13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήDaliborovo Granje: Η βαλκανική ροκ που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Daliborovo Granje: Η βαλκανική ροκ που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!


Του Δημήτρη Σεργάκη,

Οι Daliborovo Granje είναι ένα τετραμελές post-pock συγκρότημα από την Κροατία, που πειραματίζεται με ορχηστρικές συνθέσεις που αποτελούν ένα συνονθύλευμα της folk και ανατολίτικης μουσικής με το ψυχεδελικό Progressive Rock. Έκαναν το ντεμπούτο τους το 2015 με το ομώνυμο άλμπουμ και πέντε χρόνια μετά, εξερευνώντας τον ιδιαίτερο αυτόν ήχο σε βάθος, θα κυκλοφορήσουν το Hainin. Ένα άλμπουμ-ορόσημο του μουσικού είδους που γεννιέται τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια και τις χώρες της ανατολής, μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που, εμπνεόμενοι από την ανατολική και βαλκανική μουσική παράδοση και κουλτούρα, παίρνουν στοιχεία της και τα ενσωματώνουν στη μουσική τους, συχνότερα στο progressive rock, με τρανά παραδείγματα τους Villagers of Ioannina City, αλλά και τους πολύ δημοφιλείς King Gizzard & The Lizard Wizard με το δικό τους ξεχωριστό στυλ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πάντα αξιοθαύμαστο.

To Hainin μάς υποδέχεται γεμάτο ενέργεια, αλλά με τη θλίψη του πολέμου που έχει βαρύνει κάθε ταινία, βιβλίο ή τραγούδι που έρχεται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το εξώφυλλο κοσμεί ένας μυστήριος άντρας που καταδικάστηκε στην Αυστροουγγαρία για άγνωστο έγκλημα, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, και με έναν περίεργο τρόπο ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική του άλμπουμ.

Hainin (2020) Εξώφυλλο δίσκου. Πηγή Εικόνας: albumoftheyear.org

Με αρκετή ποικιλομορφία και δημιουργικότητα στις συνθέσεις, ο progressive ήχος αγκαλιάζεται σφικτά από την ψυχεδέλεια, έχοντας πάντα ως φόντο την αισθητική και το «μυστήριο» της ανατολίτικης μουσικής. Δύο κιθάρες προσφέρουν εξαιρετικές μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς, με παίξιμο που πολλές φορές προσπαθεί να θυμίσει παραδοσιακά όργανα «πνιγμένα» στα εφέ. Το άλμπουμ προσφέρει μια δυναμική εμπειρία ακρόασης από την αρχή μέχρι το τέλος, χάρη στο αφηγηματικό και συχνά μελαγχολικό του ύφος, αλλά και τη δομή της μουσικής που δεν σταματάει να τραβάει την προσοχή με τις μελωδίες και τα grooves να εναλλάσσονται συνεχώς.

Είναι από εκείνα τα άλμπουμ που σε κάνουν να θες να τα ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος, σαν να ακούς μια ιστορία μέσα από εννιά κομμάτια. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συμμετοχή της τρομπέτας που έρχεται να απογειώσει τη μουσική, ακολουθώντας σε απόλυτη αρμονία τα σόλο της κιθάρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα DIY άλμπουμ, το οποίο ηχογραφήθηκε από εξοπλισμό του συγκροτήματος, από τους ίδιους, με το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής να προέρχεται από αυτοσχεδιασμούς.

Πηγή Εικόνας: Αρχείο Daliborovo Granje.

Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ, οι Daliborovo Granje δεν ήταν καθόλου γνωστοί στον κόσμο, μιας και δεν πρόκειται για επαγγελματίες, αλλά περισσότερο για μια παρέα από ταλαντούχους μουσικούς που στην καθημερινή τους ζωή εργάζονται και σπουδάζουν. Παρόλα αυτά, το άλμπουμ ξεπέρασε τις 10 χιλιάδες προβολές μέσα στις πρώτες δύο μέρες, αφού τέτοια «διαμάντια» δεν περνάνε απαρατήρητα από τον μουσικό κόσμο του ίντερνετ, μετρώντας σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες streams.

Μετά από αυτή την επιτυχία, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο και σε βινύλιο, ενώ αργότερα παρουσιάστηκαν προτάσεις για tour στην Ευρώπη, τις οποίες αποφάσισαν να απορρίψουν, έχοντας άλλες υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν. Σιγά σιγά τους βλέπουμε σε όλο και περισσότερα lives. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε στο μέλλον να τους δούμε σε κάποιο φεστιβάλ στην Ελλάδα, παρέα με τους Villagers και τους Thrax Punks, για το μεγαλύτερο παραδοσιακό rock πανηγύρι στα Βαλκάνια.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ:

Στο Youtube εδώ.

Στο Spotify εδώ.

Βρείτε τους στο Facebook εδώ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Daliborovo Granje | Interview | New Album, ‘Hainin’, psychedelicbabymag.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σεργάκης
Δημήτρης Σεργάκης
Γεννήθηκε το 1998 στα Χανιά της Κρήτης και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην κατεύθυνση της Αρχιτεκτονικής τοπίου και Ανθοκομίας. Η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία από την ενασχόληση του με τα παραδοσιακά όργανα της Κρήτης, μέχρι σήμερα που μοιράζεται την αγάπη του μέσα από την προσωπική του μουσική δημιουργία. Του αρέσουν τα ταξίδια και μέσα από αυτά, η εξερεύνηση κάθε νέας κουλτούρας και τέχνης.