώς από την ωριμότητα και την εξέλιξη της μουσικής ενός 18χρονου καλλιτέχνη. Ένα άλμπουμ με εξαιρετική παραγωγή, που σου τραβάει την προσοχή μέχρι το τέλος χωρίς να σε κουράσει λεπτό.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ.

MavileThe Final Hand (2021)

Πηγή Εικόνας: open.spotify.com

Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή και στην Κρήτη, σίγουρα έχεις πετύχει ένα τρίο από μουσικούς του δρόμου, με εκρηκτική ροκ μουσική, έναν τύπο με χαρακτηριστική βραχνάδα και ένα τεράστιο κοινό να τους περικυκλώνει κάθε φορά. Αυτοί είναι οι Mavile, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Ο κόσμος τους αγάπησε μέσα από τον δρόμο και εκεί επιλέγουν να συνεχίζουν να δίνουν τις συναυλίες τους. Πέρα από την απίστευτη ενέργειά τους και τα χαρακτηριστικά φωνητικά, η «ιστορία» τους είναι που δίνει μία γοητεία σε αυτό το άλμπουμ. Σε κάθε ακρόαση, φαντάζεσαι τη μουσική να γεννιέται σε κάποιον πεζόδρομο αργά το βράδυ, με τον κόσμο να σταματάει και να παρατηρεί σιωπηλός. Το όνομα Mavile προέρχεται από την πλατεία Μαβίλη, που είναι και η βάση τους.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ.

The Bonnie Nettles – The Bonnie Nettles (2020)

Πηγή Εικόνας: thebonnienettles.bandcamp.com

Οι Bonnie Nettles είναι ένα εξαμελές συγκρότημα νέων μουσικών, που πολύ πρόσφατα ξεπήδησε από τη νέο-ψυχεδελική σκήνη της Αθήνας. Παρότι παίζανε live για αρκετά χρόνια, και με μεγάλη επιτυχία, μόλις το 2020 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Με το ομώνυμο debut album τους, μας παρουσιάζουν έναν πρωτότυπο, για τα ελληνικά δεδομένα, ψυχεδελικό ροκ ήχο βγαλμένο από τα ‘90s, κάτι που προδίδει και το album cover. Εκπληκτική ατμόσφαιρα, νοσταλγικά φωνητικά, ηλεκτρικές μελωδικές κιθάρες που μπλέκονται με ντέφια και κρουστά. Ένας ήχος γνώριμος, εμπνευσμένος από την ψυχεδελική και pop rock σκηνή, με τη δική τους, όμως, ενέργεια και αισθητική, που κορυφώνεται με την καθηλωτική τους σκηνική παρουσία. Είναι πραγματικά μία μπάντα με πολύ πάθος και μεράκι, και αυτό θα το διαπιστώσει οποιασδήποτε έχει την ευκαιρία να τους δει on stage. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλμπουμ που προσφέρει πολύ ευχάριστη ακρόαση.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ: The Bonnie Nettles – The Bonnie Nettles (Full Album)

Half Twin Brother – A Sudden Presence Like A Burst Of Song (2021)

Πηγή Εικόνας: halftwinbrother.bandcamp.com

Οι Half Twin Brother είναι μια μπάντα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως Alternative Rock, Lo-Fi Rock, Shoegaze, Post Punk με αποκλειστικά DIY παραγωγές, κάτι που τους προσδίδει το δικό τους, προσωπικό στυλ. Είναι μια μπάντα που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς τόσο στον ήχο τους όσο και στις live εμφανίσεις. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, όμως, με τίτλο A Sudden Presence Like A Burst Of Song, ήταν και θα είναι μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για ένα αποκλειστικά ακουστικό άλμπουμ, με αρκετά ποιητικό χαρακτήρα, κάτι που καταλαβαίνει κανείς και από τον τίτλο του. Έντεκα κομμάτια που μοιάζουν με αφηγήσεις μικρών ιστοριών μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα γεμάτη νοσταλγία που κρατάει μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Απόλυτα δημιουργικό songwriting με κύρια στοιχεία της μουσικής να είναι οι απαλές κιθάρες, που «πατάνε» η μία πάνω στην άλλη, και τα εντυπωσιακά φωνητικά. Πρόσφατα οι Half Twin Brother πραγματοποίησαν το πρώτο τους ακουστικό live, το οποίο ηχογραφήθηκε, όπου ακούστηκαν και για πρώτη φορά ζωντανά κομμάτια από το συγκεκριμένο άλμπουμ. Η ηχογράφηση θα κυκλοφορήσει σύντομα ως live άλμπουμ σε όλες τις πλατφόρμες.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ: A Sudden Presence Like A Burst Of Song

Gelato LemoniΚρυφτό ερωτικό (2022)

Πηγή Εικόνας: Gelato Lemoni

Στο «+1» της λίστας βρίσκεται το “Gelato Lemoni”, μιας και δεν πρόκειται για άλμπουμ αλλά για το πρώτο τους EP. Αν και είναι πολύ αρχή, θεωρώ πως πρόκειται για ένα από τα πιο «φρέσκα» και ανερχόμενα συγκροτήματα της greek indie ροκ, με μουσική που πλημμυρίζει καλοκαίρι, όπως το όνομα τους. Με ελληνικό, καλογραμμένο, στίχο και δυναμική ροκ μουσική, είναι έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά στην ελληνική rock σκηνή. Θα έλεγε κανείς πως είναι φανερές οι επιρροές τους από την παλιά ελληνική rock, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική indie. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το debut album τους.

Ακούστε το EP εδώ:  EP – Κρυφτό Ερωτικό

Όλα τα άλμπουμ του Patari Records

Πηγή Εικόνας: facebook.com

Αφήνουμε για το τέλος, μια special αναφορά στο Patari Records, ένας χώρος δημιουργίας και εκτόνωσης, που εξελίχθηκε σε ένα ανεξάρτητο μουσικό label. Μια παρέα μουσικών, ηχοληπτών και παραγωγών που έχουν σαν στόχο να συμβάλλουν στην προώθηση της εναλλακτικής ανεξάρτητης μουσικής και των δημιουργών της. Treep, Film Jacket 35, Nerrves, ΗΞΧ, Primo Bake, Φαλκονέρα Pot Nudos, 7REEP και King Medicine είναι, προς το παρόν, αυτοί που στελεχώνουν το ρόστερ τους. Τα λόγια είναι περιττά για τη μουσική και την αισθητική των παραπάνω καλλιτεχνών. Άφθονη νέα μουσική, από ανεξάρτητους Έλληνες καλλιτέχνες, για να χαθείς με τις ώρες.

Μπορείτε να τα βρείτε εδώ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σεργάκης
Δημήτρης Σεργάκης
Γεννήθηκε το 1998 στα Χανιά της Κρήτης και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην κατεύθυνση της Αρχιτεκτονικής τοπίου και Ανθοκομίας. Η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία από την ενασχόληση του με τα παραδοσιακά όργανα της Κρήτης, μέχρι σήμερα που μοιράζεται την αγάπη του μέσα από την προσωπική του μουσική δημιουργία. Του αρέσουν τα ταξίδια και μέσα από αυτά, η εξερεύνηση κάθε νέας κουλτούρας και τέχνης.